Τρίτη 29 Σεπτέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Θάνατος πρόσφυγα από κορονοϊό

Ο πρώτος θάνατος πρόσφυγα στην Ελλάδα από κορονοϊό, από την αρχή της πανδημίας, καταγράφηκε την Κυριακή. Πρόκειται για έναν 61χρονο Αφγανό, πατέρα δύο παιδιών, ο οποίος έμενε στη δομή της Μαλακάσας και νοσηλευόταν στον «Ευαγγελισμό». Υπενθυμίζεται ότι η προσφυγική δομή στη Μαλακάσα είχε υποβληθεί σε υγειονομικό αποκλεισμό από τις 7/9, όμως δεν ήταν δυνατόν να τηρηθούν τα κατάλληλα μέτρα, όπως είναι οι αποστάσεις, λόγω του υπερπληθυσμού της δομής.

Το μεσημέρι της Κυριακής, μέλη της οικογένειας του νεκρού και ομάδα προσφύγων έκλεισαν τον παράδρομο της Εθνικής Οδού έξω από τη δομή, διαμαρτυρόμενοι για το θάνατο του 61χρονου και για την έλλειψη στοιχειωδών μέτρων προστασίας των φιλοξενούμενων.

Σε πλήρη υγειονομικό αποκλεισμό έχουν τεθεί εξάλλου οι δομές προσφύγων και μεταναστών σε Θήβα και Σέρρες, με Κοινές Αποφάσεις των υπουργών Προστασίας του Πολίτη, Υγείας και Μετανάστευσης. Σύμφωνα με αυτές, τα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας θα είναι σε ισχύ έως τις 9/10. Σε υγειονομικό αποκλεισμό παραμένουν οι δομές του Ελαιώνα, του Κουτσόχερου, της Μαλακάσας, των Οινοφύτων, της Ριτσώνας και του Σχιστού, και τα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης Λέρου, Σάμου και Φυλακίου. Σε όλες τις υπόλοιπες δομές της χώρας τα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας ισχύουν μέχρι αύριο.

Σε κάθε περίπτωση αυτό που παραμένει αναλλοίωτο, διευκολύνοντας και την εξάπλωση του κορονοϊού, είναι η πολιτική του εγκλωβισμού προσφύγων και μεταναστών, μακριά από τις χώρες προορισμού τους, όπως και οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης που αντιμετωπίζουν στις «δομές φιλοξενίας».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ