Τρίτη 29 Σεπτέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΒΟΥΛΗ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Στο ίδιο έργο θεατές, με ημίμετρα, αποζημιώσεις με το σταγονόμετρο και έργα αποσπασματικά επειδή δεν δίνουν κέρδος

Η ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη Βουλή

Eurokinissi

Και από αυτό το βήμα θέλουμε να εκφράσουμε τα συλλυπητήριά μας στις οικογένειες των θυμάτων καθώς και την αμέριστη συμπαράστασή μας στους πληγέντες, που δίνουν αγώνα να ξεχώσουν από τις λάσπες ό,τι σώθηκε από την καταστροφή.

Κύριοι της κυβέρνησης,

Εμείς δεν θα σας κάνουμε μια ανούσια κριτική για το πότε πήγε ο πρωθυπουργός στην Καρδίτσα. Αν πήγε την Κυριακή ή την Τρίτη. Αυτή η - ας την πούμε - κριτική είναι βολική για την κυβέρνηση.

Εμείς εστιάζουμε στο τι δεν έγινε από την κυβέρνηση και τις προηγούμενες κυβερνήσεις αλλά και τις δημοτικές και περιφερειακές αρχές τόσα χρόνια, και ιδιαίτερα την κρίσιμη φάση της πλημμύρας. Και προφανώς στις μεγάλες καθυστερήσεις για τη γρήγορη καταγραφή και αποκατάσταση ζημιών, στο γεγονός ότι για μέρες μένουν χωριά αποκομμένα από τον υπόλοιπο νομό στην Καρδίτσα, αλλά και κάτοικοι που δεν είχαν ούτε ένα πιάτο φαΐ. Για μέρες, ολόκληρες περιοχές δεν είχανε ρεύμα ή πόσιμο νερό. Το 2020 όλα αυτά. Την ακέραιη ευθύνη την έχει η κυβέρνηση.

Δεν υποτιμάμε τη σφοδρότητα του φαινομένου στην Καρδίτσα, στη Στερεά, στην Κεφαλονιά, σε όλες τις περιοχές που επλήγησαν, αλλά δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι ένας ολόκληρος κρατικός μηχανισμός σήμερα δεν ενισχύεται και κατά συνέπεια δεν προετοιμάζεται και δεν εκπαιδεύεται με βάση το χειρότερο σενάριο, και με οδηγό την προστασία της ανθρώπινης ζωής και των κόπων του λαού μας.


Eurokinissi

Παρακολουθούμε το ίδιο έργο με εναλλαγή ρόλων. Πριν ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ που επικαλούνταν αποκλειστικά την κλιματική αλλαγή για να κρύψει τις δικές του ευθύνες. Τώρα τα ίδια λένε τα στελέχη της σημερινής κυβέρνησης. Την ίδια ώρα χάνονται ζωές, σπίτια, χωράφια, μηχανήματα, ζώα, μαγαζιά, υποδομές. Τα όσα είδαμε στην επίσκεψή μας στην Καρδίτσα είναι τραγικά. Ο κόσμος πραγματικά παραμένει βουτηγμένος στη λάσπη.

Εμείς θέτουμε δύο ερωτήματα:

- Πρώτον, πρέπει όλος αυτός ο κόσμος να ξανασταθεί στα πόδια του, να μπορέσει να ζήσει και να δουλέψει στην Καρδίτσα, στο Μουζάκι, στα Φάρσαλα αλλά και πιο πριν στην Εύβοια;

- Δεύτερον, πρέπει όλος αυτός ο κόσμος να πάρει στήριξη από το κράτος αντίστοιχη των καταστροφών που υπέστη και αντίστοιχη του εισοδήματος που είχε πριν καταστραφεί; Να αποζημιωθεί δηλαδή στο 100%;

Σε αυτά τα αυτονόητα ερωτήματα η κυβέρνηση αλλά και τα άλλα κόμματα δεν απαντάνε θετικά. Ο καθένας μπορεί να λέει ό,τι θέλει, οι πράξεις όμως μετράνε. Και από όσα έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση, οι πράξεις θα είναι κάποια ημίμετρα και αποζημιώσεις με το σταγονόμετρο, όπως οι αποζημιώσεις που δόθηκαν στην Εύβοια και παλιότερα στο Μάτι.

Να ξεκινήσουν ολοκληρωμένα έργα στην περιοχή

Το άλλο επίπεδο των εξαγγελιών, που αφορά έργα αντιπλημμυρικά, αντιδιαβρωτικά, υποδομές και άλλα, τα ακούει βερεσέ ο κόσμος και στην Καρδίτσα και αλλού. Αλλά κάποια στιγμή πρέπει να παίρνουν και την ευθύνη τους οι κυβερνήσεις, και οι Περιφέρειες και οι δήμοι.

Ξέρουμε όλοι ότι αυτές οι περιοχές είναι γεμάτες κανάλια, ποτάμια, φράγματα. Ούτε αυτά δεν είχαν καθαριστεί, ούτε τα αναχώματα συντηρούνται, ούτε νέα έργα με ενιαίο σχέδιο γίνονται.

Εμείς λέμε ότι τώρα πρέπει να ξεκινήσουνε ολοκληρωμένα έργα στην περιοχή και αλλού, παίρνοντας υπόψη τα εξής:

- Τον μεγάλο πλημμυρικό κίνδυνο τον οποίο ακόμα διατρέχει όλη η Θεσσαλία, και η Καρδίτσα συγκεκριμένα.

- Το γεγονός ότι το σύνολο των υδάτινων πόρων της περιοχής μπορεί με διευθετήσεις, με φράγματα και με μία σειρά τεχνικά έργα, αντί να πνίγουν τις πόλεις, να εκτονώνουν μεγάλους όγκους νερού όταν απαιτείται σε έκτακτες συνθήκες, και αντίστοιχα να αξιοποιούνται στο έπακρο για τις αγροτικές καλλιέργειες.

Δεν έχετε τέτοιο σχέδιο. Ούτε θέλετε, ούτε μπορείτε. Το πιο πιθανό είναι να δούμε αντιπλημμυρικά έργα αποσπασματικά. Γιατί και εδώ μπαίνει κόφτης.

Η ΕΕ και οι μεγάλοι κατασκευαστικοί όμιλοι τέτοια έργα δεν τα έχουν στις προτεραιότητές τους. Μάλιστα η ΕΕ έχει κατά καιρούς ομολογήσει πως τα έργα κοστίζουν περισσότερο από τις κουτσουρεμένες αποζημιώσεις που δίνονται μετά από καταστροφές όπως πυρκαγιές, πλημμύρες, σεισμοί.

Δεν προχωράνε τέτοια έργα γιατί δεν αποδίδουν τα κέρδη που προσδοκούν και επιθυμούν οι όμιλοι. Αυτή είναι η αλήθεια και κοστίζει δυστυχώς σε ζωές. Αρα πρέπει να βάλουμε ως λαός άλλη πυξίδα. Γιατί τέτοια έργα αντιπλημμυρικά, αντιπυρικά, αντισεισμικά τα έχουμε ανάγκη για να προστατεύσουμε τη ζωή μας και τους κόπους μας.

Δεν λείπουν ούτε οι οικοδόμοι, ούτε οι μηχανικοί, ούτε οι γεωλόγοι, ούτε οι γεωπόνοι. Πολλοί μάλιστα ξοδεύουν τις γνώσεις τους και τη δουλειά τους σε άλλους κλάδους, αν δεν είναι άνεργοι.

Εχουμε και το δυναμικό, έχουμε και τη γνώση, και πρέπει αυτά τα έργα να τα διεκδικήσουμε ως εργατικό - λαϊκό κίνημα από τις κυβερνήσεις. Δεν δεχόμαστε ότι θα είναι κανονικότητα μετά από έντονα καιρικά φαινόμενα να χάνουμε συνανθρώπους μας.

Ακραία φαινόμενα θα έχουμε πάντα. Ετσι είναι η φύση. Μόνο που πλέον μπορούμε και να προβλέπουμε πιο έγκαιρα και να είμαστε προετοιμασμένοι για τα χειρότερα. Αυτές τις δυνατότητες δίνει η εποχή μας και παλεύουμε για μία οικονομία όπου αυτές οι δυνατότητες θα αξιοποιούνται για την ευημερία των πολλών και όχι για τα κέρδη των λίγων.

Αποζημίωση των πληγέντων στο 100%

Κυρίες και κύριοι της κυβέρνησης,

Λέτε αποζημιώσεις 5.000 για νοικοκυριά και 8.000 για επαγγελματίες. Εχει στήσει κανείς εδώ μέσα σπίτι από την αρχή με 5.000 ευρώ;

Ολοι εσείς που παίζετε την επιχειρηματικότητα στα δάχτυλα, όπως λέτε, ξέρετε καμία κατεστραμμένη μικρή επιχείρηση να ξαναφτιάχνεται με 8.000 ευρώ; Εχετε καταλάβει ότι τα εμπορεύματα τα πήραν οι χείμαρροι; Οτι μηχανήματα και εξοπλισμός διαλύθηκαν; Και αυτό δεν αφορά 2-3 μαγαζιά. Μιλάμε για το 80% των μαγαζιών της Καρδίτσας.

Και, αλήθεια, αυτός ο κόφτης στα 8.000 πώς μπήκε; Γιατί όταν είναι να στηριχτούν επενδυτικά σχέδια μεγάλων ομίλων, φεύγουν από εδώ μέσα με αποφάσεις εκατοντάδες εκατομμύρια. Εσείς τα ψηφίζετε. Δεν τα ξέρετε; Οπως σήμερα θα ψηφίσετε νέα δαπάνη για τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και τη μετάδοση μηνυμάτων για τον κορονοϊό.

Λέτε αναστολή πληρωμής του ΕΝΦΙΑ και άλλων ληξιπρόθεσμων οφειλών για 6 μήνες, λες και μετά θα έχουν να πληρώσουν. 600 ευρώ επιπλέον σε κάθε νοικοκυριό που έχει πληγεί η κύρια κατοικία του και 600 ευρώ στις πολύτεκνες οικογένειες. Μετά από 6 μήνες τι θα γίνει; Θα έχουν χρήματα να πληρώνουν;

Ας πάρουμε έναν αγρότη. Δούλευε όλο το χρόνο για να μαζέψει τώρα τη σοδειά του και με τα χρήματα που θα πάρει να ξεχρεώσει υποχρεώσεις σε προμηθευτές, τράπεζες, άλλα χρέη και να ζήσει.

Τώρα καταστράφηκαν, μαζί με τη σοδειά του και τα μηχανήματά του, και οι εκτάσεις που πρέπει να αποκατασταθούν, για τα οποία δεν προβλέπεται καμία αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ. Μιλάμε για 350.000 στρέμματα, εκ των οποίων στα 250.000 στρέμματα πρόκειται για 100% καταστροφή. Σύμφωνα με τις δικές σας εκτιμήσεις. Χώρια τις καταστροφές των κτηνοτρόφων, του ζωικού κεφαλαίου που μέχρι την Παρασκευή δεν είχαν καταγραφεί ακόμη.

Αν υπάρχει μία μεγάλη θηλιά στους μικρούς αγρότες, κτηνοτρόφους και επαγγελματίες, ξέρετε ότι είναι τα τραπεζικά δάνεια. Αφού δεν έχουν για να πληρώνουν, γιατί δεν προχωράτε στη διαγραφή των χρεών προς τις τράπεζες όσων καταστράφηκαν ολοσχερώς; Θα πληρώνουν με αυτοπεποίθηση;

Εδώ και τώρα η κυβέρνηση να πάρει μέτρα για την 100% αποζημίωση των πληγέντων, όπως απαιτούν οι πληγέντες. 100%. Ούτε ευρώ λιγότερο. Με επιδοματάκια δεν θα ανασάνει αυτός ο κόσμος.

Αξιοποιείτε την πανδημία ως μεγάλη ευκαιρία για να ωφεληθεί το κεφάλαιο

Πραγματικά, βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή στη μάχη με την πανδημία, θα συμφωνήσουμε σ' αυτό μαζί σας.

Το πώς φτάσαμε όμως ως εδώ, το πώς από τα σχεδόν μηδενικά κρούσματα φτάσαμε να μετράμε καθημερινά εκατοντάδες κρούσματα, δεν θέλετε να το συζητάμε, γιατί τότε θα φανούν ολοκάθαρα οι δικές σας κυβερνητικές ευθύνες, τις οποίες από την αρχή της πανδημίας προσπαθείτε να κρύψετε πίσω από την επίκληση της ατομικής ευθύνης!

Από την πρώτη στιγμή ακολουθήσατε την τακτική να αναγορεύετε την αντιμετώπιση της πανδημίας αποκλειστικά και μόνο σε ζήτημα ατομικής ευθύνης. Μόνο που τώρα, και ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη το δεύτερο κύμα, με τα κρούσματα, τους νοσηλευόμενους και τους διασωληνωμένους να αυξάνονται, κάνατε ένα βήμα παραπέρα!

Προχωρήσατε σε έναν απαράδεκτο, προκλητικό εκβιασμό, με το «αυτοπροστασία ή καραντίνα», που είπε ο πρωθυπουργός στο διάγγελμά του. Μόνο που η αυτοπροστασία έχει και τα όριά της, κύριοι της κυβέρνησης!

Η μάσκα μπορεί να είναι απαραίτητη για να προστατευτούμε και να προστατέψουμε, αλλά δεν εμποδίζει το λαό να βλέπει τη γύμνια του δημόσιου συστήματος Υγείας, το συνωστισμό στα Μέσα Μεταφοράς και στα σχολεία, την έλλειψη μέτρων προστασίας στους χώρους δουλειάς, που αναδεικνύονται σε νούμερο ένα κίνδυνο, σύμφωνα και με τα επίσημα στοιχεία. Εκτός αν η κυβέρνησή σας θέλει να φορέσουμε τη μάσκα και στα μάτια.

Ακούσαμε τον πρωθυπουργό να λέει πως «τώρα είμαστε πιο έτοιμοι» μπροστά στο δεύτερο κύμα πανδημίας. Θέλετε να μιλήσουμε για την ετοιμότητά σας να αντιμετωπίσετε μια τέτοια κατάσταση;

Γιατί η μόνη ετοιμότητα που βλέπουμε εμείς είναι η ετοιμότητά σας να αξιοποιήσετε την πανδημία ως μια μεγάλη ευκαιρία για να ωφεληθεί το κεφάλαιο, και να επιβάλει μέτρα που εδώ και καιρό βρίσκονταν στα συρτάρια του και στα συρτάρια σας.

Ναι, δείξατε μεγάλη «ετοιμότητα» στους χώρους δουλειάς, όπου αντί για μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων επιβάλλετε την παραπέρα εντατικοποίηση και απλήρωτη δουλειά, την ίδια ώρα που προσφέρετε νέα προνόμια και επιδοτήσεις στους επιχειρηματικούς ομίλους.

Αφήστε τα μπαλώματα και πάρτε τώρα μέτρα ενίσχυσης στο δημόσιο σύστημα Υγείας και στις Μεταφορές

Ναι, δείξατε μεγάλη «ετοιμότητα» με το δημόσιο σύστημα Υγείας, όπου ενώ η κατάσταση βρίσκεται «στο κόκκινο», ο ιδιωτικός τομέας συνεχίζει να θησαυρίζει.

Αφού η κυβέρνησή σας σπρώχνει εκ νέου «πελατεία» στον ιδιωτικό τομέα, όπως και πριν από την πανδημία, όπου λόγω των τεράστιων ελλείψεων, σοβαρά περιστατικά είτε περίμεναν σε πολύμηνες λίστες αναμονής στον δημόσιο τομέα Υγείας, με κίνδυνο της ζωής τους, ή αναγκάζονταν να ξεπαραδιάζονται, πηγαίνοντας στον ιδιωτικό.

Τώρα με νέα ΚΥΑ όχι μόνο πριμοδοτείτε τις δουλειές του ιδιωτικού τομέα, αλλά και τις χρυσοπληρώνετε. Αυτό κάνετε! Θα χρυσοπληρώσετε για νοσηλείες σε απλές κλίνες και κλίνες ΜΕΘ, αφού όπως αναφέρει η νέα ΚΥΑ, σε περίπτωση νοσηλείας σε ΜΕΘ ή χειρουργείου σε ιδιωτική κλινική, εφαρμόζεται το ημερήσιο νοσήλιο του Ενιαίου Κανονισμού του ΕΟΠΥΥ, «πολλαπλασιαζόμενο με τον συντελεστή μισθολογικού κόστους 2,09». Και αυτό προφανώς θα γίνει μέσω των ασφαλιστικών ταμείων. Ενώ παράλληλα δίνετε το δικαίωμα στα ιδιωτικά θεραπευτήρια να επεκταθούν και να αυξήσουν μέχρι και 40% τα ιδιωτικά κρεβάτια ΜΕΘ, χωρίς μάλιστα να πραγματοποιηθεί ο παραμικρός «έλεγχος καταλληλότητας».

Οι κλινικάρχες υποτίθεται θα ελεγχθούν αν τηρούν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις «με τη λήξη της κρίσης», αφού πρώτα θα έχουν νοσηλεύσει ασθενείς. Και για τον ιδιωτικό τομέα βρήκατε λεφτά, αφού για τη χρηματοδότηση όλων αυτών προβλέπεται έκτακτη χρηματοδότηση τουλάχιστον 30 εκατομμυρίων ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό, δηλαδή από τις τσέπες των εργαζομένων και του λαού.

Την ίδια ώρα, μιλώντας για το δημόσιο σύστημα Υγείας προσπαθείτε να παρουσιάσετε το μαύρο άσπρο. Λες και δεν ακούμε κάθε μέρα πόσα κρεβάτια ΜΕΘ έχουν απομείνει στο ένα ή στο άλλο νοσοκομείο. Πραγματικά τα νούμερα είναι τρομακτικά!

Σας το λέμε για άλλη μια φορά. Αφήστε τα μπαλώματα! Τώρα, πριν να είναι αργά, προχωρήστε σε δημιουργία ΜΕΘ, κάντε μαζικές προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών. Προχωρήστε τώρα σε ένα σχέδιο επίταξης όλων των δομών και υπηρεσιών του ιδιωτικού τομέα Υγείας και Πρόνοιας. Ικανοποιήστε τα δίκαια αιτήματα των νοσοκομειακών γιατρών και υγειονομικών, που δίνουν τη μάχη για την προστασία της υγείας και της ζωής του λαού.

Μας είπατε χωρίς ίχνος ντροπής ότι δείξατε μεγάλη ετοιμότητα για τα Μέσα Μεταφοράς, όπου καθημερινά μετακινούνται χιλιάδες εργαζόμενοι στοιβαγμένοι σαν σαρδέλες. Και επειδή θα αρχίσετε πάλι να λέτε για την ανανέωση του στόλου - τα ακούσαμε και από τον πρωθυπουργό - σας απαντάμε:

Το μόνο που κάνατε ήταν να αρπάξετε την ευκαιρία για να προχωρήσετε ακόμα παραπέρα την ιδιωτικοποίηση, αφού μέσω leasing και ΣΔΙΤ το 30% περίπου του συνολικού στόλου στην Αθήνα θα ανήκει πλέον σε ιδιωτικούς ομίλους. Κι όλα αυτά αντί να προχωρήσετε σε επίταξη ιδιωτικών Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και ένταξή τους σε ενιαίο κρατικό σχέδιο, για να σταματήσει ο επικίνδυνος, καθημερινός συνωστισμός. Αντί να κάνετε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, για να αυξηθούν τα δρομολόγια.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org