Τρίτη 19 Μάη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Συνεχίζει να συσσωρεύεται «εύφλεκτη ύλη»

Η «δέσμευση για ενίσχυση της διμερούς αμυντικής συνεργασίας» βρέθηκε στο επίκεντρο της τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε η υπουργός Aμυνας της Γαλλίας, Φλοράνς Παρλί, με τον Κύπριο ομόλογό της, Σάββα Αγγελίδη, την περασμένη Παρασκευή, στο φόντο και της πρόσφατης τηλεδιάσκεψης των ΥΠΕΞ Γαλλίας, Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου, Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, οι δύο πλευρές συζήτησαν διάφορα θέματα, μεταξύ των οποίων «η εντονότερη παρουσία του γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού στην περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ», ενώ οι δύο υπουργοί επιβεβαίωσαν και την «υλοποίηση του προγραμματισμού των δράσεων για το β' εξάμηνο του 2020, οι οποίες έχουν συμφωνηθεί σε διάφορα επίπεδα και αφορούν και την πραγματοποίηση κοινών στρατιωτικών ασκήσεων». Να σημειωθεί άλλωστε ότι η Κύπρος έχει εκδώσει NAVTEX για την πραγματοποίηση γαλλικών ναυτικών ασκήσεων στα νοτιοανατολικά του νησιού, στις 12, 16 και σήμερα 19 Μάη.

Θυμίζουμε πως στις 11 του μήνα, οι δύο χώρες υπέγραψαν πρόγραμμα διμερούς συνεργασίας για θέματα Αμυνας και Ασφάλειας, που σύμφωνα με την κυπριακή Εθνική Φρουρά αφορούν τη διεξαγωγή «όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες» κοινών ασκήσεων Ειδικών Δυνάμεων, συνεργασία των Κέντρων Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης. Αντίστοιχο πρόγραμμα υπέγραψαν η Κύπρος και ο Λίβανος. Η Λευκωσία ανακοίνωσε ότι «ειδικότερα η συμφωνία με τη Γαλλία αποτελεί ακόμη μια ισχυρή ένδειξη για την έμπρακτη υποστήριξη και συμπαράσταση προς την Κυπριακή Δημοκρατία για προάσπιση των δικαιωμάτων μας εντός της ΑΟΖ»...

Τέλος, ας σημειωθεί ότι την ίδια μέρα επίσκεψη στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς της Κύπρου έκανε η πρέσβειρα των ΗΠΑ στη Λευκωσία, Τζούντιθ Γκάρμπερ, εκφράζοντας προφανώς και αυτή την εκτίμηση της χώρας της για το σημαντικό ρόλο που η Κύπρος θα μπορούσε να διαδραματίσει σε διάφορους στρατιωτικούς σχεδιασμούς στην περιοχή. «Κατά την συνάντηση συζητήθηκαν οι εξελίξεις στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, θέματα κοινού ενδιαφέροντος καθώς και η εμβάθυνση της συνεργασίας μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο κρατών», ανακοινώθηκε.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ