Σάββατο 14 Νοέμβρη 2020 - Κυριακή 15 Νοέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
47 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Κρεσέντο αυταρχισμού με ευρύτερη στόχευση

«Οι διαδηλώσεις γεννάνε αρρώστια», σύμφωνα με τον Μ. Χρυσοχοΐδη

Η απαράδεκτη κλήση στους συνδικαλιστές γιατρούς της Καρδίτσας
Η απαράδεκτη κλήση στους συνδικαλιστές γιατρούς της Καρδίτσας
Την αυταρχική απόφαση της κυβέρνησης να απαγορεύσει την πορεία για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου ανακοίνωσε την Παρασκευή ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «απαγορεύεται φέτος η πορεία» και ότι «η Αστυνομία θα εφαρμόσει τον νόμο απαρέγκλιτα παντού». Σε ένα κρεσέντο αυταρχισμού, στοχοποίησε τις λαϊκές κινητοποιήσεις, ισχυριζόμενος ότι «οι δρόμοι και οι διαδηλώσεις κουβαλάνε ιό και γεννάνε αρρώστια»! Μια τοποθέτηση αποκαλυπτική της ευρύτερης στόχευσης που υπάρχει και η οποία δεν έχει να κάνει στενά με την επέτειο του Πολυτεχνείου, αλλά πρόκειται για «προληπτική» αντιμετώπιση του εργατικού - λαϊκού κινήματος, κάτι που άλλωστε φάνηκε και από τις εισαγγελικές παρεμβάσεις για ανακοινώσεις φορέων (βλ. παρακάτω). Για μια ακόμα φορά, μάλιστα, η κυβέρνηση κατέφυγε στη λαθροχειρία, βάζοντας στο ίδιο τσουβάλι θρησκευτικές τελετές, όπως ο Επιτάφιος και το Πάσχα, εθνικές επετείους και την πορεία του Πολυτεχνείου. Οπως είπε ο υπουργός, η πορεία για το Πολυτεχνείο «δεν θα γίνει, όπως δεν έγινε παρέλαση για την 28η Οκτωβρίου, για την 25η Μαρτίου, όπως δεν έγινε περιφορά Επιταφίου, δεν έγινε Ανάσταση, δεν γιορτάστηκε Πάσχα».

Εισαγγελικές παρεμβάσεις

Στο μεταξύ, θύελλα αντιδράσεων προκάλεσαν οι παρεμβάσεις Εισαγγελίας και Ασφάλειας ενάντια στις Ενώσεις Νοσοκομειακών Γιατρών σε Θεσσαλονίκη (ΕΝΙΘ) και Καρδίτσα (ΕΙΝΚΥΝΚ), με αφορμή τις ανακοινώσεις τους για τον αγωνιστικό εορτασμό του Πολυτεχνείου!

Σημειώνεται ότι η εντολή της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης για τη διενέργεια επείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης έγινε προκειμένου να διαπιστωθεί αν στοιχειοθετείται το αδίκημα της διέγερσης σε ανυπακοή (!), επειδή η ΕΝΙΘ, όπως άλλωστε και άλλες Ενώσεις Νοσοκομειακών Γιατρών, Ομοσπονδίες και Σωματεία Εργαζομένων και Φοιτητικοί Σύλλογοι καλούν σε συμμετοχή στις εκδηλώσεις για τον αγωνιστικό εορτασμό της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, οι οποίες θα γίνουν με τήρηση όλων των απαραίτητων μέτρων υγειονομικής ασφάλειας.

ΟΕΝΓΕ και ΕΝΙΘ, απαντώντας στην εισαγγελική παρέμβαση όσο και σε χυδαία επίθεση φιλοκυβερνητικού ΜΜΕ στην πρόεδρο της ΕΝΙΘ, σημειώνουν ότι ο πραγματικός λόγος αυτής της σχεδιασμένης και στοχευμένης επίθεσης είναι ότι οι νοσοκομειακοί γιατροί της Θεσσαλονίκης και το συλλογικό τους όργανο, τεκμηριωμένα, με συγκεκριμένα στοιχεία, καταρρίπτουν τα κυβερνητικά fake news για την κατάσταση στα νοσοκομεία και στα ΚΥ της Θεσσαλονίκης.

Την προσπάθεια ποινικοποίησης της δράσης των σωματείων και στοχοποίησης των κινητοποιήσεων του εργατικού - λαϊκού κινήματος καταδικάζουν σωματεία της Θεσσαλονίκης (Συνδικάτα Οικοδόμων, Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής και Εμποροϋπαλλήλων) και ξεκαθαρίζουν ότι δεν θα πέσει σιγή ασυρμάτου στους χώρους δουλειάς.

Σε συνέχεια στον αυταρχικό κατήφορο, την Παρασκευή ο πρόεδρος και ο γραμματέας της Ενωσης Ιατρών Καρδίτσας έλαβαν κλήση από τη Ασφάλεια Καρδίτσας για να «δώσουν εξηγήσεις» σχετικά με την ανακοίνωσή τους στις 10 Νοέμβρη, όπου δήλωναν τη συμμετοχή τους στις εκδηλώσεις για την εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Με ανακοίνωσή της η ΕΙΝΚΥΝΚ καταδικάζει την παρέμβαση αυτή, ξεκαθαρίζοντας ότι «κάθε τρόπος δράσης και αγώνα μας τηρεί και θα τηρεί πάντα τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα για την προστασία της υγείας του λαού, για την οποία αφιερώνουμε νυχθημερόν όλες μας τις δυνάμεις στη δουλειά και στον αγώνα!».

Εισβολή της αστυνομίας στο ιστορικό κτίριο του Πολυτεχνείου

Να καταγραφεί τέλος ότι το μεσημέρι της Παρασκευής αστυνομικές δυνάμεις εισέβαλαν στο ιστορικό κτίριο του Πολυτεχνείου στην Πατησίων, αφού προηγουμένως είχαν στήσει ένα σκηνικό περικύκλωσης στο Ιδρυμα, με εκατοντάδες ένστολους και μη, καθώς και με δυνάμεις των ΜΑΤ, επιστρατεύοντας ακόμα και τις «Αύρες». Μετά την επέμβαση η αστυνομία προχώρησε σε προσαγωγές ατόμων του λεγόμενου αντιεξουσιαστικού χώρου που ήταν συγκεντρωμένοι στο χώρο. Αντίστοιχη επιχείρηση στήθηκε και στην Πολυτεχνειούπολη στου Ζωγράφου, προκειμένου να εκκενωθεί από άτομα που είχαν κάνει κατάληψη στην Πρυτανεία.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ