Τρίτη 29 Σεπτέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΓΡΟΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΤΑΜΑΣΙΟΥ - ΘΕΣΣΑΛΙΩΤΙΔΑΣ
Μεγάλη κινητοποίηση με τρακτέρ στη γέφυρα της Κακάρας

Οι πλημμυροπαθείς απαιτούν άμεσα μέτρα προστασίας και αποκατάστασης των ζημιών που έγιναν εξαιτίας της έλλειψης αντιπλημμυρικών έργων

Μεγάλη κινητοποίηση με τη συμμετοχή τουλάχιστον 50 τρακτέρ και εκατοντάδων αγροτών, στη γέφυρα της Κακάρας, έγινε χτες, με πρωτοβουλία των Αγροτικών Συλλόγων των περιοχών Ταμασίου και Θεσσαλιώτιδας. Οι αγρότες διεκδικούν άμεσα μέτρα για την αποκατάσταση των ζημιών εξαιτίας της παντελούς έλλειψης αντιπλημμυρικών έργων.

Η κινητοποίηση αποφασίστηκε μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Γραμματικό Καρδίτσας, με πρωτοβουλία των Αγροτικών Συλλόγων Γραμματικού, Λεονταρίου, Ν. Ικονίου και αγροτών από το Ν. Μοναστήρι Φθιώτιδας.

Επιπλέον, σήμερα στις 6 μ.μ., η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων και ο Εμπορικός Σύλλογος καλούν εργατικά σωματεία, επιτροπές πληγέντων, αγροτικούς συλλόγους και μαζικούς φορείς σε σύσκεψη στο αίθριο της δημοτικής αγοράς, για να συζητηθούν τα επόμενα βήματα στην οργάνωση της δράσης τους.

Οι συγκεντρωμένοι αγρότες απαίτησαν να παρθούν τα εξής μέτρα:

-- Να ολοκληρωθεί άμεσα η καταγραφή των ζημιών παραγωγής, φυτικού και ζωικού (μελισσοσμήνη κ.λπ.) κεφαλαίου και η αποζημίωση στο 100% του κεφαλαίου και του χαμένου εισοδήματος χωρίς όρους, προϋποθέσεις και δάνεια.

-- Να εξασφαλιστεί με ευθύνη του κράτους ο εφοδιασμός των πληττόμενων κτηνοτρόφων με ζωοτροφές και άλλα αναγκαία μέσα για να επιβιώσουν τα κοπάδια.

-- Να δοθεί μηνιαίο επίδομα τουλάχιστο 1.200 ευρώ με προσαύξηση 200 ευρώ για κάθε παιδί, σε κάθε νοικοκυριό, μέχρις ότου αποκατασταθούν οι ζημιές σε όλους τους πληγέντες, όπως είναι οι αγρότες με χωράφια που έχουν υποστεί ζημιές, οι κτηνοτρόφοι που έχασαν ζωικό κεφάλαιο κ.λπ.

-- Διαγραφή τόκων, ληξιπρόθεσμων οφειλών και πάγωμα των χρεών μέχρι την αποκατάσταση του εισοδήματος των αγροτών και των υπόλοιπων πληγέντων της περιοχής σε εφορία, δήμο, ΔΕΗ, ΟΤΕ, κ.λπ. Απαλλαγή από ΕΦΚΑ - ΟΓΑ - ΟΑΕΕ - ΕΝΦΙΑ, φόρο εισοδήματος, αλληλεγγύης, ΤΟΕΒ - ΓΟΕΒ και δημοτικά τέλη για αγρότες και μικροεπιχειρήσεις. Διαγραφή τόκων και γενναίο κούρεμα κεφαλαίου στα τραπεζικά δάνεια, αναστολή πλειστηριασμών, κατασχέσεων και κάθε είδους μέτρου αναγκαστικής είσπραξης στους πληγέντες.

-- Να ολοκληρωθούν άμεσα όλα τα έργα αποκατάστασης σε υποδομές και το οδικό δίκτυο, όχι με προσωρινά μπαλώματα. Να παρθούν μέτρα για την άμεση αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης της υδροδότησης και της ποιότητας του νερού στις περιοχές που έχουν ακόμα πρόβλημα.

-- Να υλοποιηθούν άμεσα όλα τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα, για να προστατευτούν η ζωή και η περιουσία των κατοίκων της περιοχής. Συγκεκριμένα και με βάση την αρχική μελέτη που υπάρχει, να γίνουν διαπλάτυνση και καθαρισμός της Κακάρας και των μπαζών κάτω από τη γέφυρα. Αντίστοιχα έργα να γίνουν σε Φαρσαλίτη, Μούρδερι, Ξερόρεμα, Ιτουλη, καθώς επίσης καθαρισμός των κεντρικών καναλιών των χωριών μας για την άμεση διευκόλυνση διαφυγής των υδάτων.

-- Να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την ομαλή λειτουργία του νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας στην ύπαιθρο που υπολειτουργούν.

Συνελεύσεις στις γειτονιές

Οι κάτοικοι της Καρδίτσας προχωρούν σε συνελεύσεις στις γειτονιές και στα χωριά που επλήγησαν, συζητούν για την κατάσταση που βρίσκονται, καταγράφουν τις ανάγκες και τα αιτήματά τους, οργανώνουν συλλογικά τη διεκδίκηση των αυτονόητων, να αποζημιωθούν δηλαδή για όλες τις καταστροφές και με ευθύνη του κράτους να προστατευτεί η ζωή η δική τους και των οικογενειών τους.

Ενδεικτικά τέτοιες συνελεύσεις έγιναν στις Καμινάδες, στον Παλαμά. Παράλληλα συνεχίζεται η συλλογή τροφίμων άμεσης κατανάλωσης, ειδών ατομικής υγιεινής, καθαρισμού και ιματισμού, πετσετών και κλινοσκεπασμάτων από σωματεία και μαζικούς φορείς σε όλη τη Θεσσαλία.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org