Eurokinissi |
Το νέο «δωράκι» στους επιχειρηματικούς ομίλους με τα τεστ για τον κορονοϊό καταγγέλλουν οι υγειονομικοί |
Υπενθυμίζεται ότι 6 μήνες μετά την πανδημία, η κυβέρνηση άφησε χωρίς επαρκή αντιδραστήρια για τα τεστ το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ), με αποτέλεσμα τη διακοπή των μοριακών ελέγχων από την 1η Σεπτέμβρη για τα δημόσια νοσοκομεία όλης της χώρας (για τουλάχιστον μία βδομάδα και ενώ το ΕΚΕΑ πραγματοποιούσε 1.000 ελέγχους τη μέρα...).
Η εξέλιξη αυτή μάλιστα συνοδεύτηκε από προκλητικούς ισχυρισμούς, ότι φταίει... η «αλόγιστη χρήση των εξετάσεων» (διοίκηση ΕΚΕΑ) ή ότι φταίνε... οι υγειονομικοί και η μαζική τους επιστροφή από την καλοκαιρινή άδεια, η οποία δημιούργησε «αυξημένο όγκο εργαστηριακών ελέγχων» (υφυπουργός Υγείας)!
«Πού θα γίνονται τα τεστ; Σε καλοπληρωμένες αλυσίδες διαγωνιστικών κέντρων;» ρωτούσαν την κυβέρνηση οι αγωνιστές υγειονομικοί, μέλη του ΔΣ της ΕΙΝΑΠ, που αποκάλυψαν την εξέλιξη με τη διακοπή των ελέγχων από το ΕΚΕΑ.
Μόλις μία μέρα μετά, η κυβέρνηση επιβεβαίωσε το ερώτημα - καταγγελία: Αποστέλλοντας στις 2 Σεπτέμβρη σχετικό έγγραφο μέσω του διοικητή της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας, κάλεσε τα νοσοκομεία της Αττικής να προχωρήσουν σε «σύναψη σύμβασης» με συγκεκριμένο ιδιωτικό διαγνωστικό όμιλο, εξασφαλίζοντας για άλλη μια φορά πελατεία στους επιχειρηματικούς ομίλους της ιδιωτικής υγείας.
Ο συγκεκριμένος ιδιωτικός όμιλος μάλιστα διαφήμιζε μέχρι και τις 3 Σεπτέμβρη ότι την αξιοπιστία των διαγνωστικών ελέγχων για τον κορονοϊό επιμελείται ο επίκουρος καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης, διορισμένος από την κυβέρνηση ως αναπληρωτής εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό. Ο Γκ. Μαγιορκίνης από την πλευρά του ανέφερε ότι διέκοψε τη συνεργασία του με το συγκεκριμένο κέντρο λίγες μέρες πριν, αλλά «είχε ξεχαστεί το όνομά μου στην ιστοσελίδα», ενώ πρόσθεσε ότι παρά την παραίτησή του από το κέντρο για να μην υπάρχει υπόνοια σύγκρουσης συμφερόντων, ως πανεπιστημιακός «έχω κάθε δικαίωμα να συνεργάζομαι με τον ιδιωτικό τομέα αφού το επιτρέπει ο νόμος»...
Στο μεταξύ, σε ένα ακόμα επεισόδιο στο ντόμινο εξελίξεων, το εργαστήριο του Πανεπιστημίου Αθήνας (ΕΚΠΑ), μετά την αδυναμία του ΕΚΕΑ να διεξάγει ελέγχους για τα δημόσια νοσοκομεία, δήλωσε και αυτό αδυναμία να διεξάγει επιπλέον ελέγχους για να καλύψει το κενό που προέκυψε.
«Να ακυρωθεί η ανάθεση του μοριακού ελέγχου για SARS-COV-2 σε ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο», απαιτεί με ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων «Θριάσιου» Νοσοκομείου.
Μετά τον διπλασιασμό της ημερήσιας αποζημίωσης για τα κρεβάτια ΜΕΘ των ιδιωτικών κλινικών, τονίζει το Σωματείο, «μετά την ανάθεση σε εργολαβικές εταιρείες των υπηρεσιών καθαριότητας και φύλαξης σε δεκάδες δημόσια νοσοκομεία και άλλους δημόσιους οργανισμούς, αλλά και το γεγονός ότι δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, μετά την επιστροφή τους από τις καλοκαιρινές άδειες, "χρυσοπληρώνουν" στον ιδιωτικό τομέα για τον μοριακό έλεγχο για SARS-COV-2, αφού στα δημόσια νοσοκομεία δεν γίνεται "προληπτικός έλεγχος", η κυβέρνηση δίνει ένα ακόμη "δωράκι" στους επιχειρηματικούς ομίλους».
Οπως καταγγέλλει το Σωματείο, η κυβέρνηση όχι μόνο δεν εξοπλίζει τα δημόσια νοσοκομεία με τα αναγκαία μηχανήματα για τον μοριακό έλεγχο, «αλλά δεν εξασφαλίζει ούτε τον εφοδιασμό των ήδη υπαρχόντων δημόσιων εργαστηρίων με τον απαραίτητο αριθμό αντιδραστηρίων».
Αναδεικνύοντας τις διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων για την ενίσχυση των επιχειρηματικών ομίλων στην Υγεία, το Σωματείο υπενθυμίζει:
« -- Το ΠΑΣΟΚ ψήφισε και η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ διατήρησαν το νόμο για διάθεση του 10% των δημόσιων νοσοκομειακών κρεβατιών σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες.
-- Η ΝΔ ίδρυσε την Ανώνυμη Εταιρεία Μονάδων Υγείας και ο ΣΥΡΙΖΑ της παραχώρησε το Νοσοκομείο Σαντορίνης.
-- ΝΔ - ΠΑΣΟΚ ίδρυσαν την ΕΣΑΝ ΑΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ τη μετονόμασε σε ΚΕΤΕΚΝΥ ΑΕ και της ανέθεσε την ανάπτυξη του ελληνικού DRG (Κοστολόγηση Ομοιογενών Διαγνωστικών Κατηγοριών) για να διαμορφωθούν παρόμοιοι όροι λειτουργίας μεταξύ δημόσιων νοσοκομείων και ιδιωτικών κλινικών.
-- Ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε το νόμο 4413/2016 για την επέκταση των ΣΔΙΤ στον τομέα της Υγείας και η ΝΔ τον εφαρμόζει».
Στο μεταξύ, μια ακόμα πλευρά από τις συνέπειες της παράδοσης μιας τόσο κρίσιμης εξέτασης στους ιδιωτικούς ομίλους και στην εργοδοτική ασυδοσία αναδεικνύει με ανακοίνωσή της η ΕΣΑΚ Εργαζομένων «Ευαγγελισμού».
Οπως επισημαίνει, την Παρασκευή 4/9 «προκλήθηκε αναβρασμός στο νοσοκομείο μας (το μεγαλύτερο της χώρας και αναφοράς για Covid-19), καθώς από τα 120 δείγματα που έστειλε τελικά η διοίκηση στο αναφερόμενο ιδιωτικό εργαστήριο, απάντηση δόθηκε στο νοσοκομείο μόλις για 70 κι από αυτά τα 25 ήταν δείγματα άλλου νοσοκομείου! Δηλαδή 75 από τις λήψεις της Πέμπτης 3/9 εκκρεμούν ακόμη, με αποτέλεσμα δεκάδες προγραμματισμένα χειρουργεία να αναβάλλονται σε αναμονή των αποτελεσμάτων και εκατοντάδες άλλοι συμπολίτες μας, μαζί και υγειονομικοί να κάθονται σε ...αναμμένα κάρβουνα ή και πολλοί από αυτούς να βρίσκονται στα πόστα τους!».
«Εφόσον ένας εργαζόμενος έχει ένα θετικό τεστ, οφείλει να απομακρυνθεί από την εργασία του και να μπει σε καραντίνα. Απαιτούμε να αποσυρθεί τώρα το απαράδεκτο έγγραφο της διοίκησης του Νοσοκομείου "Μεταξά"! Απαιτούμε η κυβέρνηση και οι διοικήσεις των νοσοκομείων να πάρουν ακόμα και τώρα όλα τα απαραίτητα μέτρα για να στελεχωθούν τα νοσοκομεία και να μην καταφεύγουν σε αλχημείες που βάζουν σε κίνδυνο ασθενείς και εργαζόμενους!», υπογραμμίζει η Επιτροπή Αγώνα Νοσοκομείου «Μεταξά».
Αφορμή για την καταγγελία της είναι το γεγονός ότι «πριν από μερικές μέρες κυκλοφόρησε στο Νοσοκομείο "Μεταξά" έγγραφο του αναπληρωτή διοικητή» με βάση το οποίο «σε περίπτωση εύρεσης θετικού κρούσματος σε εργαζόμενους ή ασθενείς κατά τον πρώτο έλεγχο του ΕΚΕΑ θα πραγματοποιείται την επόμενη μέρα επαναληπτικός έλεγχος με δείγμα που θα αποστέλλεται στο ΕΚΠΑ».
Σχετικά με δικαιολογία του αναπληρωτή διοικητή για «ψευδώς θετικό δείγμα», η Επιτροπή Αγώνα αναφέρει ότι κάτι τέτοιο δεν υφίσταται: «Αν βγει θετικό το αποτέλεσμα τότε ανιχνεύτηκε το RNA του ιού και δεν υπάρχει λόγος επιβεβαίωσης. Η πρακτική που αποφάσισε για κάποιο λόγο ο διοικητής να προτείνει είναι αντιεπιστημονική και ενάντια σε όλες τις οδηγίες διεθνώς».
Μετά την απαράδεκτη οδηγία του ΕΟΔΥ για καραντίνα 7 ημερών στους υγειονομικούς, αντί για 14 όπως σε όλους τους υπόλοιπους ασθενείς, τώρα στο «Μεταξά» η διοίκηση μιλάει για ακόμα πιο χαλαρά πρωτόκολλα.
«Δεν πρόκειται να αφήσουμε κανέναν να παίζει με την υγεία και την ασφάλεια εργαζομένων και ασθενών! Ειδικά στο Νοσοκομείο "Μεταξά", στο οποίο οι εργαζόμενοι έρχονται κάθε μέρα σε επαφή με ασθενείς που ανήκουν στις πλέον ευπαθείς ομάδες! Δεν θα επιτρέψουμε τα πρωτόκολλα να γίνονται λάστιχο στο όνομα της έλλειψης προσωπικού ή των αυξημένων αναγκών», καταλήγει η Επιτροπή Αγώνα.
Οι εργαζόμενοι στις δημόσιες δομές Υγείας διεκδικούν: