Τρίτη 8 Σεπτέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
Διαμαρτυρία για τους άδικους αποκλεισμούς από τις σχολικές καθαρίστριες

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή κινητοποίηση

INTIME NEWS

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή κινητοποίηση
Κινητοποίηση έκαναν χτες το μεσημέρι στο υπουργείο Εσωτερικών εργαζόμενες στη σχολική καθαριότητα, καταγγέλλοντας τον αποκλεισμό των εργαζομένων που δεν διαθέτουν ελληνική ιθαγένεια από τις συμβάσεις. Στην κινητοποίηση που εξήγγειλε το Σωματείο Σχολικών Καθαριστριών Αθήνας συμμετείχαν η Επιτροπή Αγώνα Καθαριστριών και μετανάστριες που, ενώ έχουν δουλέψει χρόνια στα σχολεία, φέτος πετιούνται στην ανεργία.

Από τις θέσεις που έχουν προκηρυχθεί και αφορούν συμβάσεις ορισμένου χρόνου, αποκλείονται εργαζόμενες που δεν διαθέτουν ελληνική ιθαγένεια. Με βάση τα «Γενικά Προσόντα Επιλογής» και τα «Δικαιολογητικά Συμμετοχής», όπως ορίζονται στο σχετικό ΦΕΚ (3485/22-08-2020), δεκτές γίνονται αιτήσεις υποψηφίων που είναι Ελληνες πολίτες, πολίτες άλλων κρατών - μελών της ΕΕ και ομογενείς, ενώ για τους υποψηφίους χωρίς ελληνική ιθαγένεια απαιτείται η υποβολή Πιστοποιητικού Ελληνομάθειας. Μέσα από αυτήν τη διαδικασία, αποκλείονται μετανάστες και μετανάστριες που έχουν δουλέψει χρόνια στην καθαριότητα των σχολείων, σε μια περίοδο που οι ανάγκες για προσωπικό καθαριότητας στα σχολεία έχουν πολλαπλασιαστεί.

Τις προβλέψεις του ...νόμου επικαλέστηκε ο υπουργός Εσωτερικών, Π. Θεοδωρικάκος, για να δικαιολογήσει τους απαράδεκτους και άδικους αποκλεισμούς, για τους οποίους «δεν μπορεί να γίνει κάτι». Οσον αφορά το αίτημα να μετατραπούν οι συμβάσεις μερικής απασχόλησης, που αφορούν τις μισές σχεδόν προσλήψεις, σε πλήρους ωραρίου, πέταξε το «μπαλάκι» στους δήμους.

Οι εργαζόμενες που πετιούνται στην ανεργία μετρούν πολλά χρόνια δουλειάς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, εργαζόμενη σε σχολείο του δήμου Αθήνας, με προϋπηρεσία 17 χρόνων, κατά τη διάρκεια των οποίων καθάριζε 15, 16 και 17 αίθουσες. Φέτος, η αίτησή της έχει απορριφθεί λόγω του γεγονότος ότι δεν έχει ελληνική ιθαγένεια, αφήνοντας μια μητέρα τεσσάρων παιδιών στην ανεργία, τρία χρόνια πριν από τη συνταξιοδότησή της.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ίδια η διαδικασία απόκτησης της ιθαγένειας έχει σημαντικό κόστος. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι οικογένειες μεταναστών φροντίζουν να αποκτήσουν την ιθαγένεια τα παιδιά, προκειμένου να μπορέσουν να έχουν μια καλύτερη αφετηρία στη μάχη για το μεροκάματο.

«Αντί να ασχοληθεί το υπουργείο με το πώς θα μονιμοποιήσει αυτές τις συναδέλφισσες, με το πώς θα είναι επαρκές το προσωπικό, ασχολείται με το πώς θα πετάξει έξω έμπειρο προσωπικό που δουλεύει χρόνια στα σχολεία, με μια ρατσιστικού τύπου απόφαση», τόνισε ο Ανδρέας Καργόπουλος, μέλος του ΔΣ της ΟΛΜΕ, ο οποίος βρέθηκε στο πλευρό των εργαζομένων έξω από το υπουργείο και κατήγγειλε το γεγονός ότι δεν έχουν ακόμα πιάσει δουλειά οι καθαρίστριες στα σχολεία ενώ το πρώτο κουδούνι χτυπά τη Δευτέρα 14/9.

Χτες το απόγευμα η Επιτροπή Αγώνα Καθαριστριών Δημόσιων Σχολείων Αθήνας είχε προγραμματίσει σύσκεψη για να συζητήσει τα επόμενα βήματα των κινητοποιήσεων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εχθρική η στάση της δημοτικής αρχής απέναντι στα δικαιώματα των σχολικών καθαριστριών(2023-08-11 00:00:00.0)
Απεργούν τη Δευτέρα οι σχολικές καθαρίστριες(2018-02-09 00:00:00.0)
Παρέμβαση για τις καθαρίστριες στα σχολεία(2016-02-19 00:00:00.0)
Σοβαρά προβλήματα στην καθαριότητα των σχολείων(2013-09-13 00:00:00.0)
Σήμερα η απεργία ενάντια στις διώξεις(2009-01-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ