Τρίτη 8 Σεπτέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΝΕΟ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Αντεργατικό κρεσέντο με «πυξίδα» πάγιες αξιώσεις του κεφαλαίου

Νέα επίθεση στο Δώρο Χριστουγέννων, απλήρωτες υπερωρίες, επέκταση της τηλεργασίας και του χτυπήματος στους μισθούς

Ολα τα έχει ο αντεργατικός «μπαξές» του νέου άθλιου πολυνομοσχεδίου που κατέθεσε η κυβέρνηση στη Βουλή το βράδυ της περασμένης Παρασκευής: Και απλήρωτες υπερωρίες και επίθεση στο Δώρο Χριστουγέννων και διαιώνιση της μείωσης των εργατικών μισθών μέσω της νέας επέκτασης των δήθεν «έκτακτων» αντεργατικών μέτρων, και επέκταση του καθεστώτος της τηλεργασίας...

Μία προς μία, οι νέες κυβερνητικές παρεμβάσεις του πολυνομοσχεδίου - τόσο με την κύρωση ΠΝΠ του Αυγούστου όσο και με τις νέες διατάξεις - υλοποιούν πάγιες αξιώσεις του κεφαλαίου, ενισχύουν παραπέρα το αντεργατικό οπλοστάσιο της «ευελιξίας» και της έντασης της εκμετάλλευσης των εργαζομένων.

Η συζήτηση του νομοσχεδίου στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής ξεκινά σήμερα, Τρίτη, ενώ στην Ολομέλεια αναμένεται να εισέλθει την ερχόμενη Δευτέρα.

Απλήρωτες υπερωρίες και βήμα για την «απελευθέρωσή» τους

Μεταξύ άλλων επιβάλλονται απλήρωτες υπερωρίες για τους εργαζόμενους που τίθενται σε προληπτική καραντίνα σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.

Σε περίπτωση που δεν εφαρμόζεται τηλεργασία στη διάρκεια της καραντίνας, ο εργαζόμενος θα υποχρεούται να «αναπληρώνει» μετά την επιστροφή στην εργασία τις μισές εργάσιμες ώρες κατά τις οποίες έμεινε εκτός, με απλήρωτη υπερεργασία μίας ώρας ανά μέρα πέραν του συμβατικού του ωραρίου. Η αναπλήρωση αυτή θα μπορεί να πραγματοποιηθεί και μετά τις 31/12/2020. Επομένως, εργαζόμενος που μπήκε προληπτικά 14 μέρες σε καραντίνα και εργαζόταν 8ωρο - 5ήμερο - 40ωρο, θα πρέπει όταν επιστρέψει στην εργασία του να δουλεύει 9ωρο για 40 ολόκληρες μέρες (2 μήνες!), χωρίς να πληρώνεται μάλιστα την επιπλέον ώρα. Οι επιχειρήσεις μάλιστα θα μπορούν παράλληλα να κάνουν χρήση και της «κανονικής» υπερεργασίας και των υπερωριών, με μοναδική προϋπόθεση να τηρούνται τα γενικά όρια, π.χ. να μεσολαβεί μεταξύ δύο εργάσιμων ημερών 11ωρη ανάπαυση...

Αντί δηλαδή να θεσπίσει «ειδική άδεια» με πλήρη κάλυψη του εργατικού μισθού και των ασφαλιστικών εισφορών για τις περιπτώσεις που εργαζόμενοι μπαίνουν υποχρεωτικά σε καραντίνα ώστε να προστατευτεί η δημόσια υγεία, η κυβέρνηση επιλέγει να τους τιμωρήσει, φορτώνοντάς τους με απλήρωτες υπερωρίες και εξοντωτικά ωράρια!

Σύμφωνα με την Αιτιολογική Εκθεση, τα παραπάνω επιβάλλονται στο πλαίσιο «του επιμερισμού του βάρους των συνεπειών της πανδημίας», προς δόξαν της ηγεσίας της ΓΣΕΕ που από την πρώτη στιγμή έσπευσε να δώσει τέτοια «γραμμή» για από κοινού επιβάρυνση εργαζομένων και εργοδοτών...

Με άλλη διάταξη η κυβέρνηση κάνει το πρώτο βήμα και στην κατεύθυνση «απελευθέρωσης» των υπερωριών. Ειδικότερα, «παρατείνεται ως τις 31/12/2020, αντί 31/9/2020 η δυνατότητα επιχειρήσεων - εργοδοτών που έχουν εξαντλήσει τα νομίμως προβλεπόμενα ανώτατα όρια υπερωριακής απασχόλησης των εργαζομένων τους, να απασχολήσουν αυτούς υπερωριακά χωρίς σχετική υ.α. έγκρισης». Και εδώ, την ώρα που η ανεργία κάνει θραύση, την ώρα που μαζικά επιβάλλονται αναστολές συμβάσεων και μειώσεις μισθών, η κυβέρνηση, αντί να περιορίσει τη δυνατότητα των επιχειρήσεων να επιβάλλουν υπερωριακή απασχόληση, τους «λύνει τα χέρια» ακόμα περισσότερο...

Στο στόχαστρο το Δώρο Χριστουγέννων

Παράλληλα, η κυβέρνηση προωθεί τη μείωση του Δώρου Χριστουγέννων για όλους τους εργαζόμενους που βρέθηκαν σε αναστολή σύμβασης μέσα στην πανδημία, είτε αυτοί εργάζονται σε επιχειρήσεις που η λειτουργία τους ανεστάλη ύστερα από κρατική εντολή είτε σε επιχειρήσεις που κατατάσσονται στις πληττόμενες και για κάποιο διάστημα η εργοδοσία έθεσε τις συμβάσεις εργασίας σε αναστολή. Γι' αυτούς τους εργαζόμενους και για όλο το διάστημα της αναστολής σύμβασης (που σε κάποιους κλάδους συνεχίζεται ακόμα), το Δώρο Χριστουγέννων θα υπολογίζεται όχι επί του κανονικού τους μισθού, αλλά επί του επιδόματος των 534 ευρώ που δίνεται μηνιαία την περίοδο των αναστολών.

Δηλαδή, δεν φτάνει που η κυβέρνηση απάλλαξε τις επιχειρήσεις από την πληρωμή των εργαζομένων τους, μεταφέροντας το βάρος μέσω του προϋπολογισμού στη γενική φορολογία, δηλαδή στους ίδιους τους εργαζόμενους, δεν φτάνει που οι εργαζόμενοι κλήθηκαν - ή καλούνται ακόμα σε μια σειρά από κλάδους - να επιβιώσουν με το επίδομα αντί του κανονικού τους μισθού, έρχεται τώρα η κυβέρνηση να περικόψει και το Δώρο Χριστουγέννων!

Επέκταση τηλεργασίας και άλλων αντεργατικών εργαλείων

Με άλλη διάταξη, μετατίθενται χρονικά μέχρι το τέλος Μάρτη του 2021 οι διαδικασίες για τη διαμόρφωση του κατώτατου μισθού, παρατείνοντας το πάγωμά του στα επίπεδα του 2019. Οι διαδικασίες του νόμου Βρούτση - Αχτσιόγλου (ν. 4172, άρθρο 103) θα ξεκινήσουν στο τέλος Νοέμβρη και βέβαια το ύψος του κατώτατου μισθού θα καθορίζεται από τις αρχές της ανταγωνιστικότητας, της παραγωγικότητας και των «αντοχών της εθνικής οικονομίας», προδιαγράφοντας έτσι τη διαιώνισή του στα σημερινά εξευτελιστικά επίπεδα.

Για την τηλεργασία, παρατείνεται η δυνατότητα του εργοδότη να την επιβάλλει μονομερώς και χωρίς συγκεκριμένο χρονικό όριο. Παρατείνεται δηλαδή ένα από τα όπλα της εργοδοσίας με τα οποία ενισχύεται η εντατικοποίηση της εργασίας, υπονομεύεται ο σταθερός ημερήσιος χρόνος εργασίας μέσα από τη «συγχώνευση» εργάσιμου και μη εργάσιμου χρόνου και ελαφρύνονται οι επιχειρήσεις από σημαντικό μέρος των λειτουργικών εξόδων. Για την παραπέρα παγίωση και γενίκευση της τηλεργασίας η κυβέρνηση ετοιμάζει και σχετική νομοθετική παρέμβαση.

Μάλιστα, στην περίπτωση των «ευπαθών ομάδων» δίνεται δυνατότητα στην εργοδοσία να θέσει τον εργαζόμενο σε αναστολή, αν θεωρηθεί ότι η εργασία του δεν μπορεί να γίνει μέσω τηλεργασίας ή ότι δεν μπορεί να μεταφερθεί ο εργαζόμενος σε θέση χωρίς επαφή με το κοινό. Με τον τρόπο αυτό επιβάλλεται στους εργαζόμενους με προβλήματα υγείας ένας άθλιος εκβιασμός: Να «επιλέξουν» μεταξύ των κινδύνων που εγκυμονεί η συνέχιση της εργασίας τους και του πενιχρού επιδόματος των 534 ευρώ της αναστολής σύμβασης.

Επίσης ήρθαν προς κύρωση προηγούμενες ΠΝΠ, οι οποίες προέβλεπαν επέκταση έως το τέλος του 2020 του αντεργατικού προγράμματος «Συν-Εργασία», που διευκολύνει την παραπέρα γενίκευση της «ευελιξίας» και μειώνει μέχρι και 20% τον εργατικό μισθό. Κυρώνεται επίσης η επέκταση του καθεστώτος της αναστολής συμβάσεων τουλάχιστον μέχρι το τέλος Οκτώβρη στους κλάδους και τις επιχειρήσεις όπου συνέχιζε να εφαρμόζεται μέχρι το Σεπτέμβρη.

Διάταξη - ταμάμ για τον εργατοπατερισμό

Στο μεταξύ, κομμένη και ραμμένη στα μέτρα του εργατοπατερισμού είναι η διάταξη που δίνει τη δυνατότητα στις διοικήσεις σωματείων, αντί κανονικής συνεδρίασης, να συνεδριάζουν μέσω τηλεδιάσκεψης. Αυτό δηλαδή που έκανε ο εργατοπατερισμός πολύ πριν από την πανδημία, με τη μη συνεδρίαση των οργάνων των συνδικάτων και αποφάσεις εν κρυπτώ από τους εργαζόμενους και... «διά περιφοράς», τώρα στο όνομα της πανδημίας και ενώ οι εν λόγω δυνάμεις έχουν «κατεβάσει ρολά», γίνεται και νόμος. Ως παρέμβαση εξάλλου δεν είναι άσχετη με τη γενικότερη προσπάθεια κυβέρνησης και εργοδοσίας να χτυπήσουν τη ζωντανή συλλογική λειτουργία των συνδικάτων, μέσω ηλεκτρονικών ψηφοφοριών, τηλεδιασκέψεων κ.λπ.

Σε κάθε περίπτωση είναι τουλάχιστον προσχηματικό, την ώρα που στοιβάζουν μικρά παιδιά σε τάξεις των 25 μαθητών, να προωθούν τέτοιες διατάξεις, λες και ένα Διοικητικό Συμβούλιο δεν μπορεί να συνεδριάσει λαμβάνοντας μέτρα προστασίας της υγείας!

Σημειώνεται τέλος ότι η θητεία των διοικητικών οργάνων των συνδικαλιστικών οργανώσεων παρατείνεται έως τις 31/12/2020.

Προχωρά το παραπέρα πετσόκομμα στα αναδρομικά των συνταξιούχων

Τέλος, σύμφωνα και με την Εκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, η κυβέρνηση προχωρά την απαράδεκτη απόφασή της να μην αποδώσει ούτε τα κουτσουρεμένα αναδρομικά για το 11μηνο (Ιούνης 2015 - Μάης 2016) που προβλέπει η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας σχετικά με την πιλοτική δίκη για τις δίκαιες διεκδικήσεις εκατομμυρίων συνταξιούχων.

Ετσι, η κυβέρνηση εγγράφει στον προϋπολογισμό του έτους 1,4 δισ. ευρώ (900 εκατ. ευρώ για τον ιδιωτικό τομέα και 500 εκατ. ευρώ για τους συνταξιούχους του Δημοσίου), καθώς δεν σκοπεύει να αποδώσει ούτε τις περικοπές των Δώρων (13η και 14η σύνταξη) που αντιστοιχούν στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, ούτε τις περικοπές στις επικουρικές.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ