Τρίτη 29 Σεπτέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΑΝΔΡΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Μαζική συγκέντρωση ενάντια στην εγκατάσταση μονάδας επικίνδυνων αποβλήτων

Μήνυμα ξεσηκωμού ενάντια στην ανεξέλεγκτη ρυπογόνα βιομηχανική δραστηριότητα έστειλε η μαζική συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της ΚΟ Μάνδρας - Ειδυλλίας του ΚΚΕ την περασμένη Κυριακή στην κεντρική πλατεία της πόλης. Η συμμετοχή ήταν μεγάλη και με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, με τους κατοίκους της περιοχής να μιλούν για μία από τις πιο μεγάλες πολιτικές συγκεντρώσεις που έχει πραγματοποιηθεί στα μέρη τους.

Εύλογο είναι το μεγάλο ενδιαφέρον, αφού εργαζόμενοι και κάτοικοι της περιοχής βιώνουν τα αποτελέσματα της άναρχης βιομηχανικής δραστηριότητας σε ολόκληρο το Θριάσιο Πεδίο, που το έχει μετατρέψει σε θάλαμο αερίων, με τους κινδύνους για ένα βιομηχανικό ατύχημα μεγάλης έκτασης να ενισχύονται. Τελευταίο «επεισόδιο» σε αυτό το σίριαλ της υποβάθμισης είναι οι σχεδιασμοί για την εγκατάσταση άλλης μιας τοξικής βόμβας στην περιοχή της πολύπαθης Μάνδρας, και πιο συγκεκριμένα μιας μονάδας αποθήκευσης επικίνδυνων αποβλήτων. Πρόκειται για μια υπόθεση που ξεκίνησε να συζητιέται στην Περιφέρεια Αττικής, με θετικές εισηγήσεις τόσο από την προηγούμενη περιφερειακή αρχή (ΣΥΡΙΖΑ) όσο και από τη σημερινή της ΝΔ, παίρνοντας τελικά έγκριση από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

Σύνθημα της συγκέντρωσης των Οργανώσεων του ΚΚΕ που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής, ήταν «Ξεσηκωμός! Η δημιουργία μονάδας επικίνδυνων αποβλήτων στη Μάνδρα ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ!». Στους συγκεντρωμένους μίλησαν ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην Περιφέρεια Αττικής, και ο Μπάμπης Θεοδώρου, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο δήμο Μάνδρας - Ειδυλλίας.

Ο Γ. Πρωτούλης
Ο Γ. Πρωτούλης
Ο Γ. Πρωτούλης ανέδειξε ότι η περίπτωση της νέας επικίνδυνης εγκατάστασης στη Μάνδρα αποτελεί μέρος της εκτεταμένης ρυπογόνας δραστηριότητας, με τις ευλογίες όλων των κυβερνήσεων και των αστικών κομμάτων. Εφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της κατάστασης την πυρκαγιά του περασμένου Σαββάτου στη χωματερή της Φυλής, που έπνιξε στο τοξικό νέφος την περιοχή. Ανέδειξε τον εγκληματικό σχεδιασμό όλων των κυβερνήσεων, όπως και της σημερινής για τη διαχείριση των αποβλήτων που ψηφίστηκε τον περασμένο Αύγουστο, σε συνέχεια των αποφάσεων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, δίνοντας προβάδισμα στο καύσιμο σκουπίδι.

Προειδοποίησε μάλιστα ότι αυτός ο σχεδιασμός θα φέρει μονάδες παραγωγής του καύσιμου σκουπιδιού στην ευρύτερη περιοχή της Μάνδρας, κατά μήκος του οδικού άξονα Ελευσίνας - Θήβας, προσθέτοντας πολλούς ακόμα λόγους για να ξεσηκωθεί ο λαός συνολικά του Θριάσιου Πεδίου.

Μετέφερε τα στοιχεία που δείχνουν ότι αυτή η πολιτική ακολουθείται με συνέπεια από όλες τις κυβερνήσεις και τις περιφερειακές αρχές, σύμφωνα και με τις κατευθύνσεις της ΕΕ, για λογαριασμό των επιχειρηματικών ομίλων. Και όπως είπε, πρόκειται για στρατηγική που ουσιαστικά «ενταφιάζει την ανακύκλωση», αφού οι επιχειρηματικοί όμιλοι που λυμαίνονται τη διαχείριση των αποβλήτων δεν βγάζουν σήμερα τα προσδοκώμενα κέρδη από τα παραγόμενα προϊόντα αυτής της διαδικασίας, ενώ αντίθετα προκρίνουν την παραγωγή Ενέργειας από τα απόβλητα, που θα επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον, τόσο κατά την παραγωγή του καυσίμου όσο και κατά την καύση του στις τσιμεντοβιομηχανίες κ.α. Με βάση αυτές τις εξελίξεις, κάλεσε τους εργαζόμενους να αναρωτηθούν πού μπορούν να οφείλονται οι απανωτές πυρκαγιές σε εργοστάσια ανακύκλωσης τους τελευταίους μήνες, σε μια περίοδο που κατά ...σύμπτωση τα εμπορεύματα που παράγουν απαξιώνονται, θυμίζοντας μάλιστα την ειρωνεία της περιφερειακής αρχής Πατούλη (ΝΔ), που έχει χαρακτηρίσει το 2020 «έτος ανακύκλωσης» (!).


«Τα υγειονομικά πρωτόκολλα δεν λένε να ράψουμε το στόμα μας, δεν λένε να βλέπουμε αυτή την αντιλαϊκή πολιτική να προχωράει και να μη βγάζουμε άχνα, ούτε λένε ότι δεν πρέπει να οργανώσουμε παραστάσεις διαμαρτυρίας, διαδηλώσεις με όλους τους τρόπους και τις μορφές για την υπεράσπιση της ζωής της δικής μας και των παιδιών μας, για να ζούμε σε ανθρώπινες πόλεις που μπορούμε να ζούμε. Σε πόλεις που υπάρχει τρόπος να ζούμε στον 21ο αιώνα! Πέρα από την ενημέρωση, επομένως, χρειάζεται να αναλάβουμε και δράση...», ανέφερε κλείνοντας ο Γ. Πρωτούλης, καλώντας τους εργαζόμενους να κάνουν υπόθεσή τους την ανατροπή αυτής της κατάστασης.

Ο Μπ. Θεοδώρου αναφέρθηκε αναλυτικά στο ιστορικό της υπόθεσης της εγκατάστασης της μονάδας στην περιοχή, αναδεικνύοντας τον επικίνδυνο ρόλο κυβέρνησης και αστικών κομμάτων, της δημοτικής και της περιφερειακής αρχής, την προσπάθεια που έκαναν από την πρώτη στιγμή να καθησυχάσουν το λαό της περιοχής για να έρθει ως τετελεσμένη η εγκατάσταση. Θύμισε ότι η «Λαϊκή Συσπείρωση» δεν σταμάτησε ούτε στιγμή να προειδοποιεί, να αποκαλύπτει τους σχεδιασμούς τους. Κάλεσε σε ανυποχώρητη πάλη, τονίζοντας ότι η «Λαϊκή Συσπείρωση» θα συνεχίσει αυτή την προσπάθεια, τόσο της ενημέρωσης όσο και της κινητοποίησης για να μην περάσουν αυτοί οι σχεδιασμοί.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ