Τρίτη 29 Σεπτέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΔΗΜΟΣ ΕΥΡΩΤΑ ΛΑΚΩΝΙΑΣ
Δεκάδες κρούσματα σε καταυλισμό μεταναστών εργατών γης

Επιβεβαιώνεται η ευθύνη κράτους - κυβέρνησης για τα ανύπαρκτα μέτρα προστασίας

Με τέτοιες συνθήκες διαβίωσης ο κορονοϊός κυκλοφορεί ανεμπόδιστα (φωτ. αρχείου)

Eurokinissi

Με τέτοιες συνθήκες διαβίωσης ο κορονοϊός κυκλοφορεί ανεμπόδιστα (φωτ. αρχείου)
Τουλάχιστον 32 μετανάστες εργάτες γης στο δήμο Ευρώτα Λακωνίας, στα χωριά Αγ. Ιωάννης και Γλυκόβρυση, έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό, όπως προκύπτει από τη διενέργεια ενός πρώτου περιορισμένου αριθμού τεστ από κλιμάκιο του ΕΟΔΥ την περασμένη Κυριακή.

Τα συγκεκριμένα κρούσματα ήρθαν να αναδείξουν με δραματικό τρόπο τις μεγάλες ευθύνες της κυβέρνησης και της εργοδοσίας για το γεγονός ότι χιλιάδες μετανάστες εργάτες που δουλεύουν στη χώρα μας είναι πολλαπλά εκτεθειμένοι και στην πανδημία, ως αποτέλεσμα της μεγαλύτερης εκμετάλλευσης που βιώνουν και των απαράδεκτων συνθηκών στις οποίες ζουν. Στην περιοχή εργάζονται αυτήν την περίοδο περίπου 1.500 μετανάστες εργάτες γης, ενώ ανάλογα με τις αγροτικές εργασίες φτάνουν και τους 3.000.

Για όλους αυτούς η κυβέρνηση, το κράτος, δεν έχει σχεδιάσει κανένα ιδιαίτερο μέτρο προστασίας από τον κορονοϊό. Χαρακτηριστικό των άθλιων συνθηκών όπου διαβιούν οι μετανάστες εργάτες είναι το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία από τα εν λόγω 32 κρούσματα εντοπίζεται σε 2 μόλις σπίτια, όπου διαμένουν 29 εργάτες γης στο ένα και 26 στο άλλο!

Σοβαρές είναι οι ευθύνες του κρατικού μηχανισμού και για το γεγονός ότι μέχρι χτες η εντολή που έχει δοθεί είναι θετικοί και αρνητικοί να παραμείνουν μαζί στα δύο σπίτια (!) σε ...απομόνωση, καθώς δεν έχει βρεθεί λύση για τη διαμονή τους σε κατάλληλα κτίρια.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα πρώτα δύο κρούσματα εντοπίστηκαν την περασμένη Παρασκευή, μέσω ενός προγράμματος για την αντιμετώπιση της ελονοσίας, ενώ στα τεστ που ακολούθησαν εντοπίστηκαν και τα υπόλοιπα 30 που έχουν ανακοινωθεί μέχρι τώρα. Εξίσου ανησυχητική είναι η πληροφορία ότι ένα μέρος από τους μετανάστες εργάτες γης ενδέχεται από τις προηγούμενες μέρες να έχουν ήδη αναχωρήσει από την περιοχή σε αναζήτηση άλλης εργασίας, καθώς η σεζόν της συγκομιδής βρίσκεται στο τέλος της.

Από τις εξελίξεις αναδεικνύονται οι σοβαρές ελλείψεις και στο Κέντρο Υγείας Βλαχιώτη, όπου δεν υπάρχει καν ασθενοφόρο, ενώ μετά τις διαμαρτυρίες και τον εντοπισμό των δεκάδων κρουσμάτων η απάντηση είναι ότι θα διατεθεί ένα όχημα... από βδομάδα και για μόνο μία βάρδια τη μέρα (!), με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το ενδεχόμενο να υπάρξει ανάγκη για διακομιδή ασθενών...

Η «Λαϊκή Συσπείρωση»

Σε ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση» Δήμου Ευρώτα σημειώνει μεταξύ άλλων: «Φάνηκε για άλλη μια φορά, και στον τόπο μας, η γύμνια που υπάρχει με ευθύνη της κυβέρνησης και του αρμόδιου κρατικού μηχανισμού, να υπάρξει πρόληψη της πανδημίας και ειδικότερα σε χώρους ευαίσθητους, όπως μεγάλοι χώροι δουλειάς, σχολεία και ειδικότερα στην περιοχή μας στους εργάτες γης.

Οι εργάτες γης βιώνουν το απάνθρωπο πρόσωπο του εκμεταλλευτικού συστήματος, με τις άθλιες συνθήκες όπου εργάζονται και διαβιούν. Οι όροι αμοιβής και εργασίας τους καθορίζουν και τους όρους διαμονής και συνθηκών ζωής γενικά. Τα παλιόσπιτα όπου μένουν μαζί δεκάδες, τα παραπήγματα, τα θερμοκήπια, χωρίς συνθήκες υγιεινής (νερό, τουαλέτες), είναι οι χώροι διαβίωσης της μεγάλης πλειοψηφίας. Μεταφέρονται σαν τα ζώα στις καρότσες αυτοκινήτων, δουλεύουν από το πρωί μέχρι το βράδυ, χωρίς διαλείμματα, κάτω από όλες τις κλιματολογικές συνθήκες».

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» διεκδικεί να παρθούν άμεσα μέτρα από το κράτος για μαζικά τεστ σε όλους τους εργάτες γης, εξασφάλιση επαρκών και υγιεινών χώρων διαμονής, πλήρη ιατροφαρμακευτική και ασφαλιστική κάλυψη για όλους, ουσιαστική ενίσχυση των δημόσιων δομών Υγείας κ.ά.

Σε τοποθέτησή του ο Νίκος Γόντικας, περιφερειακός σύμβουλος Πελοποννήσου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», υπογράμμισε το γεγονός ότι «σε καμία δομή ή χώρο ευάλωτων ομάδων δεν έχουν γίνει τεστ πριν εμφανιστούν κρούσματα. Κανένα μέτρο δεν έχει παρθεί για να βελτιωθούν στοιχειωδώς οι συνθήκες δουλειάς και διαμονής των εργατών γης, των προσφύγων και μεταναστών, των Ρομά».

Προσθέτει πως «έγκαιρα και επανειλημμένα στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου απαιτήσαμε μέτρα προστασίας ιδιαίτερα στις δομές προσφύγων και μεταναστών, στους εργάτες γης, στους καταυλισμούς των Ρομά, στα γηροκομεία και στους οίκους ευγηρίας.

Εχει ευθύνη η περιφερειακή αρχή, συμπολίτευση και αντιπολίτευση της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί αντί να πάρουν μέτρα και να απαιτήσουν περισσότερα από την κυβέρνηση, που έχει την κύρια ευθύνη, ο μεν κύριος Νίκας εξωραΐζει την πολιτική της κυβέρνησης, ενώ ο κύριος Τατούλης και η παρέα του δεν ψήφισαν ακόμα και στοιχειώδη μέτρα που φέραμε στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Ούτε ένας μόνιμος γιατρός δεν έχει προσληφθεί στα νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας στην Πελοπόννησο...».

Δεν είναι «απρόσμενο γεγονός»

«Τα απανωτά κρούσματα κορονοϊού σε μετανάστες, εργάτες γης, δεν αποτελούν απρόσμενο γεγονός», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Εργαζομένων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, υπογραμμίζοντας πως οι μετανάστες εργάτες γης «καλούνται κάθε χρόνο να δουλέψουν σε σκληρές συνθήκες εργασίας για λίγους μήνες το χρόνο, στοιβάζονται και εκτίθενται χωρίς να μπορούν να αντιδράσουν, ενώ όσο κι αν το θέλουν και όσο κι αν τους επιβληθεί, δεν είναι δυνατόν στις συνθήκες που ζουν να τηρήσουν τους κανόνες ατομικής υγιεινής, καθαριότητας και πάνω απ' όλα αποστάσεων και απολύμανσης».

Η Ομοσπονδία απαιτεί: Εξασφάλιση επαρκών και υγιεινών χώρων διαμονής και τακτικό έλεγχό τους από υγειονομική επιτροπή. Αναρρωτική άδεια σε όσους νοσούν, με πλήρεις αποδοχές. Πλήρη ιατροφαρμακευτική και ασφαλιστική κάλυψη για όλους και να υπογραφούν συμβάσεις εργασίας με αυξήσεις στα μεροκάματα - ψίχουλα, οι ώρες εργασίας να μην ξεπερνούν τις 8 ώρες τη μέρα, που θα πρέπει να μειώνονται σε περίπτωση ακραίων καιρικών συνθηκών.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Και εκτεθειμένοι στον κορονοϊό και απλήρωτοι!(21/10/2020)
Η αθλιότητα της ΒΙΑΛ είναι έργο της κυβέρνησης(21/8/2020)
Αθλιες συνθήκες για τους πρόσφυγες που νοσούν από κορονοϊό(20/8/2020)
Ευθύνες σε κυβέρνηση και Περιφέρεια για τα απανωτά κρούσματα(29/5/2020)
Οι νοσούντες ίσως ξεπερνούν τα 2 εκατομμύρια(9/4/2020)
Παρεμβάσεις του ΚΚΕ για τους μετανάστες εργάτες γης στη Μανωλάδα(20/6/2018)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org