Τρίτη 8 Σεπτέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Καταγγέλλει τον εμπαιγμό για τις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων

Η Περιφέρεια κάνει πλάτες στους ιδιώτες που κερδοσκοπούν στην Πρόνοια και μετά τα απανωτά κρούσματα θυμήθηκε να επιβάλει πρόστιμα!

Εργαζόμενες σε γηροκομείο στο Μοσχάτο που μπήκε σε καραντίνα

Eurokinissi

Εργαζόμενες σε γηροκομείο στο Μοσχάτο που μπήκε σε καραντίνα
Τη σκυτάλη του εμπαιγμού από την κυβέρνηση παρέλαβε ο περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης για όσα συμβαίνουν στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΜΦΗ). Αφού άφησε να περάσουν έξι ολόκληροι μήνες μετά το ξεκίνημα της πανδημίας και αφού ήδη στα γηροκομεία μετράνε δεκάδες θανάτους από κορονοϊό, η κυβέρνηση βγήκε να ανακοινώσει ημίμετρα, ενώ ο περιφερειάρχης Αττικής τώρα θυμήθηκε να δώσει εντολή για ελέγχους, προκειμένου να διαπιστωθεί πόσες μονάδες έχουν άδεια λειτουργίας και αν δεν έχουν κλείσουν!

Μετά την ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων στην Ιδιωτική Υγεία, που ανέδειξε την εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης, ο Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής καταγγέλλει: «Κυβερνήσεις, αρμόδια υπουργεία και περιφερειακές αρχές αφήνουν στα χέρια των επιχειρηματιών και των "φιλάνθρωπων" τη φροντίδα των ηλικιωμένων και των ανήμπορων (...) δεν πήραν μέτρα για τις επιχειρήσεις - γηροκομεία, που δεν έχουν άδειες λειτουργίας, ή που φιλοξενούν μεγαλύτερο από τον προβλεπόμενο αριθμό γερόντων ή χαρακτηρίζονται ακατάλληλες μονάδες, με παραβάσεις που βάζουν σε κίνδυνο την υγεία και την ασφάλεια όσων φιλοξενούν.

(...) Ούτε και τώρα, που δίνουν εντολές να προχωρήσουν εντατικοί έλεγχοι, ή που ο περιφερειάρχης Αττικής ζητά "να κλείσουν εντός 20ημέρου τα χωρίς άδεια γηροκομεία", δεν έχουν φροντίσει να δώσουν λύση για τη μεταφορά αυτών των ανθρώπων. Αυτό το σκόπιμο "κενό", την ανυπαρξία δημόσιων δομών φροντίδας ηλικιωμένων, εκμεταλλεύονται χρόνια τώρα αρκετοί ιδιοκτήτες ΜΦΗ, που εξακολουθούν να λειτουργούν χωρίς άδεια ή με σοβαρές παραβάσεις».

Σημειώνει ακόμα ότι μέσα στην πανδημία, τον περασμένο Απρίλη, ο περιφερειάρχης καλούσε να προσφέρουν υπηρεσίες στις ΜΦΗ εθελοντές (!) και «βάζανε για μήνες στα συρτάρια αντιπεριφερειαρχών εισηγήσεις για πρόστιμα και δεν λέγανε κουβέντα για τις ΜΦΗ που θα έπρεπε να έχουν κλείσει, μην τυχόν και τις δυσφημήσουν».

Ο Σύλλογος καλεί την Περιφέρεια και το υπουργείο Εργασίας να απαντήσουν:

  • Πόσες ΜΦΗ λειτουργούν χωρίς να διαθέτουν άδεια λειτουργίας;
  • Πόσες αδειοδοτημένες ΜΦΗ έχουν υπεράριθμους ηλικιωμένους ή πόσες έχουν δεκάδες παρατηρήσεις και έχουν χαρακτηριστεί ακατάλληλες;
  • Πόσες ΜΦΗ έχουν κλείσει με αποφάσεις τους; Σε πόσες έχουν επιβληθεί πρόστιμα και πόσες έχουν συμμορφωθεί με τις παρατηρήσεις των ελεγκτικών υπαλλήλων;

«Η φροντίδα των γερόντων και των ευάλωτων ομάδων δεν μπορεί να αφήνεται στα χέρια των επιχειρηματιών και των "φιλάνθρωπων", να αποτελεί πεδίο για επενδύσεις και μπίζνες κερδοφορίας, να αντιμετωπίζεται ως ατομικό πρόβλημα», τονίζει ο ΣΥΠΑ και απαιτεί:

  • Να αναλάβει το κράτος την ευθύνη της λειτουργίας των δομών του ιδιωτικού τομέα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, και να ενταχθεί στον κρατικό σχεδιασμό και έλεγχο για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
  • Να επιταχθούν ξενοδοχεία και να λειτουργήσουν ως δομές φιλοξενίας, προκειμένου να μεταφερθούν και να φιλοξενηθούν βαριά ανάπηροι και ηλικιωμένοι που αυτή τη στιγμή είτε είναι σε δομές που πρέπει να κλείσουν, είτε είναι σε ακατάλληλα ιδρύματα, είτε είναι μόνοι τους στα σπίτια τους και αδυνατούν να αυτοεξυπηρετηθούν ή οι οικογένειές τους αδυνατούν να τους στηρίξουν.
  • Να στελεχωθούν όλα τα ιδρύματα και οι δομές με μόνιμο προσωπικό όλων των απαραίτητων ειδικοτήτων, για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν την πανδημία με όρους ασφάλειας και αξιοπρέπειας για τους περιθαλπόμενους και τους εργαζόμενους.
  • Να χορηγηθούν όλα τα απαραίτητα υλικά (στολές, μάσκες αυτοπροστασίας, αντισηπτικά, απολυμαντικά κ.ά.) που χρειάζονται σ' αυτές τις συνθήκες.
  • Να υπάρχουν συνεχής και αυστηρή επιτήρηση και έλεγχος όλων των δομών από τις αρμόδιες υπηρεσίες, με όλα τα απαραίτητα μέσα προστασίας στους εργαζόμενους.
  • Να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στις Περιφέρειες σε ειδικότητες κοινωνικών λειτουργών, ψυχολόγων, εποπτών Δημόσιας Υγείας κ.λπ. (υπάρχουν Περιφερειακές Ενότητες με έναν ή και κανέναν κοινωνικό λειτουργό).
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ελεύθερος αφέθηκε ο ιδιοκτήτης του γηροκομείου(2023-07-14 00:00:00.0)
436 νέα κρούσματα και 7 νεκροί(2020-10-15 00:00:00.0)
Επιβεβαιώνονται οι τεράστιες κυβερνητικές ευθύνες για τις κρίσιμες δομές που μένουν αθωράκιστες(2020-10-02 00:00:00.0)
Ανεπαρκή και ανεφάρμοστα τα μέτρα για τα γηροκομεία, αποκομμένα από τις άσχημες εργασιακές συνθήκες(2020-09-01 00:00:00.0)
«Φροντίδα» με ιδιώτες και φιλανθρωπία(2006-10-01 00:00:00.0)
Γηροκομείο με αλλοιωμένα τρόφιμα(2006-08-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ