Τρίτη 19 Μάη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Δύσκολο

Με αφορμή την αναβολή της άσκησης «Καταιγίδα» των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, πυκνώνουν τα «είπα - ξείπα» της κυβέρνησης για τους λόγους που την οδήγησαν σε αυτήν την απόφαση. Τελευταίο παράδειγμα η συνέντευξη του υπουργού Αμυνας σε κυριακάτικη εφημερίδα, όπου ισχυρίζεται ότι η άσκηση αναβλήθηκε ως ένδειξη «καλής θέλησης» απέναντι στην Τουρκία, που ανέβαλε μια δική της λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, όπως λέει. Σύμφωνα όμως με τον υπουργό, υπήρξε επικοινωνία με τον ομόλογό του, ο οποίος του ανακοίνωσε την πρόθεση της Τουρκίας να αναβάλει τη δική της άσκηση, χωρίς όμως να ζητήσει άμεσα το ίδιο και για την ελληνική. Με τον τρόπο αυτό, η αναβολή της «Καταιγίδας» παρουσιάζεται ως απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης («σε συνεννόηση με το Μαξίμου», λέει χαρακτηριστικά ο υπουργός). Το όλο περιστατικό μικρή σημασία θα είχε αν δεν γινόταν σε μια περίοδο που πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι το παζάρι κλιμακώνεται στο παρασκήνιο, με ενεργότερη ανάμειξη του ευρωατλαντικού παράγοντα και στόχο τη διευθέτηση διάφορων ανοιχτών ζητημάτων, μεταξύ τους και του καθεστώτος στην Ανατ. Μεσόγειο, ενώ κινήσεις της Τουρκίας φανερώνουν την πρόθεσή της να επιταχύνει τις εξελίξεις και στο Αιγαίο. Με δεδομένη επομένως τη στάση και της σημερινής κυβέρνησης, που ακολουθεί πιστά το ΝΑΤΟικό δόγμα «επαναγκίστρωσης» της Τουρκίας στο δυτικό στρατόπεδο, είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι το «μορατόριουμ» στις στρατιωτικές ασκήσεις προέκυψε από το πουθενά και ότι δεν υπήρξε ΝΑΤΟική ομπρέλα συνεννόησης ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, είτε με τα περίφημα ΜΟΕ είτε μέσω άλλων διαύλων.

Μεγαλοξενοδόχοι...

Ακούγοντας αυτές τις μέρες τους μεγαλοξενοδόχους να διαφημίζουν τη συμβολή τους «στην ανάπτυξη της οικονομίας» και «τα οφέλη που διαχέονται στην κοινωνία», είναι πραγματικά να τους ...λυπάσαι για το κακό που τους βρήκε καλοκαιριάτικα. Οπως τον πρόεδρο του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας, ο οποίος διαμαρτυρόταν τις προάλλες για τα δυσβάσταχτα φορολογικά βάρη, ενώ ο κλάδος έχει κάνει 1 δισ. ευρώ επενδύσεις την τελευταία χρονιά. Στο διά ταύτα, ζήτησε από την κυβέρνηση «καινοτόμα και τολμηρά μέτρα», πρώτα απ' όλα «επιδότηση της εργασίας και ρευστότητα», για να συνεχίσουν οι επιχειρήσεις του κλάδου «την εθνική και κοινωνική τους προσφορά»!

... για λύπηση

Αυτό που δεν είπε, βέβαια, είναι ότι χωρίς τους εργαζόμενους, τα ξενοδοχεία τους θα ήταν ό,τι τα σούπερ μάρκετ χωρίς τους εμποροϋπαλλήλους την περίοδο της πανδημίας, ή ό,τι τα νοσοκομεία χωρίς τους υγειονομικούς. Από τη δουλειά αυτών των χιλιάδων που «λιώνουν σόλες» κάθε καλοκαίρι βγάζουν οι «μεγάλοι» του κλάδου το 1 δισ. ευρώ για να κάνουν επενδύσεις, χώρια τα άλλα κέρδη τους. Δεν είπε επίσης ότι αυτοί οι εργαζόμενοι απασχολούνται στις επιχειρήσεις τους με 14 διαφορετικές μορφές «ευελιξίας», με εποχική εργασία και ανύπαρκτα δικαιώματα, ενώ τώρα προσπαθούν να τους αφαιρέσουν και ό,τι έχει διασωθεί με νύχια και με δόντια, όπως η υποχρεωτική επαναπρόσληψη των εποχικών και οι υποτυπώδεις ΣΣΕ. Οι μεγαλοξενοδόχοι, οι αεροπορικές εταιρείες, τα μεγάλα τουριστικά γραφεία των «ρεκόρ» στις αφίξεις, μιλάνε με το θράσος εκείνου που έχει βρει το υποζύγιο για να του φορτώσει την κρίση και για το δικό του τάχα καλό απαιτεί κι άλλα μέτρα στήριξης από το κράτος. Το ζήτημα είναι να μην αποδεχτούν αυτόν το ρόλο οι εργαζόμενοι.

Δεν πρόκειται

Φωτιά έχει πάρει ο ανταγωνισμός για την ανάπτυξη και κατά προτεραιότητα εξασφάλιση του εμβολίου για τον κορονοϊό. Μετά τον υπόγειο πόλεμο για την προμήθεια υγειονομικού υλικού, οι μυστικές υπηρεσίες στρέφουν τώρα την προσοχή τους στα βιοϊατρικά δεδομένα, με την αμερικανική αντικατασκοπεία και το FBI να καταγγέλλουν «αναγνωριστικές δραστηριότητες» και «απόπειρες εισβολών», κυρίως από την Κίνα, επιχειρώντας μ' αυτόν τον τρόπο να «εμπλουτίσουν» το κατηγορητήριο εναντίον της με αφορμή τον κορονοϊό. Παράλληλα, «γλυκοκοιτάζοντας» τα 7,4 δισ. ευρώ που συγκέντρωσε η ΕΕ στην πρόσφατη «διάσκεψη δωρητών» για τη χρηματοδότηση της παγκόσμιας έρευνας για το εμβόλιο και παζαρεύοντας μεγαλύτερες επιδοτήσεις, ο γαλλικός φαρμακευτικός κολοσσός «Sanofi» δήλωσε προκλητικά πως όποιος πληρώσει θα πάρει πρώτος το εμβόλιο, προσθέτοντας ότι έχει ήδη υπογράψει συμφωνία επιδότησης από τις ΗΠΑ, ύψους 28 εκατ. ευρώ, από τον περασμένο Φλεβάρη. Μ' αυτά και μ' αυτά, εμβόλιο για τον κορονοϊό μπορεί να βρεθεί. Εμβόλιο όμως για τη θεραπεία από τον πραγματικό ιό, τον καπιταλισμό, τους ανταγωνισμούς και το κυνήγι του κέρδους, που σαρώνει τις λαϊκές ανάγκες, δεν υπήρξε ποτέ, ούτε πρόκειται να βρεθεί.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1824 Γεννιέται ο Θεόδωρος Δηλιγιάννης, πολιτικός και πέντε φορές πρωθυπουργός της Ελλάδας.

1890 Γεννιέται ο Χο Τσι Μινχ (ψευδώνυμο του Νγκουέν Τατ Τχαν).

1895 Πεθαίνει ο Κουβανός ποιητής και φιλόσοφος επαναστάτης Χοσέ Μαρτί, ηγέτης του κινήματος της ανεξαρτησίας της Κούβας από τους Ισπανούς αποικιοκράτες.

1925 Γεννιέται ο Μάλκολμ Χ (Μάλκολμ Λιτλ το πραγματικό όνομά του, Ελ Χάτζι Μαλίκ Ελ Σαμπάζ το μουσουλμανικό του), ο Αμερικανός μουσουλμάνος ηγέτης και υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που δολοφονήθηκε στις 21/2/1965.

1927 Δημοσιεύονται στον «Ριζοσπάστη» οι «Θέσεις του αγκίτ-προπ (τμήματος ζύμωσης και προπαγάνδας) για την κινεζική επανάσταση». Το ΚΚΕ εκδηλώνει την αλληλεγγύη του προς τον αγωνιζόμενο κινεζικό λαό και ρίχνει το σύνθημα «Κάτω τα χέρια από την Κίνα! Ζήτω η κινεζική επανάσταση!».

1928 Γεννιέται ο Πολ Ποτ (πραγματικό όνομα Σαλόθ Σαρ), ηγέτης των «Ερυθρών Χμερ» και πρωθυπουργός της Καμπότζης το διάστημα 1976 - 1979.

1929 Δημοσιεύεται στον «Ριζοσπάστη» ανακοίνωση της Βαλκανικής Κομμουνιστικής Ομοσπονδίας που καταγγέλλει τη δολοφονία, από την αστυνομία, του Γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος Γιουγκοσλαβίας και μέλους της Εκτελεστικής Επιτροπής της Κομμουνιστικής Διεθνούς, Ντιούρο Ντιάκοβιτς, και του Γραμματέα της Εργατικής Βοήθειας Γιουγκοσλαβίας, Νικόλα Χετσίμοβιτς.

1934 Εγκαθιδρύεται στη Βουλγαρία με πραξικόπημα στρατιωτική - φασιστική δικτατορία.

1941 Το Κομμουνιστικό Κόμμα Βιετνάμ και μια σειρά πατριωτικών οργανώσεων συνενώνονται σε Σύνδεσμο Αγώνα (Βιέτ Μινχ) για την ανεξαρτησία του Βιετνάμ.

1960 Η κυβέρνηση Καραμανλή στήνει σειρά δικών στα έκτακτα στρατοδικεία, με κατηγορούμενους στελέχη του ΚΚΕ. Τη νύχτα της 19ης προς 20ή Μάη, το Στρατοδικείο καταδικάζει σε ισόβια τους Χαρίλαο Φλωράκη, Κώστα Λουλέ, Κυριάκο Τσακίρη, Μήτσο Δάλλα, Γιώργο Κουτρούκη και την Πολυξένη Χρυσοχοΐδου.

...και σαν χτες

1799 Πεθαίνει ο Γάλλος κωμωδιογράφος Πιερ Ογκιστέν Καρόν Ντε Μπομαρσέ, δημιουργός - μεταξύ άλλων - των έργων «Κουρέας της Σεβίλλης», «Οι Γάμοι του Φίγκαρο» κ.ά.

1804 Ο Ναπολέων Βοναπάρτης ανακηρύσσεται από τη Γερουσία αυτοκράτορας της Γαλλίας.

1821 Ο Νικηταράς, επικεφαλής μόλις 600 επαναστατών, κατατροπώνει δεκαπλάσια τουρκική δύναμη στα Δολιανά Κυνουρίας.

1828 Ο Τούρκος διοικητής των Χανίων, Μουσταφά Πασάς, με 8.000 πεζούς και 300 ιππείς, προσβάλλει το Φραγκοκάστελο Χανίων, το οποίο υπερασπίζονται οι Ηπειρώτες οπλαρχηγοί Χατζημιχάλης Νταλιάνης και Κυριακούλης Αργυροκαστρίτης, με 600 Κρήτες επαναστάτες. Στη μάχη πέφτουν ηρωικά οι περισσότεροι υπερασπιστές, μεταξύ των οποίων και οι δύο οπλαρχηγοί.

1872 Γεννιέται ο Βρετανός μαθηματικός, φιλόσοφος και ειρηνιστής Μπέρτραντ Ράσελ. Βραβεύτηκε με Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1950.

1911 Πεθαίνει ο Αυστριακός συνθέτης και διευθυντής ορχήστρας Γκούσταβ Μάλερ.

1941 Από τη Φολέγανδρο δραπετεύουν περίπου 120 κομμουνιστές εξόριστοι. Ανάμεσά τους οι Γ. Ερυθριάδης, Γ. Τρικαλινός και Π. Καραγκίτσης (Σίμος).

1966 Διάσκεψη των χωρών της Ευρώπης και ταυτόχρονη διάλυση του ΝΑΤΟ και του Συμφώνου της Βαρσοβίας προτείνει η ΕΣΣΔ.

1972 Μετά από συναυλία λαϊκής μουσικής, που οργάνωσε η Ενωση Κρητών Φοιτητών, 200 περίπου φοιτητές συγκρότησαν αντιχουντική διαδήλωση στην οδό Πατησίων τραγουδώντας «Πότε θα κάνει ξαστεριά». Η αστυνομία συλλαμβάνει 8 φοιτητές.

1974 Διεξάγεται η πρώτη πυρηνική δοκιμή της Ινδίας, στην έρημο Ραγαστάν, με την ονομασία «Γελαστός Βούδας». Γίνεται έτσι η έκτη πυρηνική δύναμη στον κόσμο.

1993 Στο δεύτερο δημοψήφισμα στη Δανία για τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, το 56,8% ψηφίζει «ναι» και το 43,2% «όχι». Στο πρώτο δημοψήφισμα, το 50,7% είχε ψηφίσει «όχι» στη Συνθήκη.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org