Τρίτη 29 Σεπτέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΒΟΥΛΗ
ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Απέρριψαν ξανά την πρόταση για δωρεάν μετάδοση από τα ΜΜΕ μηνυμάτων για τη δημόσια υγεία

Δεν έβγαλαν άχνα ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και τα υπόλοιπα κόμματα για την πρόταση του ΚΚΕ

Απέρριψαν ξανά, και μάλιστα ασυζητητί, η κυβέρνηση της ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και όλα τα αστικά κόμματα την τροπολογία που κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή για τη δωρεάν και υποχρεωτική μετάδοση από όλα τα ΜΜΕ (ραδιοτηλεοπτικά, εφημερίδες, σάιτ κ.λπ.) μηνυμάτων που αφορούν την προστασία της δημόσιας υγείας από την πανδημία. Κι αυτό την ίδια στιγμή που ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ τσακώνονταν τάχα για τη διαφάνεια και το χρήμα που δίνεται στους ιδιοκτήτες των ΜΜΕ, με αφορμή το νομοσχέδιο που συζητιόταν χτες στην Ολομέλεια και μεταξύ άλλων προβλέπει μπόλικο χρήμα για καναλάρχες και εκδότες.

Στην τροπολογία του Κόμματος προβλέπονταν σειρά αυτονόητων διατάξεων και ασφαλιστικών δικλίδων, που αφορούν τη διαμόρφωση κάποιων ελάχιστων στοιχειωδών κανόνων για τον έλεγχο και τη διαφάνεια στο κρατικό χρήμα (από υπουργεία, Δημόσιο, ευρύτερο Δημόσιο, ΔΕΚΟ) που πηγαίνει στα ΜΜΕ, τις σχετικές κυρώσεις σε περίπτωση παραβιάσεων των κανόνων αυτών, όπως και τον έλεγχο για τις διαφημιστικές δαπάνες που έγιναν με κρατικό χρήμα εδώ και δέκα χρόνια. Με άλλα λόγια, να γνωρίζει ο λαός πού πηγαίνουν τα χρήματά του και γιατί.

Δ. Κουτσούμπας: Ψηφίστε την τροπολογία και αφήστε τις φιοριτούρες

Στην ομιλία του ο Δ. Κουτσούμπας, σχολιάζοντας τις σχετικές προβλέψεις του νομοσχεδίου και παρουσιάζοντας την τροπολογία του ΚΚΕ, ανέφερε:

«Την ίδια "ετοιμότητά" σας, να ωφεληθούν και μέσα στην πανδημία επιχειρηματικοί όμιλοι, τη βλέπουμε και στο σημερινό νομοσχέδιο, όπου τους προσφέρετε μερικά ακόμα δωράκια, ως δήθεν "μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας".

Τι κάνετε; Εξασφαλίζετε για παράδειγμα δεκάδες εκατομμύρια ευρώ στους ομίλους των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, ενισχύετε επιχειρήσεις για διαφημιστικές δαπάνες στο όνομα της "τόνωσης της αγοράς", ενώ προβλέπετε ξανά την απευθείας ανάθεση σε εταιρεία για το μοίρασμα "ζεστού" χρήματος σε ΜΜΕ για μηνύματα που αφορούν την πανδημία.

Τι κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ για να σας βγάλει από τη δύσκολη θέση; Δίνει την πάσα στους μεγαλοεπιχειρηματίες, τους οποίους καλεί να μη δεχτούν τη χρηματοδότηση για τη μετάδοση των μηνυμάτων. Κι έτσι ορισμένοι θα εμφανιστούν και ως ευεργέτες, όπως ήδη συμβαίνει!

Αν πραγματικά δεν θέλετε να δώσετε τα χρήματα του ελληνικού λαού σε ομίλους, για να προβάλλουν τα διαφημιστικά σας μηνύματα για την πανδημία, τότε γιατί απορρίψατε την τροπολογία του ΚΚΕ;

Το ΚΚΕ επανειλημμένα έχει τονίσει ότι τα μηνύματα που σχετίζονται με την προστασία της δημόσιας υγείας - και ειδικά για την αντιμετώπιση της πανδημίας - θα πρέπει να μεταδίδονται και να καταχωρούνται σε όλα τα ΜΜΕ εντελώς δωρεάν και όχι με όρους διαφημιστικής καμπάνιας.

Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις, όπως για την προβολή υπουργείων, φορέων του δημόσιου ή ευρύτερου δημόσιου τομέα όπου χρειάζεται να υπάρχει δαπάνη διαφήμισης προς τα ΜΜΕ, αυτή θα πρέπει να γίνεται με όρους πλήρους διαφάνειας, με αντικειμενικά κριτήρια, χωρίς απαράδεκτους αποκλεισμούς και χωρίς επιδότηση ανύπαρκτων μέσων, γιατί αλλιώς αυτό είναι συναλλαγή ποινικά κολάσιμη.

Σήμερα επανακαταθέτουμε την τροπολογία αυτή, που προβλέπει με καθαρό τρόπο:

-- Πρώτον: Τα μηνύματα για τη δημόσια υγεία να μεταδίδονται απολύτως δωρεάν.

-- Δεύτερον: Η δημοσιοποίηση των στοιχείων της όποιας κρατικής διαφήμισης να γίνεται άμεσα.

-- Τρίτον: Να υπάρχει αναδρομικός έλεγχος δεκαετίας, για να δει ο ελληνικός λαός πού πήγαν τα χρήματα της κρατικής διαφήμισης.

Πρόκειται για τροπολογία συγκεκριμένη, δίκαιη που υπηρετεί τα συμφέροντα του ελληνικού λαού. Χώρια που θα εξοικονομηθούν και χρήματα για το κράτος, για να τα δώσει στους πλημμυροπαθείς και στην ενίσχυση των νοσοκομείων και των σχολείων.

Σας καλούμε λοιπόν να την ψηφίσετε και να αφήσετε τις φιοριτούρες και την κοροϊδία, και εδώ μέσα ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες του!».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ