Τρίτη 8 Σεπτέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟΣ ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ
Φρέσκο χρήμα για τη στήριξη του κεφαλαίου

Με τον δεύτερο στη σειρά συμπληρωματικό κρατικό προϋπολογισμό για το 2020 προχωρά η κυβέρνηση, στην προσπάθεια διαχείρισης της καπιταλιστικής κρίσης και προκειμένου να επεκτείνει τις παρεμβάσεις που αφορούν τη στήριξη της εργοδοσίας αλλά και τη διόγκωση των πολεμικών δαπανών.

Σε αυτό το πλαίσιο, σε διάταξη του πολυνομοσχεδίου που κατατέθηκε στη Βουλή (βλέπε αναλυτικά σελ. 5) προβλέπεται νέα αύξηση κρατικών δαπανών ύψους 6 δισ. ευρώ, σε συνέχεια της αύξησης 5 δισ. (συνολικά 11 δισ. ευρώ) που προβλεπόταν στον προηγούμενο συμπληρωματικό προϋπολογισμό, που κατατέθηκε τον Απρίλη.

Ειδικότερα, χωρίς να αναφέρεται περαιτέρω εξειδίκευση των μέτρων, προβλέπονται νέες πιστώσεις 4 δισ. για δράσεις που σχετίζονται με την αντιμετώπιση επιπτώσεων του κορονοϊού, σηματοδοτώντας τα νέα μέτρα στήριξης της εργοδοσίας.

Παραπέρα, για τον φετινό προϋπολογισμό προβλέπεται νέο κονδύλι ύψους 600 εκατ. ευρώ, που αφορά «πιστώσεις για δαπάνες εφαρμογής δράσεων προγραμμάτων». Πρόκειται για τον κωδικό που αφορά εξοπλιστικά προγράμματα των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και δαπάνες αντιμετώπισης των μεταναστευτικών - προσφυγικών ροών.

Επίσης, ποσό 1,4 δισ. προβλέπεται για τα αναδρομικά συνταξιούχων και 76 εκατ. για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου.

Από την πλευρά του, το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι «η ενεργοποίηση της γενικής ρήτρας διαφυγής του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης επιτρέπει την προσωρινή απόκλιση από τις δημοσιονομικές απαιτήσεις, συμπεριλαμβανομένων των δημοσιονομικών στόχων της χώρας μας που ισχύουν στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας για το 2020». Αναφέρει ακόμα πως «ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός δεν περιλαμβάνει επικαιροποιημένες εκτιμήσεις ως προς τη διαμόρφωση των μακροοικονομικών και δημοσιονομικών μεγεθών, σε σχέση με εκείνες που είχαν ενσωματωθεί στο Πρόγραμμα Σταθερότητας που υποβλήθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Απρίλη του 2020».

Στο δρόμο για τη Βουλή ο πτωχευτικός κώδικας

Μεθαύριο Πέμπτη λήγει η δημόσια διαβούλευση στο νομοσχέδιο για τον νέο «Κώδικα ρύθμισης οφειλών και παροχής δεύτερης ευκαιρίας», που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή την επόμενη βδομάδα, προκειμένου να τεθεί σε εφαρμογή από 1/1/2021.

Μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου αναμένεται και η προβλεπόμενη έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης αναφορικά με τη σύσταση του ιδιωτικού φορέα, ο οποίος θα αποκτά την πρώτη κατοικία λαϊκών νοικοκυριών με «κόκκινα» δάνεια, ενώ στη συνέχεια θα προκηρυχθεί o διεθνής διαγωνισμός για την επιλογή του fund που θα αναλάβει τη «διαχείριση» της πρώτης κατοικίας πτωχευμένων νοικοκυριών.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ