Σάββατο 14 Νοέμβρη 2020 - Κυριακή 15 Νοέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑ ΠΟΥ ΜΥΡΙΖΟΥΝ ΜΠΑΡΟΥΤΙ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Με προκλήσεις για «διάλογο άνευ όρων»

Την πρότασή της για Διάσκεψη στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, τονίζοντας επιπλέον ότι αυτή πρέπει να αξιοποιηθεί για «διάλογο άνευ όρων» και παζάρι εφ' όλης της ύλης, επανέφερε με νέες παρεμβάσεις της τη βδομάδα που πέρασε η τουρκική κυβέρνηση.

Οπως δήλωσε ο ΥΠΕΞ Μ. Τσαβούσογλου, σε αυτή μπορούν «να συζητηθούν αυτά τα θέματα (σ.σ. υδρογονάνθρακες αλλά και καθορισμός ΑΟΖ) όχι μόνο με την Ελλάδα, αλλά και με όλες τις παράκτιες χώρες. Εμείς ως Τουρκία προτείνουμε σε όλους τους παίκτες της εύθραυστης περιοχής μας να εργαστούμε με διπλωματία για το δίκαιο, τη γαλήνη και τη συνεργασία». Συμπλήρωσε δε ότι «η αστάθεια στην περιοχή δημιουργείται από εκείνους που νομίζουν πως μπορούν να αρπάξουν τα δικαιώματα των Τούρκων», αλλά και ότι «εμείς επιθυμούμε να ρυθμίσουμε τα θέματα με την Ελλάδα μέσω διαλόγου. Δεν κλείνουμε την πόρτα στον άνευ όρων διάλογο και στη διπλωματία (...) Η επιλογή ανήκει στην Ελλάδα. Τους προσφέρουμε επίσης όλες τις λογικές διπλωματικές πρωτοβουλίες. Οι απτές προτάσεις για τις διερευνητικές συνομιλίες, την κατανομή των εσόδων και την περιφερειακή διάσκεψη προήλθαν από εμάς».

Ο ίδιος ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν είπε ότι «όταν η Ελλάδα και οι Ελληνοκύπριοι εγκαταλείψουν την κακομαθημένη τους συμπεριφορά στην Ανατολική Μεσόγειο, πιστεύουμε ότι είναι δυνατόν να επιτευχθεί δίκαιη συμφωνία», προσθέτοντας μάλιστα ότι «η διέξοδος από την κρίση στην οποία βρίσκεται η ΕΕ, περνάει επίσης από εδώ. Πρέπει να ανοίξουν τα κανάλια διπλωματίας και συμβιβασμού για να αρθεί η αβεβαιότητα που προέκυψε στην περιοχή μας μετά τις εκλογές στην Αμερική...».

Την ίδια στιγμή, βέβαια, στην προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων για τον «άνευ όρων» διάλογο και τις διευθετήσεις που στρώνουν τα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στην περιοχή, η Αγκυρα κλιμακώνει και τις προκλήσεις: Με νέες NAVTEX ζητά ξανά την αποστρατιωτικοποίηση νησιών του ανατολικού Αιγαίου, ενώ με άλλη NAVTEX παρέτεινε μέχρι και τις 23 Νοέμβρη τις επιχειρήσεις του «Ορούτς Ρέις».

Ολα αυτά ενώ την Κυριακή 15 Νοέμβρη προγραμματίζεται νέα προκλητική φιέστα στα Κατεχόμενα, με παρουσία του ίδιου του Ερντογάν, που αναμένεται να επισκεφτεί χώρο που αναμορφώνεται ειδικά για να φιλοξενήσει «εθνικό κήπο» στα Βαρώσια, το «άνοιγμα» των οποίων μπαίνει μπροστά ως μοχλός επενδυτικών και άλλων σχεδιασμών.

Αλλωστε, νέα ορμή στις διεργασίες θα δώσουν και οι εξελίξεις στο Κυπριακό. Μέχρι τέλη Νοέμβρη αναμένεται να έρθει πάλι στο νησί η ειδική αντιπρόσωπος του γγ του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ, στο πλαίσιο της προετοιμασίας νέας άτυπης 5μερούς Διάσκεψης. Από την πλευρά του, ο νέος ηγέτης του ψευδοκράτους Ερσίν Τατάρ έσπευσε να τονίσει ότι «δεν είναι δυνατόν να υπάρξει μια ενεργειακή εξίσωση στην Ανατολική Μεσόγειο χωρίς τη συμμετοχή της Τουρκίας και της Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ