Σάββατο 14 Νοέμβρη 2020 - Κυριακή 15 Νοέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 41
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Απέρριψε τα αιτήματα των πληγέντων της Σάμου για πλήρη αποκατάσταση

Αυτό προέκυψε από τη συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης του ΚΚΕ στη Βουλή

Δεν φτάνει που η κυβέρνηση της ΝΔ και ο κρατικός μηχανισμός στην πραγματικότητα έχουν αφήσει στην τύχη του το λαό της Σάμου, που εξακολουθεί να μετράει τις πληγές του από τον φονικό σεισμό, αλλά τον κοροϊδεύουν κι από πάνω. Τα όσα ανέφερε την Παρασκευή στη Βουλή ο υφυπουργός Εσωτερικών Θ. Λιβάνιος, απαντώντας σε σχετική Επίκαιρη Ερώτηση της βουλευτή του ΚΚΕ Μαρίας Κομνηνάκα, ήταν εξοργιστικά.

Εμφάνισε με κομπασμό ως «άμεση κινητοποίηση» της κυβέρνηση το ψίχουλο των 600 ευρώ που τους πέταξε, όταν εργατικές - λαϊκές οικογένειες, αυτοαπασχολούμενοι, μικροί επαγγελματίες ξεσπιτώθηκαν, έχασαν περιουσίες, εργαλεία και δεν έχουν «στον ήλιο μοίρα».

Παρουσίασε ως κατόρθωμα κάποια μπαλώματα, π.χ. αναστολή πληρωμών σε αυτοαπασχολούμενους - λες και μετά θα μπορούν να πληρώσουν - και άτοκο δανεισμό, ενώ, όπως ανέδειξε η Μ. Κομνηνάκα, η εμπειρία από άλλες περιοχές έχει δείξει ότι στις περισσότερες περιπτώσεις αρνούνται οι τράπεζες να δώσουν δάνεια, χώρια ότι για αυτά απαιτούνται ένα σωρό έγγραφα, που οι κατεστραμμένοι είναι δύσκολο έως αδύνατο να βρουν.

Από κει και πέρα ο υφυπουργός δεν έβγαλε άχνα και εν ολίγοις έδειξε ότι απορρίπτονται ασυζητητί από την κυβέρνηση τα πάνδημα αιτήματα που προβάλλει ο λαός της Σάμου, όπως και της Ικαρίας και της Χίου, νησιών που επίσης χτυπήθηκαν από το σεισμό.

Η Μ. Κομνηνάκα ανέφερε ότι «για μια ακόμα φορά τα μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι πολύ πίσω από το μέγεθος των πραγματικών αναγκών. Δεν απαντούν στα συγκεκριμένα αιτήματα των κατοίκων», κι αυτό όταν μέχρι σήμερα στη Σάμο «τουλάχιστον 920 κατοικίες έχουν κριθεί μη κατοικήσιμες. Εχουν κριθεί ακατάλληλοι πολλοί επαγγελματικοί χώροι, δημόσια κτίρια, και είναι πολύ μεγάλο το πρόβλημα των σχολείων, που πρέπει να λυθεί άμεσα, όσο διαρκεί και η σχολική χρονιά. Η καταστροφή στους επαγγελματίες στην παραλιακή και στον εμπορικό δρόμο του Βαθέως, λόγω και της υπερχείλισης της θάλασσας που ακολούθησε το σεισμό, φτάνει στο 100%» και είναι αμφίβολο αν θα μπορέσουν να ορθοποδήσουν.

Ακόμα, «ζημιές υπάρχουν στην Ικαρία, όπου δεκάδες σπίτια έχουν κριθεί μη κατοικήσιμα και άλλα έχουν υποστεί ζημιά. Καταγράφονται ζημιές στα δίκτυα υποδομών, αλλά και βρίσκονται τεράστιοι βράχοι ετοιμόρροποι, απειλώντας ζωές, οικίες και περιουσίες. Σοβαρά προβλήματα υπάρχουν και στη Χίο. Εκατοντάδες είναι οι οικογένειες της Σάμου που θα χρειαστεί να στεγαστούν προσωρινά, μέχρι την επισκευή των σπιτιών, ή και μόνιμες περιπτώσεις ολικής καταστροφής». Κατήγγειλε επίσης ότι δεν έχει εξασφαλιστεί ούτε καν η άμεση αποκατάσταση των ζημιών στα σχολεία.

Η βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε ότι ο λαός της Σάμου αλλά και των άλλων νησιών που επλήγησαν πληρώνει το τίμημα της βάρβαρης αντιλαϊκής πολιτικής των κυβερνήσεων ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, καθώς στη βάση των κατευθύνσεων της ΕΕ τα έργα αντισεισμικής και αντιπλημμυρικής θωράκισης της χώρας «απορρίπτονται» ως μη επιλέξιμα, γιατί δεν φέρνουν τα κέρδη που θέλουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι.

Κλείνοντας η Μ. Κομνηνάκα επισήμανε ότι το ΚΚΕ θα συνεχίσει να είναι στο πλευρό των πληγέντων, αναδεικνύοντας την ανάγκη της οργάνωσης της πάλης τους για την άμεση ανακούφιση των οικογενειών τους, αλλά και για τα αντισεισμικά έργα που αφορούν την προστασία της ίδιας της ζωής, πια, του λαού.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ