Σάββατο 14 Νοέμβρη 2020 - Κυριακή 15 Νοέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πάνω απ' όλα... η υγεία

Πάνω στη «φούρια» τους να βάλουν «φίμωτρο» στο λαό και στο αντιιμπεριαλιστικό μήνυμα που θα στείλουν την Τρίτη σωματεία και φορείς τιμώντας την εξέγερση του Πολυτεχνείου, τα κυβερνητικά στελέχη και οι «πένες» τους μπουρδουκλώνονται και εκτίθενται, αποκαλύπτοντας τις πραγματικές προθέσεις τους, που βέβαια καμία σχέση δεν έχουν με την υγεία του λαού, τον οποίο έχουν αφήσει εκτεθειμένο στο έλεος της πανδημίας. Τον «χορό» έσυρε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μ. Χρυσοχοΐδης, ο οποίος, ανάμεσα σε διάφορες άλλες χυδαιότητες και τα «αποφασίζομεν και διατάσσομεν», «καρφώθηκε» λέγοντας πως η απαγόρευση είναι «μία ευκαιρία να γίνει μία πλατιά συζήτηση, με σεβασμό στη μνήμη των νεκρών του Πολυτεχνείου, να του αποδώσουμε το νόημα που πρέπει». Τι «νόημα πρέπει» στην εξέγερση του Πολυτεχνείου; Ανέλαβε να το κάνει φραγκοδίφραγκα μια άλλη κυρία, από γνωστή φιλοκυβερνητική ιστοσελίδα. Φανερά εκνευρισμένη, ενημέρωνε την Παρασκευή ότι έκανε, λέει, «πολλή υπομονή» με το ΚΚΕ, και «αναρωτιόταν» «ποιον λόγο έχει σήμερα η Ελλάδα να παραδώσει αντιιμπεριαλιστικά μηνύματα στην αμερικανική πρεσβεία;», καταλήγοντας μέσα από ένα διασκεδαστικό παραλήρημα να αποφαίνεται πως «το αντιαμερικανικό και το αντιιμπεριαλιστικό κίνημα έχασαν τον λόγο ύπαρξής τους»! Ούτε να άκουγε τον πρωθυπουργό ένας τρίτος, που - αυτοσυστηνόμενος «από τη γενιά του Πολυτεχνείου» - από τις σελίδες της «Καθημερινής» δήλωνε «ανακουφισμένος» με το φιρμάνι της κυβέρνησης, γιατί λέει «αρεσκόμαστε να γιορτάζουμε και να μυθοπλάθουμε τις εξεγέρσεις και τις ήττες» και προφανώς όχι τις «νίκες» των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και ό,τι άλλο θα ήθελε η αστική τάξη. Είναι δηλαδή φανερό ότι το τόσο μένος είναι... για την υγεία του λαού. Από την άλλη, βέβαια, δεν είναι και μικρό πράγμα η ψυχική υγεία του πολυαγαπημένου τους πρέσβη...

Αλχημείες

«Ενίσχυση» ακούνε και ενίσχυση δεν βλέπουν οι εργαζόμενοι στις δημόσιες δομές Υγείας. Εχουν μάλιστα κουραστεί να μετράνε τις ...«προσλήψεις» που ανακοινώνει η κυβέρνηση χωρίς όμως να αλλάζει τίποτα στην πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν καθημερινά. Ψάχνοντας λοιπόν στο παιχνίδι του «χαμένου νεοπροσλαμβανόμενου», οι υγειονομικοί πέφτουν πάνω σε χαρακτηριστικά παραδείγματα που δείχνουν ότι η κυβέρνηση έχει γίνει σαΐνι στις αλχημείες για να εμφανίζει προσλήψεις, αλλά να κρατάει το «budget» στην Υγεία μέσα στα όρια των «αντοχών της οικονομίας». Στη μία περίπτωση, σε νοσοκομείο της επαρχίας, πριν από έναν μήνα προσλήφθηκε ένας μόνιμος ειδικός παθολόγος, ώστε να γίνουν σύνολο τέσσερις και να «βγαίνουν» οι εφημερίες. Ο συγκεκριμένος γιατρός, όμως, μαζί με έναν χειρουργό, δεν υπηρετούν πια στο νοσοκομείο, γιατί προσλήφθηκαν με τη νέα τροπολογία Κικίλια για 300 μόνιμους γιατρούς που θα στελεχώσουν ΜΕΘ. Εννοείται βέβαια ότι κανείς από τους δύο δεν αντικαταστάθηκε, ενώ η «εσωτερική» τους μετακίνηση όχι μόνο δεν ενίσχυσε το δημόσιο σύστημα Υγείας, αλλά αποδυνάμωσε τη φροντίδα για άλλους ασθενείς, προκειμένου να στελεχωθεί μια ΜΕΘ για Covid, αφού το σύστημα είναι πλέον της «μίας νόσου». Σε ένα άλλο παράδειγμα, γιατροί του ΕΟΔΥ που υπηρετούσαν στα ιατρεία των δομών προσφύγων «εξαφανίστηκαν» στην πλειονότητά τους την ίδια περίοδο, χωρίς βέβαια να αντικατασταθούν, λόγω πρόσληψης σε άλλες δομές Υγείας, με τους έκτακτους διαγωνισμούς λόγω πανδημίας. Στα παραπάνω προστίθεται το προσωπικό που συνταξιοδοτείται και δεν ανανεώνεται, οι συμβάσεις που λήγουν και δεν αντικαθίστανται κ.λπ. Με άλλα λόγια, ανακύκλωση του προσωπικού και «μπαλώματα» είναι η πραγματικότητα πίσω από τις κυβερνητικές φανφάρες για «θωράκιση» του συστήματος Υγείας.

Μεταδοτική...

«Εάν η έκταση του δεύτερου κύματος συνδεόταν με το άνοιγμα στον Τουρισμό, θα έπρεπε να την είχαμε δει τον Αύγουστο και το Σεπτέμβριο και όχι στα τέλη Οκτωβρίου - αρχές Νοεμβρίου. Αυτό είναι τελείως προφανές. Δεν χρειάζεται να είναι κανείς επιδημιολόγος για να το διαπιστώσει», είπε ο Κυρ. Μητσοτάκης την Πέμπτη, προσπαθώντας να «μαζέψει» τις κυνικές παραδοχές υπουργών (Γεωργιάδης, Θεοχάρης) ότι ο σχεδιασμός της κυβέρνησης μετά την πρώτη καραντίνα είχε ως αποκλειστικό κριτήριο το άνοιγμα του Τουρισμού, με προσαρμογή όλων των υγειονομικών πρωτοκόλλων στα συμφέροντα των μεγαλοεπιχειρήσεων του κλάδου. Είχαν προηγηθεί, μια μέρα πριν από τη συζήτηση στη Βουλή, τα γνωστά κυβερνητικά παπαγαλάκια, που «διέσπειραν» στο διαδίκτυο εξυπνάδες όπως αυτή: «Πρέπει να μεταλλάχθηκε ο ιός. Ο παλιός #Covid_19 εμφάνιζε συμπτώματα σε 15 ημέρες. Με τον νέο #COVID19gr κολλάς από τουρίστα τον Αύγουστο κι αρρωσταίνεις τον Νοέμβριο...».

... και αθεράπευτη

Τον Αύγουστο και το Σεπτέμβρη, λοιπόν, είδαμε τα κρούσματα να «ξεκολλάνε» από μονοψήφια νούμερα και να αυξάνονται σταθερά στις τουριστικές κυρίως περιοχές, επειδή ο Τουρισμός άνοιξε χωρίς ουσιαστικά μέτρα προστασίας και χιλιάδες συμπτωματικοί και ασυμπτωματικοί ασθενείς ήρθαν από το εξωτερικό. Στα μέσα και τέλη Αυγούστου είδαμε επίσης τα κρούσματα να αυξάνονται στα αστικά κέντρα, καθώς οι «εσωτερικοί» ταξιδιώτες, φορείς πλέον οι ίδιοι του κορονοϊού, επέστρεφαν στις εστίες τους, για να μπουν ξανά στα παστωμένα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, να δουλέψουν σε χώρους με ανεπαρκή μέτρα προστασίας, να στείλουν τα παιδιά τους σε σχολεία με 27άρια τμήματα. Ας μην ανησυχούν επομένως ορισμένοι για τη μετάλλαξη και τη μεταδοτικότητα του ιού. Ας προβληματιστούν καλύτερα για τη δική τους αθεράπευτη ξεδιαντροπιά και ανοησία.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
Σάββατο 14 Νοέμβρη

1831 Πεθαίνει ο Γερμανός ιδεαλιστής φιλόσοφος Γκέοργκ Βίλχελμ Φρίντριχ Χέγκελ.

1913 Υπογράφεται στην Αθήνα η Συνθήκη Ειρήνης μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας (Β' Βαλκανικός Πόλεμος).

1940 Ο ελληνικός στρατός περνά στην αντεπίθεση σε όλο το ελληνοϊταλικό μέτωπο, εκδιώχνοντας τους Ιταλούς από τα ελληνικά εδάφη και μεταφέροντας τον πόλεμο στην ιταλοκρατούμενη Αλβανία.

1950 Πεθαίνει η Χρύσα Χατζηβασιλείου, μέλος της ΚΕ και του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

1951 Η Ασφάλεια ανακαλύπτει τον ασύρματο του παράνομου ΚΚΕ στη βίλα Αύρα στη Γλυφάδα. Συλλαμβάνονται ο Ηλίας Αργυριάδης και η Κατίνα Δάλλα.

1961 Η Ενωση Κέντρου του Γ. Παπανδρέου κηρύσσει τον λεγόμενο «ανένδοτο αγώνα» ενάντια στην κυβέρνηση της ΕΡΕ του Κ. Καραμανλή.

1966 Αρχίζει στο Στρατοδικείο η δίκη 28 αξιωματικών κατηγορούμενων «επί εσχάτη προδοσία» για συμμετοχή στην οργάνωση ΑΣΠΙΔΑ.

1969 Η νεαρή Αραβική Δημοκρατία της Λιβύης υπό τον Μουαμάρ Καντάφι εθνικοποιεί το 51% των κεφαλαίων όλων των ξένων τραπεζών.

1973 Το μεσημέρι αρχίζουν στο Πολυτεχνείο Γενικές Συνελεύσεις, ενώ στο προαύλιο εκατοντάδες φοιτητές πραγματοποιούν συγκέντρωση φωνάζοντας αντιδικτατορικά συνθήματα. Το απόγευμα, όταν τελειώνουν οι Γενικές Συνελεύσεις, αρχίζει να συζητιέται η παραμονή στο χώρο του Πολυτεχνείου για το βράδυ της Τετάρτης. Προς αυτή την εξέλιξη ευνοεί το γεγονός ότι γύρω από το ίδρυμα μαζεύεται κόσμος και υπάρχει συμπαράσταση. Οταν λαμβάνεται η απόφαση για κατάληψη, στο Πολυτεχνείο βρίσκονταν πια 1.500 φοιτητές. Ακολούθως, με πρωτοβουλία της ΚΝΕ και της Αντι-ΕΦΕΕ, συγκροτείται η πρώτη Συντονιστική Επιτροπή και οργανώνονται μια σειρά λειτουργίες (μεγάφωνα, σταθμός, σίτιση, περιφρούρηση κ.ά.). Ο κόσμος που είναι συγκεντρωμένος έξω από το Πολυτεχνείο παραμένει έως και τη 1 τα ξημερώματα.

1989 Ιδρύεται η «Ορχήστρα των Χρωμάτων» υπό τον Μάνο Χατζιδάκι.

2008 Ινδικό διαστημικό όχημα προσεδαφίζεται στη Σελήνη.

Κυριακή 15 Νοέμβρη

1918 Εν τω μέσω της επανάστασης στη Γερμανία, οι σοσιαλδημοκράτες ηγέτες των συνδικάτων έρχονται σε συμφωνία με τους εκπροσώπους των βιομηχάνων. Η ουσία της συμφωνίας που επετεύχθη ήταν ότι δεν θα γινόταν επανάσταση ή σοσιαλισμός στη Γερμανία και ότι το καπιταλιστικό σύστημα θα εξακολουθούσε να υπάρχει πάνω στη βάση των μεταρρυθμίσεων που παραχωρούσε η γερμανική αστική τάξη.

1939 Γεννιέται ο συγγραφέας Κωστής Μοσκώφ, επί τρεις τετραετίες εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος στο δήμο Θεσσαλονίκης υποστηριζόμενος από το ΚΚΕ (και δήμαρχος Θεσσαλονίκης για τρεις μήνες), καθώς και στέλεχος του Κέντρου Μαρξιστικών Ερευνών (ΚΜΕ).

1951 Η Ασφάλεια ανακαλύπτει τον ασύρματο του παράνομου ΚΚΕ στο σπίτι του Νίκου Καλούμενου στην Καλλιθέα. Συλλαμβάνεται όλη η οικογένεια Καλούμενου. Ο Νίκος Βαβούδης αυτοπυροβολείται μέσα στην κρύπτη και, σύμφωνα με την ανακοίνωση της αστυνομίας, πέθανε την επόμενη μέρα.

1966 Πεθαίνει ο αρσιβαρίστας Δημήτρης Τόφαλος.

1972 Τάνκερ ιδιοκτησίας Νιάρχου καταβυθίζει στο Φαληρικό Ορμο οχηματαγωγό του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, με αποτέλεσμα να βρουν το θάνατο 44 μέλη του πληρώματος του οχηματαγωγού και ένας πολίτης.

1973 Η λαϊκή συμπαράσταση στους φοιτητές στο Πολυτεχνείο μεγαλώνει. Σε αυτό καταλυτικό ρόλο παίζει η κατεύθυνση της ΚΟ Αθήνας και της ΚΝΕ για την κινητοποίηση του εργαζόμενου λαού και της νεολαίας υπέρ των φοιτητών. Στο χώρο του Πολυτεχνείου φτάνουν οργανωμένα εργάτες (ιδιαίτερα οικοδόμοι), νέοι κάθε ηλικίας, μαθητές που μόλις έχουν σχολάσει από τα σχολεία τους κ.ά. Τα συνθήματα των συγκεντρωμένων αποκτούν συγκεκριμένο αντιχουντικό - αντιιμπεριαλιστικό περιεχόμενο, ενώ ο νέος ακόμα ισχυρότερος πομπός που εγκαθίσταται στο Πολυτεχνείο, τα μεταφέρει ακόμα πιο μακριά. Το βράδυ γίνονται Γενικές Συνελεύσεις, από τις οποίες προκύπτει νέα Συντονιστική Επιτροπή, αποτελούμενη από 32 μέλη, εκ των οποίων 7 είναι της Αντι-ΕΦΕΕ. Την ίδια μέρα 800 περίπου φοιτητές ξεκινούν κατάληψη και στο Πανεπιστήμιων Πατρών.

1983 Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς ανακηρύσσει το ψευδοκράτος της Βόρειας Κύπρου. Ανήμερα, σε μια ακόμα προβοκατόρικη ενέργειά της, η «17Ν» δολοφονεί στο Φάληρο τον Τούρκο διπλωμάτη Σιπαχίογλου.Εκλογές Ιούνη 2023
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ