«Σήμερα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, είναι αναγκαία η κάλυψη όλων των ιατρείων στους χώρους της ΔΕΗ ΑΕ με ιατρούς εργασίας και νοσηλευτικό προσωπικό», τονίζει σε ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Εργατοτεχνιτών και Εργαζομένων στην Ενέργεια Δυτικής Μακεδονίας (ΣΕΕΕΝ), με αφορμή την απόφαση της διοίκησης της ΔΕΗ ΑΕ να επιστρέψει το προσωπικό στους χώρους εργασίας χωρίς πρώτα να έχει εξασφαλίσει τα απαραίτητα μέσα ατομικής προστασίας, αντισηπτικό χεριών και τη συχνή απολύμανση σε μηχανήματα, χειριστήρια κ.λπ., ακολουθώντας την κατεύθυνση της κυβέρνησης για «επιστροφή στην κανονικότητα» στους χώρους εργασίας.
Οπως αναφέρει το ΣΕΕΝ, στο λιγνιτικό λεκανοπέδιο Δυτικής Μακεδονίας υπάρχουν 8 ιατρεία στους ΑΗΣ και τα ορυχεία, στα οποία εργάζονται μόλις 6 ιατροί εργασίας με μόνο έναν από αυτούς με μόνιμη σχέση εργασίας, με αποτέλεσμα, όπως συνεχίζει η ανακοίνωση, «οι γιατροί να πηγαίνουν στα ιατρεία 1 ή 2 φορές την εβδομάδα μόνο για κάποιες ώρες, προσπαθώντας φυσικά, με τα όποια μέσα διαθέτουν, να ανταποκριθούν στις ανάγκες που προκύπτουν».
Επίσης, το ΣΕΕΕΝ επισημαίνει και τις μεγάλες ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό, οι οποίες καλύπτονται με κατά καιρούς 8μηνες προσλήψεις ή με μετακινήσεις νοσοκόμων από το ένα ιατρείο στο άλλο μέσα στους χώρους της ΔΕΗ ΑΕ, με αποτέλεσμα την εντατικοποίηση της εργασίας και πρόσκαιρες λύσεις χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα.
Το ΣΕΕΕΝ απαιτεί και διεκδικεί να γίνουν προσλήψεις όλου του απαραίτητου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού με μόνιμη και σταθερή δουλειά για την πλήρη στελέχωση των ιατρείων σε σταθμούς και ορυχεία, όπως και την ενίσχυσή τους με όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό. Ακόμα, διεκδικεί την καθιέρωση τακτικής απολύμανσης όλων των χώρων εργασίας και την παροχή όλων των απαραίτητων Μέσων Ατομικής Προστασίας και του απαραίτητου εξοπλισμού για την εμπόδιση εξάπλωσης του κορονοϊού σε όλους τους εργαζόμενους ανεξαρτήτως εργασιακών σχέσεων.