Τρίτη 29 Σεπτέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
Ολοένα και πιο εκρηκτική η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία της Αττικής

Τεράστιες οι ευθύνες της κυβέρνησης και των προκατόχων της

Από κινητοποίηση στο Νοσοκομείο «Λαϊκό» τον περασμένο Ιούνη
Από κινητοποίηση στο Νοσοκομείο «Λαϊκό» τον περασμένο Ιούνη
Σε πλήρη αντίθεση με το απατηλό κυβερνητικό αφήγημα περί «θωρακισμένου και έτοιμου ΕΣΥ», όπως και με την πρόσφατη προκλητική δήλωση του πρωθυπουργού ότι... «οι δομές των νοσοκομείων απέχουν πολύ ακόμα από τα όριά τους», η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία, ειδικά στην Αττική, γίνεται ολοένα και πιο εκρηκτική.

Καθώς προχωρά η νέα έξαρση της πανδημίας, αναδεικνύονται οι τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης για την απουσία οποιουδήποτε μέτρου ουσιαστικής ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας όλους αυτούς τους μήνες που κέρδισε με τις θυσίες του ο λαός από τον Μάρτη μέχρι σήμερα, όπως και οι συνέπειες της χρόνιας πολιτικής εμπορευματοποίησης, υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης που ακολούθησαν όλες οι κυβερνήσεις ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ.

Μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο, τα υπάρχοντα νοσοκομεία αναφοράς για τον κορονοϊό ήδη «φρακάρουν» εξαιτίας των τεράστιων ελλείψεων, ενώ τα νοσοκομεία που εντάσσει τώρα η κυβέρνηση στην αντιμετώπιση του κορονοϊού, μπαίνουν στη μάχη χωρίς σχεδιασμό, προετοιμασία και ουσιαστική ενίσχυση ακόμα και για τα στοιχειώδη.

Φτιάχνουν κλινικές Covid σε νοσοκομεία... χωρίς ΜΕΘ Covid!

Ο τραγικός θάνατος μιας 35χρονης γυναίκας από κορονοϊό την περασμένη Κυριακή στο Νοσοκομείο «Λαϊκό» ανέδειξε ένα τέτοιο τεράστιο πρόβλημα: Νοσοκομεία μεταξύ των οποίων και το «Λαϊκό» εντάσσονται μεν στα νοσοκομεία που μπορούν να νοσηλεύουν ασθενείς με κορονοϊό, δημιουργώντας κλινικές Covid, ωστόσο δεν έχουν ΜΕΘ - Covid, με αποτέλεσμα ένας ασθενής με κορονοϊό που τελικά θα χρειαστεί κλίνη ΜΕΘ να πρέπει να διακομιστεί διασωληνωμένος σε άλλο νοσοκομείο ή αν αυτό δεν είναι δυνατό να παραμένει σε κοινό θάλαμο...

Η 35χρονη γυναίκα διασωληνώθηκε στο «Λαϊκό», χρειάστηκε να μεταφερθεί σε κλινική ΜΕΘ, ωστόσο επειδή ήταν αιμοδυναμικά ασταθής, κρίθηκε επικίνδυνη η διακομιδή της, με αποτέλεσμα να νοσηλευτεί για μιάμιση μέρα σε κοινό θάλαμο Covid, μέχρι το θάνατό της...

Το προδιαγεγραμμένο έγκλημα, αναδεικνύοντας πολλά ακόμα κρίσιμα ζητήματα, είχαν καταγγείλει έγκαιρα, ήδη από την προηγούμενη βδομάδα, ειδικευόμενοι Παθολογίας και Γενικής Ιατρικής στο ΓΝΑ «Λαϊκό», με το που ξεκίνησε να νοσηλεύει και ασθενείς με Covid-19. Σε κοινό κείμενό τους, οι Παντελεήμων Αβραμόπουλος, Αιμίλιος Κακλαμάνος, Χαράλαμπος Καρακατσάνης, Κωνσταντίνος Λαγγουράνης και Παναγιώτα Πάλλα σημείωναν μεταξύ άλλων:

«Το αίτημα της 1ης ΥΠΕ για 13 κλίνες ΜΕΘ-Covid στο "Λαϊκό" ακυρώθηκε μέσα σε λίγες μέρες, καθώς ήταν αδύνατο να πραγματοποιηθεί.

Παράλληλα, ο μοναδικός αξονικός τομογράφος που υπάρχει στο "Λαϊκό", λόγω του αυξημένου φόρτου εργασίας και της υποστελέχωσης, πιέζεται ακόμη και με τους ήδη υπάρχοντες νοσηλευόμενους ασθενείς. Την ίδια ώρα, το προσωπικό που εργάζεται στην κλινική που νοσηλεύει τα θετικά κρούσματα, είναι στα όριά του και πολύ συχνά μετακινείται προσωπικό από άλλα τμήματα, ώστε να βγουν οι βάρδιες. Και όλα αυτά σε ένα νοσοκομείο από το οποίο περνάνε καθημερινά δεκάδες ανοσοκατασταλμένοι ασθενείς (ασθενείς με αυτοάνοσα νοσήματα, αιματολογικοί, ογκολογικοί, μεταμοσχευμένοι ασθενείς κ.λπ.) και το οποίο αποτελεί κέντρο εμπειρογνωμοσύνης για πολλά χρόνια νοσήματα. Ολοι αυτοί οι ασθενείς συνωστίζονται στον αναγκαστικά περιορισμένο χώρο του Λαϊκού Νοσοκομείου, στον οποίο τώρα θα μεταφέρονται και ασθενείς με Covid-19.

Δυστυχώς, ενώ ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα έπρεπε εδώ και καιρό να είχε συζητηθεί και να είχαν γίνει οι κατάλληλες προετοιμασίες, η κατάσταση μας βρίσκει σε πλήρη αποδιοργάνωση. Το προσωπικό του νοσοκομείου δεν έχει λάβει καμία σχετική εκπαίδευση τους τελευταίους μήνες. Οσα υγειονομικά πρωτόκολλα υπάρχουν, δεν είναι ευρέως γνωστά στο σύνολο των εργαζομένων. Κάποιοι από τους ειδικευόμενους που αναλαμβάνουν θετικά κρούσματα που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο, δεν έχουν λάβει ουδεμία εκπαίδευση - ενημέρωση σχετικά με την παρακολούθηση και θεραπεία ασθενών με Covid-19.

Ταυτόχρονα, καθώς δεν υπάρχει ακόμα συγκεκριμένη κλινική με αποκλειστικά δικό της προσωπικό για ασθενείς με Covid-19, κάποιοι θεράποντες ιατροί αναγκάζονται, πέραν των ασθενών με Covid-19, να αντιμετωπίζουν και ασθενείς με άλλα προβλήματα υγείας στις κλινικές τους, καθιστώντας έτσι τον κίνδυνο διασποράς του ιού σημαντικότατο.

Τέλος, ενώ διάφοροι διευθυντές προσπαθούν με δική τους πρωτοβουλία να εξασφαλίσουν κάποια επιπλέον Μέσα Ατομικής Προστασίας για το προσωπικό των κλινικών τους, η διοίκηση "επιτρέπει" τη χρήση ακόμη και των βασικών Μέσων Ατομικής Προστασίας όπως είναι οι μάσκες, τα γάντια και το αντισηπτικό, με το σταγονόμετρο, ακόμη και στα θετικά κρούσματα! Τα ύποπτα δε περιστατικά για Covid-19 που γίνονται εισαγωγή στην κάθε εφημερία, εξετάζονται από ειδικευόμενους σε καθέναν από τους οποίους παρέχεται 1 στολή, 1 μάσκα και 1 ζευγάρι γυαλιά και τα οποία καλούνται να φορέσουν ξανά και ξανά».

Επισφαλής η λειτουργία των ΜΕΘ και στο «Θριάσιο»

Την ίδια ώρα, το Σωματείο Εργαζομένων «Θριάσιου» Νοσοκομείου απαιτεί να ενισχυθούν άμεσα με προσωπικό οι ΜΕΘ (Γενική και Κέντρου Εγκαυμάτων) για να εξασφαλιστεί η ασφαλής λειτουργία τους, καθώς υπάρχουν σοβαρότατες ελλείψεις.

«Στη Γενική ΜΕΘ», σημειώνει, «αν και όλοι οι υπηρετούντες γιατροί αναγκάζονται να ξεπερνούν κάθε μήνα κατά πολύ το προβλεπόμενο όριο εφημεριών - με σοβαρές συνέπειες στη χρόνια καταπόνηση της υγείας τους - για επτά μέρες το μήνα, εφημερεύει μόνο ένας γιατρός. Γεγονός που καθιστά ανασφαλή τη λειτουργία της ΜΕΘ με οκτώ κρεβάτια και αδύνατη την πραγματοποίηση διακομιδών ασθενών εκτός νοσοκομείου και εκτιμήσεων ασθενών σε άλλες κλινικές και τμήματα του νοσοκομείου».

Αντίστοιχες είναι οι ελλείψεις νοσηλευτικού προσωπικού (αντί για 33 εργάζονται μόνο 24 μόνιμοι και επικουρικοί νοσηλευτές, 2 κινδυνεύουν με άμεση απόλυση), ενώ στη ΜΕΘ Κέντρου Εγκαυμάτων (όπου νοσηλεύονται 8 διασωληνωμένοι ασθενείς με COVID-19) αντί για 33 νοσηλευτές εργάζονται μόνο 22, αν και οι ανάγκες έχουν αυξηθεί κατά 50%.

Οι προστατευτικές στολές, προσθέτει το Σωματείο, δεν φτάνουν για να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες, ενώ «και στις δύο ΜΕΘ δεν καλύπτονται οι ανάγκες σε βοηθητικό υγειονομικό προσωπικό και προσωπικό καθαριότητας».

Νέο κύμα απολύσεων επικουρικών από τις 8 Οκτώβρη

Κι ενώ οι ελλείψεις 30.000 μόνιμων γιατρών και νοσηλευτών και χιλιάδων ακόμη εργαζομένων διαφόρων ειδικοτήτων γονατίζουν το δημόσιο σύστημα Υγείας, στις 8 Οκτώβρη ξεκινά νέο κύμα απολύσεων επικουρικών.

Οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία πραγματοποιούν αύριο Τετάρτη στις 9 π.μ. στάση εργασίας και συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας, με αίτημα τη μονιμοποίηση όλων των επικουρικών - συμβασιούχων.

Μόνο στις υγειονομικές δομές που εποπτεύονται από τη 2η ΥΠΕ, απειλούνται με διαδοχικές απολύσεις από τις 8/10 και μετά εκατοντάδες επικουρικοί όλων των ειδικοτήτων.

Την ίδια ώρα, στο Νοσοκομείο «Αττικόν», όπως σημειώνει το Σωματείο Εργαζομένων, «τους τελευταίους 7 μήνες έχουν προσληφθεί 130 επικουρικοί εργαζόμενοι (20 γιατροί και 109 λοιπό προσωπικό), με τις λεγόμενες συμβάσεις covid (...) Από την αρχή παρατηρήθηκε καθυστέρηση της πληρωμής τους, η οποία αποκαταστάθηκε στη συνέχεια μόνο όμως σε ένα τμήμα των εργαζομένων. (...) Αβέβαιο είναι αν και πότε θα καταβληθούν τα ήδη δεδουλευμένα, αλλά κι εάν και πώς θα εξασφαλιστεί η μισθοδοσία τους στη συνέχεια (...) Τις αμέσως επόμενες μέρες δεκάδες επικουρικοί εργαζόμενοι της διοικητικής, τεχνικής υπηρεσίας και του ιματισμού στο "Αττικό" Νοσοκομείο απολύονται. Οι συνέπειες στη λειτουργία του νοσοκομείου, εν μέσω πανδημίας, θα είναι τραγικές. Το ίδιο συμβαίνει και σε άλλα νοσοκομεία σε όλη τη χώρα».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ