Τρίτη 29 Σεπτέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ανεπιθύμητος ο υπουργός του πολέμου!

Μαζικό το χτεσινό συλλαλητήριο ΕΔΥΕΘ, εργατικών σωματείων και φοιτητικών συλλόγων ενάντια στην παρουσία Πομπέο

«Pompeo go home! Ανεπιθύμητος ο Πομπέο, υπουργός του πολέμου. Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών!». Αυτό το ξεκάθαρο μήνυμα έστειλαν χτες βράδυ ο εργαζόμενος λαός και η νεολαία της Θεσσαλονίκης, με τη μαζική συμμετοχή τους στο συλλαλητήριο που διοργάνωσαν η ΕΔΥΕΘ, εργατικά σωματεία και φοιτητικοί σύλλογοι ενάντια στην παρουσία του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ.

Μέσα από τη μεγάλη διαδήλωση, λαός και νεολαία απαίτησαν «Θεσσαλονίκη λιμάνι των λαών» και απάντησαν στην αστυνομοκρατία που επιβλήθηκε για να δώσει και με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση τα διαπιστευτήριά της, βροντοφωνάζοντας «Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη, στον ιμπεριαλισμό ποτέ συγχωροχάρτι».

Στην κινητοποίηση παραβρέθηκε αντιπροσωπεία και Ισραηλινών φοιτητών που μετέφεραν το μήνυμα του αντιιμπεριαλιστικού αγώνα του λαού της χώρας τους.

Στη συγκέντρωση στο Αγαλμα Βενιζέλου μίλησε η Αννα Μαρία Ηλιού, πρόεδρος του Συλλόγου Φοιτητών Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ.

Κατήγγειλε ότι «η κυβέρνηση της ΝΔ - στα χνάρια της προηγούμενης του ΣΥΡΙΖΑ - με την πλήρη στήριξη και των άλλων κομμάτων του ευρωατλαντισμού πετσοκόβει βασικές λαϊκές ανάγκες και διαθέτει τεράστια ποσά για την αγορά νέων όπλων που καμία σχέση δεν έχουν με τις αμυντικές ανάγκες της χώρας, αλλά μόνο με τους ΝΑΤΟικούς επιθετικούς σχεδιασμούς. Εμπλέκει τη χώρα μας, τον λαό και τη νεολαία στα επικίνδυνα ιμπεριαλιστικά σχέδια, για να αναβαθμίσει τη γεωστρατηγική θέση και τα πλεονεκτήματα της ελληνικής άρχουσας τάξης. Προετοιμάζει ένα μέλλον όπου τα παιδιά του λαού θα πρέπει να γίνουν το "κρέας για τα κανόνια" των ιμπεριαλιστών».


«Ολα αυτά θα συμβούν αν εμείς οι πολλοί το επιτρέψουμε, αν δεν βγούμε μαζικά και οργανωμένα στο δρόμο του αγώνα» σημείωσε και τόνισε πως οι εξελίξεις επιβάλλουν τη συσπείρωση των λαϊκών δυνάμεων, την ένταση της πάλης τους για απεμπλοκή από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ. Και κάλεσε σε δυνάμωμα της πάλης για: Καμία αλλαγή των συνόρων, εξασφάλιση της κυριαρχίας των ελληνικών νησιών ως αναπόσπαστου μέρους της ενιαίας ελληνικής επικράτειας. Να καταγγελθεί η Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας - ΗΠΑ. Να κλείσουν η βάση της Σούδας και οι άλλες αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις και στρατηγεία. Οχι στην εγκατάσταση πυρηνικών όπλων. Καμιά συμμετοχή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε ιμπεριαλιστικές αποστολές στο εξωτερικό, να επιστρέψουν όλα τα στρατιωτικά τμήματα που βρίσκονται εκτός συνόρων.

Ακολούθησε μαχητική πορεία στους δρόμους της πόλης, η οποία με το σύνθημα «ήρθε ο Πομπέο στη γειτονιά μας, αν δεν ξεσηκωθούμε θα έρθει και η σειρά μας» σάλπισε ξεσηκωμό ενάντια στα επικίνδυνα σχέδια των ΗΠΑ και ΝΑΤΟ.

Με τα κεντρικά πανό της ΕΔΥΕΘ, των σωματείων και των φοιτητικών συλλόγων να δίνουν τον τόνο, τις πικέτες να δηλώνουν καθαρά ότι είναι «ανεπιθύμητο το γεράκι του πολέμου», με τα συνθήματα να εκφράζουν την απόφαση του λαού «να κλείσουνε οι βάσεις και τα στρατηγεία, καμιά συμμετοχή στου ΝΑΤΟ τα σφαγεία», «κάναν τη Μεσόγειο θάλασσα νεκρών, πόλεμο στον πόλεμο των ιμπεριαλιστών», η πορεία κατευθύνθηκε προς το αμερικάνικο προξενείο.

Εσπασε η προσπάθεια αστυνομοκρατίας

Το μήνυμα στάλθηκε παρά την προσπάθεια αστυνομοκρατίας

INTIME NEWS

Το μήνυμα στάλθηκε παρά την προσπάθεια αστυνομοκρατίας
Εκεί οι διαδηλωτές βρήκαν μπροστά τους τα ΜΑΤ, που για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια είχαν παραταχθεί μπλοκάροντας την πρόσβαση στα μεταλλικά ρολά που κλείνουν την είσοδο στο κτίριο που στεγάζεται το Προξενείο των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη.

Ο επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων αρνήθηκε να απομακρύνει τους άνδρες των ΜΑΤ. Αντίθετα, έδωσε εντολή για να σφίξει ο κλοιός στους εκπροσώπους του κινήματος, που κάτω από τη δύναμη της λαϊκής κινητοποίησης πέρασαν τον φραγμό και κόλλησαν τις πικέτες που απαιτούσαν «Pompeo go home».

Αμέσως μετά, οι διαδηλωτές έκαψαν το σύμβολο του αμερικανικού ιμπεριαλισμού, τη σημαία των ΗΠΑ, ενώ κατήγγειλαν τη στάση της αστυνομίας και διαδήλωσαν «στον ιμπεριαλισμό καμιά υποταγή, η μόνη υπερδύναμη είναι οι λαοί».

Η πορεία συνεχίστηκε στους δρόμους της πόλης. Εξω από το αστυνομικό τμήμα στην Αριστοτέλους και πριν τη λήξη της πορείας, ο πρόεδρος της ΕΔΥΕΘ, Ν. Ζώκας, κατήγγειλε τη στάση της αστυνομίας, τονίζοντας: «Στέλνουμε μήνυμα στην κυβέρνηση, όσες δυνάμεις κι αν επιστρατεύσει, δεν μπορεί να βάλει στο γύψο το κίνημα του λαού μας. Σήμερα έγινε μια πρωτοφανής αξιοποίηση των κατασταλτικών μηχανισμών για να δείξει πόσο υποταγμένη είναι στο μεγάλο αφεντικό, που περιοδεύει στη χώρα. Δεν θα δεχτούμε σε καμία περίπτωση να μπει το λαϊκό κίνημα, οι πορείες, οι διαδηλώσεις, υπό την επιτήρηση της αστυνομίας».


MotionTeam


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org