Τρίτη 19 Μάη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΑΝΔΗΜΙΑ Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ
ΗΠΑ
Φουντώνει και η ενδοαστική αντιπαράθεση για την πανδημία

Copyright 2020 The Associated

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Οι διαφωνίες στο εσωτερικό της ομοσπονδιακής κυβέρνησης αλλά και οι έμμεσες αντιπαραθέσεις Ντόναλντ Τραμπ και Μπαράκ Ομπάμα αναδεικνύουν την ενδοαστική διαπάλη σε μία περίοδο γενικότερης όξυνσης των αντιθέσεων που επιφέρει η πανδημία στις ΗΠΑ ενόψει και των προεδρικών εκλογών του Νοέμβρη.

Ο σύμβουλος επί οικονομικών θεμάτων στον Λευκό Οίκο, Πίτερ Ναβάρο, αποδοκίμασε χτες τον επικεφαλής του ομοσπονδιακού Κέντρου Ελέγχου Μεταδοτικών Ασθενειών (CDC), Ρόμπερτ Ρέντφιλντ, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τη διαχείριση διενέργειας διαγνωστικών τεστ στη χώρα σε σχέση με την αντιμετώπιση της πανδημίας. Ο ίδιος δεν παρέλειψε να επαναλάβει τη ρητορική της κυβέρνησης Τραμπ έναντι της Κίνας, λέγοντας πως είναι «υπεύθυνη» και «υπόλογη» η ηγεσία αλλά και τα ανώτερα στελέχη του ΚΚ Κίνας για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ιδιαίτερα κατά το πρώτο διάστημα εξέλιξης της νόσου. Το ίδιο έκανε το Σαββατοκύριακο με δηλώσεις του σε δημοσιογράφους και τηλεοπτικά δίκτυα ο υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο. Ο υπουργός Υγείας, Αλεξ Αζάρ, που έχει βρεθεί στο επίκεντρο επικρίσεων ακόμη και του Προέδρου Τραμπ, εξήρε το ρόλο του Κέντρου Ελέγχου Μεταδοτικών Ασθενειών (CDC) θεωρώντας πως επιτέλεσε την αποστολή που είχε αναλάβει για την «προστασία» της εμπορευματοποιημένης «δημόσιας» Υγείας παρά τους πάνω από 90.000 Αμερικανούς που έχασαν τη ζωή τους από το νέο κορονοϊό. Ο Ρ. Ρέντφιλντ, από τη μεριά του, καταθέτοντας το Σαββατοκύριακο σε επιτροπή της Γερουσίας, ζήτησε αναβάθμιση των βασικών υποδομών της «δημόσιας» Υγείας δίνοντας έμφαση στη δημιουργία και τον σύγχρονο εξοπλισμό διαγνωστικών εργαστηρίων και την πρόσληψη προσωπικού.

Ο Τραμπ ανταπαντώντας δεν είδε τίποτε ...στραβό, διαπιστώνοντας σταθερά την «τρομερή πρόοδο» στις προσπάθειες αντιμετώπισης της πανδημίας, μην κρύβοντας την ανυπομονησία του για πλήρη λειτουργία επιχειρήσεων και βιομηχανιών για να περιοριστούν οι ήδη σοβαρές δυσμενείς επιπτώσεις στην καπιταλιστική οικονομία. Δεν παρέλειψε να κατηγορήσει τον προκάτοχό του, Μπαράκ Ομπάμα, και τον αντίπαλό του στις εκλογές του Νοέμβρη, Τζο Μπάιντεν, για σχέδιο εναντίον της κυβέρνησής του μιλώντας για «Ομπάμα γκέιτ». Με τον τρόπο αυτό ο Τραμπ κατηγόρησε τους Ομπάμα και Μπάιντεν πως έκαναν ό,τι μπορούσαν κατά τις τελευταίες βδομάδες της θητείας τους για να βάλουν «τρικλοποδιές» στην κυβέρνησή του. Νωρίτερα, ο Μπαράκ Ομπάμα παρεμβαίνοντας με ομιλία του σε εικονική απονομή πανεπιστημιακών πτυχίων εμμέσως πλην σαφώς επέκρινε το χειρισμό της πανδημίας στις ΗΠΑ από τον Πρόεδρο Τραμπ. Οπως είπε, αυτή η κρίση της πανδημίας «πάνω απ' όλα έκανε να καταρρεύσει η ιδέα ότι πολλοί από όσους είναι υπεύθυνοι γνωρίζουν τι κάνουν... ενώ πολλοί εξ αυτών δεν επιδιώκουν καν να προσποιηθούν ότι είναι υπεύθυνοι».

Επίσης, το Σάββατο, οι Δημοκρατικοί απαίτησαν από τον Λευκό Οίκο να παραδώσει όλα τα αρχεία που σχετίζονται με την αποπομπή του γενικού επιθεωρητή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Στιβ Λίνικ, με απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ και προηγηθείσα εισήγηση του υπουργού Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, χαρακτηρίζοντάς την «παράνομη πράξη αντιποίνων».

Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, πάντως κάλεσε τον Λευκό Οίκο και τα δύο κόμματα του Κογκρέσου να εντείνουν τις προσπάθειες και να εγκρίνουν νέο πακέτο μέτρων και «βοήθειας» τρισεκατομμυρίων δολαρίων ψελλίζοντας δηλώσεις συμπάθειας για την «προστασία των εργαζομένων», μολονότι στην πράξη η απόλυτη προτεραιότητα των κομμάτων του πολιτικοοικονομικού κατεστημένου είναι τα τεράστια μονοπώλια που έχουν εισπράξει, έως τώρα, τη μερίδα του λέοντος από τα χρυσά πακέτα «βοήθειας» της κυβέρνησης Τραμπ.

Στο περιθώριο αυτών των αντεγκλήσεων η ζωή στη χώρα αργά αλλά σταθερά ξαναπαίρνει μπρος καθώς εκατομμύρια Αμερικανοί προσπαθούν να κάνουν μερικά βήματα μακριά από την πολυήμερη καραντίνα κατακλύζοντας, ολοένα και περισσότερο, πάρκα και παραλίες.

Επίσης από χτες, οι τρεις μεγαλύτερες αυτοκινητοβιομηχανίες του Ντιτρόιτ επαναλειτούργησαν παρά την έντονη ανησυχία ορισμένων εργαζομένων για την τήρηση των κανόνων περί «κοινωνικής απόστασης». Οι διοικήσεις των βιομηχανιών «General Motors» (GM), «Ford» και «Fiat Chrysler Automobiles» (FCA) διαβεβαίωσαν ότι έχουν λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προστατεύσουν τους εργαζόμενούς τους, καθώς η επανέναρξη λειτουργίας των αυτοκινητοβιομηχανιών αποτελεί μια κρίσιμη φάση στην επανεκκίνηση της αμερικανικής οικονομίας. Είχε προηγηθεί πάντως η λειτουργία του μεγάλου εργοστασίου της βιομηχανίας ηλεκτροκίνησης «Τesla» στην Καλιφόρνια, μετά την αντιπαράθεση που είχε ο επικεφαλής της, Ιλον Μασκ, με τις αρχές της κομητείας Αλαμέντα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ