Τρίτη 8 Σεπτέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΒΟΥΛΗ
Οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ - ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «η ρευστότητα δεν έφτασε ποτέ στις επιχειρήσεις που την είχαν ανάγκη», «δεν δώσατε έγκαιρα ισχυρά κίνητρα για να ανοίξουν περισσότερες επιχειρήσεις και η πλειοψηφία των ξενοδόχων κράτησαν τις επιχειρήσεις κλειστές», για να προσθέσει ότι «δεν μας ακούσατε όταν προτείναμε ενδιάμεσο πρόγραμμα για να μείνει όρθια η οικονομία», εννοώντας προφανώς νέο μνημόνιο.

Καταθέτοντας τις προτάσεις της είπε ότι «για τις επιχειρήσεις αυτό που χρειάζεται είναι νέο πρόγραμμα χορήγησης ρευστότητας. Ενίσχυση του προγράμματος της επιστρεπτέας προκαταβολής με επιπλέον 2 δισ. ευρώ». Ακόμα, πρότεινε την «κάλυψη του 40% του μισθού των εργαζομένων».

Χαρακτήρισε την πολιτική της κυβέρνησης σε Υγεία και Παιδεία «κατάλογο λαθών», προτείνοντας όσον αφορά το πρώτο «καμπάνια ενημέρωσης υπέρ της μάσκας και του εμβολίου». Αναφέρθηκε υποκριτικά αλλά και αόριστα στην ανάγκη «πρόσληψης μόνιμου προσωπικού», όπως και στην καλύτερη «αξιοποίηση» του ιδιωτικού τομέα στην Υγεία, στον οποίο απηύθυνε ...έκκληση «να αναλάβει τις ευθύνες του με μικρότερο κέρδος»!

Για την Παιδεία είπε ότι η κυβέρνηση «είναι ανέτοιμη για το άνοιγμα των σχολείων». Τάχθηκε μεν υπέρ της πρότασης για ολιγομελή τμήματα, όμως έκανε λόγο για «εθελοντισμό των καθηγητών» στην κάλυψη των αναγκών που θα παρουσιαστούν με την αύξηση των αιθουσών.

Παράλληλα, σε μια προκλητική αναφορά της στις συνωμοσιολογικές θεωρίες, έφτασε να τις συνδέσει με την πάλη ενάντια στα μνημόνια (!), λέγοντας ότι έχουν κοινή πηγή τον «λαϊκισμό».

Τη δική του αντιλαϊκή ατζέντα παρουσίασε και ο πρόεδρος της Ελ. Λύσης, Κυρ. Βελόπουλος, ο οποίος, λίγο πολύ σιγοντάροντας με τη σειρά του την αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική, εγκάλεσε την κυβέρνηση ότι δίνει πολλά επιδόματα στους εργαζόμενους με αφορμή την πανδημία. «Δεν πρέπει να δίνουμε επιδόματα να κάθεται ένας άνθρωπος, αλλά να δίνουμε επίδομα στις επιχειρήσεις για να ανοίγουν θέσεις εργασίας», πρότεινε, ενώ αναπαρήγαγε με τη σειρά του τις διάφορες συνωμοσιολογικές θεωρίες, τάχθηκε εμμέσως υπέρ όσων κινητοποιούνται ενάντια στις μάσκες και περιόρισε την κριτική του σε ό,τι αφορά το άνοιγα των σχολείων στη χρήση μάσκας στα μικρά παιδιά.

Ο δε επικεφαλής του ΜέΡΑ25, Γ. Βαρουφάκης, δείχνοντας ότι μοιράζεται κοινές αγωνίες με τους επιχειρηματικούς ομίλους, άσκησε κριτική στη κυβέρνηση για τον τρόπο που άνοιξε τον Τουρισμό, καθώς δεν διασφάλισε την Ελλάδα ως «ασφαλή προορισμό», και διερωτήθηκε αν τα έσοδα που εισέρρευσαν «ως επένδυση άξιζαν τον κόπο ως κεφαλαιοποίηση σχετικά με την ενίσχυση του Τουρισμού του χρόνου».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ