Τρίτη 8 Σεπτέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΔΗΜΟΙ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Ακατάλληλα σχολικά κτίρια και γολγοθάς για τη μετακίνηση μαθητών

Παράσταση διαμαρτυρίας χτες στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας

Από την παράσταση διαμαρτυρίας
Από την παράσταση διαμαρτυρίας
Την ώρα που η κυβέρνηση και οι υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Παιδείας προσπαθούν να πείσουν ότι όλα είναι έτοιμα για το άνοιγμα των σχολείων, η πραγματικότητα τους διαψεύδει.

Αποκαλυπτική είναι η κατάσταση στους δήμους της Θεσσαλονίκης (Θεσσαλονίκης, Κορδελιό - Εύοσμος, Καλαμαριά) όπου από φέτος θα εφαρμοστεί η δίχρονη Προσχολική Αγωγή. Μέχρι να τοποθετήσουν τα προκάτ - κλουβιά που θα στεγάσουν τα νέα τμήματα, ξεκίνησε η αναζήτηση χώρων σε παιδικούς σταθμούς, δανεικές αίθουσες σε γειτονικά σχολεία, να μετατρέπουν σε αίθουσες διδασκαλίας αίθουσες πολλαπλών χρήσεων (11ο, 79ο, 17ο Δημοτικά του δήμου Θεσσαλονίκης) κ.λπ.

Στο πλαίσιο αυτό, χτες το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας από γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς από σχολεία της Τριανδρίας, του Καλοχωρίου, της Χαλκηδόνας και της Θεσσαλονίκης.

Ενδεικτική είναι η περίπτωση του τμήματος Οικονομίας - Πληροφορικής της Γ' τάξης του Λυκείου Καλοχωρίου, με 5 μαθητές, και του τμήματος Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών στη Β' τάξη, με 7 άτομα. Αναγκάζουν τους μαθητές να μετακινηθούν στο Λύκειο της Σίνδου χωρίς να παίρνουν υπόψη ότι δεν υπάρχει άμεση συγκοινωνιακή σύνδεση Σίνδου - Καλοχωρίου. Ούτε και το γεγονός ότι το Λύκειο της Σίνδου συστεγάζεται με το ΕΠΑΛ της Σίδνου και η κατάσταση στο συγκεκριμένο συγκρότημα είναι εκρηκτική από άποψη αριθμού μαθητών και εγκαταστάσεων. Επιπλέον, αν οι επτά μαθητές της Β' Ανθρωπιστικών Σπουδών του ΓΕΛ Καλοχωρίου μεταφερθούν στο ΓΕΛ Σίνδου, αυτόματα οι μαθητές στο αντίστοιχο τμήμα του ΓΕΛ Σίνδου γίνονται 29.

14 αίθουσες ανά εργαζόμενο!

Στοιχεία από τις απαράδεκτες συνθήκες με τις οποίες γίνεται το ξεκίνημα της νέας σχολικής χρονιάς στο δήμο Κορδελιού - Ευόσμου αναδεικνύει η «Λαϊκή Συσπείρωση»: «Πάνω από 50 ακατάλληλες και υπόγειες αίθουσες, δεν έγινε καμία προσπάθεια συντήρησης των σχολικών κτιρίων στη διάρκεια του καλοκαιριού, τμήματα 25 μαθητών κυριαρχούν σε όλα τα σχολεία, για τους εργαζόμενους στη σχολική καθαριότητα αντιστοιχούν περίπου 14 αίθουσες ανά εργαζόμενο στην καθαριότητα, συνεχίζεται για άλλη μια χρονιά η λειτουργία του ΕΕΕΕΚ Κορδελιού σε εντελώς ακατάλληλο κτίριο (παρά της διαβεβαίωση και του ίδιου του Δημάρχου ότι η μεταφορά του έχει εξασφαλιστεί), η συνεχιζόμενη συστέγαση σχολικών μονάδων δημιουργεί εκρηκτική κατάσταση για μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς (1ο Γυμνασιο - 1ο ΓΕΛ - ΕΠΑΛ Κορδελιού, 3ο Γυμνασιο - 6ο Δημοτικό...), ελλείψεις σε βασικά μέσα υγιεινής, όπως σαπούνια, αντισηπτικά, καθαριστικά, κενά σε καθηγητές τα οποία δεν φαίνεται να καλύπτονται ούτε τη φετινή σχολική χρονιά.

Σε αυτά έρχεται να προστεθεί η έναρξη της υποχρεωτικής δίχρονης Προσχολικής Αγωγής, για την οποία δεν υπάρχει καμία προετοιμασία, παρά μόνο προκάτ κατασκευές και μέσα σε αυλές σχολείων».

Τις ευθύνες των διοικήσεων του δήμου διαχρονικά, και της σημερινής, για την κατάσταση με τη σχολική στέγη, αναδεικνύει και η «Λαϊκή Συσπείρωση» Δήμου Θεσσαλονίκης και απαιτεί: Να αξιοποιηθούν όλες οι διαθέσιμες αίθουσες (δημοτικά κτίρια, ΚΑΠΗ που δεν λειτουργούν, βιβλιοθήκες, καταργημένα σχολεία) για τη στέγαση της Προσχολικής Αγωγής. Να διατεθούν οι χώροι της ΔΕΘ (που δεν θα λειτουργήσει) με άμεσες, αναγκαίες παρεμβάσεις από τις υπηρεσίες του δήμου και με σύστημα μετακινήσεων με κάλυψη του κόστους από το κράτος. Να διατεθεί ολόκληρη η Βίλα Πετρίδη για την Προσχολική Αγωγή της υποβαθμισμένης Δυτικής Θεσσαλονίκης.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ