Τρίτη 8 Σεπτέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ
Ο Θάνος θυμάται...

«Χτες στη Μακρόνησο ήταν και οι δυο εκεί», γράφτηκε χτες, μία μέρα μετά την εκδήλωση, στη σελίδα του Θάνου Μικρούτσικου στο Facebook, την οποία διαχειρίζεται σήμερα η οικογένειά του. Οι «δύο» είναι ο κομμουνιστής ποιητής Γιάννης Ρίτσος, που η «Καντάτα» του ακούστηκε στο μαρτυρικό νησί και ο ίδιος ο μεγάλος συνθέτης που τη μελοποίησε. Η ανάρτηση καταγράφει μάλιστα το πώς ο ίδιος ο Θ. Μικρούτσικος θυμόταν το έργο του:

«Το κείμενο του Ρίτσου ήταν για μένα γροθιά στο στομάχι. Το διάβαζα καθημερινά και δεν μπορούσα να κλείσω μάτι. Ημουν τότε 27 χρονών και το μόνο που ήθελα ήταν να βρω τον μουσικό τρόπο να εκφράσω τον τρόμο του στρατοπέδου, τις άγριες νύχτες, τους σκοτωμένους, τη δύση στα ξυρισμένα κεφάλια των εξόριστων, την δίψα 12 ωρών από πέτρα και ήλιο, τη συντροφικότητα των φυλακισμένων, τη μοναξιά την αποτυπωμένη στα ηλεκτρικά φώτα του Λαυρίου, τις άγριες φωνές των φρουρών. ΑΛΤ! Εγραψα το έργο σχεδόν μονορούφι.

Θυμάμαι με συγκίνηση τη μέρα που τελειώνοντας την "Καντάτα για τη Μακρόνησο" πήγα σπίτι του με τη μαγνητοταινία και την ακούσαμε μαζί από τον παμπάλαιο μαγνητόφωνό του. Ο Ρίτσος ενθουσιάστηκε. Την άλλη μέρα, ήταν 8 το πρωί, όταν με ξύπνησε ο ήχος του τηλεφώνου. Ηταν αυτός. "Ακουγα την Καντάτα όλη τη νύχτα και δεν μπορούσα να κοιμηθώ. Περίμενα να έρθει το πρωί για να σου τηλεφωνήσω και να στο πω", μου είπε...».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ