Τρίτη 19 Μάη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΑΝΔΗΜΙΑ Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ
ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ SARS-COV-2
Συνεχίζεται στη βάση της βαθιάς κόντρας ΗΠΑ - Κίνας

Σήμερα ολοκληρώνεται η ετήσια συνέλευση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας με προτάσεις για διεξαγωγή έρευνας για την προέλευση του νέου κορονοϊού

Ο Κινέζος Πρόεδρος συμμετέχοντας στη χτεσινή τηλεδιάσκεψη με τα μέλη του ΠΟΥ

Xinhua

Ο Κινέζος Πρόεδρος συμμετέχοντας στη χτεσινή τηλεδιάσκεψη με τα μέλη του ΠΟΥ
Ξεκίνησε χτες και ολοκληρώνεται σήμερα (μέσω τηλεδιάσκεψης) η ετήσια Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας (του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας), με φόντο την εντεινόμενη αντιπαράθεση γύρω από την προέλευση του νέου κορονοϊού και την εξάπλωση της πανδημίας Covid-19, που καθόλου τυχαία εκδηλώνεται με «πρωταγωνιστές» τις δύο ισχυρότερες οικονομίες του πλανήτη, ΗΠΑ και Κίνα.

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, είχε ανακοινώσει από την προηγούμενη βδομάδα ότι η ΕΕ επρόκειτο να υποβάλει πρόταση για διεξαγωγή «ανεξάρτητης επιστημονικής έρευνας» για την προέλευση της πανδημίας. Πληροφορίες διεθνών ΜΜΕ πιθανολογούσαν ότι αυτή μπορεί να γινόταν ακόμα και ομόφωνα δεκτή. Αλλα πάλι ΜΜΕ (π.χ. η κινεζική εφημερίδα «Diplomat») εμφάνιζαν την Αυστραλία να πρωτοστατεί σε μια «αναμόρφωση» της ευρωπαϊκής πρότασης, χωρίς ωστόσο τόσο έντονα επικριτικές προς το Πεκίνο διαθέσεις, όπως εδώ και μέρες έδειχνε η αυστραλιανή κυβέρνηση.

Αμφίβολη ήταν η τοποθέτηση των ΗΠΑ, που μετά την έντονη κριτική που άσκησαν τόσο στην Κίνα για τουλάχιστον ανεπαρκή και αδιαφανή αντιμετώπιση της πανδημίας, αλλά και στην ίδια την ηγεσία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ανακοίνωσαν ότι αναστέλλουν την οικονομική τους συνδρομή στον Οργανισμό, δημιουργώντας ερωτήματα συνολικά για τη σχέση τους. Ωστόσο ο Τραμπ άφησε να εννοηθεί ότι μπορεί να επανεξεταστεί το θέμα της χρηματοδότησης.

Πάντως, ο Πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, δήλωσε κατά την παρέμβασή του στη Συνέλευση ότι η χώρα του τάσσεται υπέρ μιας συλλογικής αναθεώρησης της διεθνούς απάντησης στην πανδημία του COVID-19 υπό τον ΠΟΥ, αφού τεθεί υπό έλεγχο η κατάσταση. Υποστήριξε ότι η χώρα του υπήρξε ανοιχτή και ειλικρινής ως προς την αντιμετώπιση της πανδημίας, αλλά και ότι θα υποστηρίξει τη διενέργεια έρευνας με τρόπο αντικειμενικό και αμερόληπτο. Μεταξύ άλλων υποσχέθηκε ότι η Κίνα θα προσφέρει δύο δισεκατομμύρια δολάρια μέσα στην επόμενη 2ετία για να συμβάλει στην αντιμετώπιση COVID-19 και υποσχέθηκε ότι τα εμβόλια που θα κατασκευαστούν στην Κίνα θα διατεθούν για το κοινό όφελος.

Ας καταγραφεί και η τοποθέτηση του υπουργού Υγείας του Ιράν, Σαΐντ Ναμακί, που μιλώντας στη Συνέλευση χαρακτήρισε τις κυρώσεις των ΗΠΑ κατά της χώρας του «απάνθρωπες» και είπε ότι «οι ΗΠΑ πρέπει να λογοδοτήσουν για την επίταση των μονομερών κυρώσεων εναντίον του Ιράν και άλλων πληττόμενων χωρών».

«Αμερικανικό άγχος από την κινεζική άνοδο...»

Ενδεικτικό πάντως της όξυνσης του ανταγωνισμού ΗΠΑ - Κίνας είναι άρθρο στην κινεζική εφημερίδα «Global Times», που με φόντο τις δηλώσεις Τραμπ για ενδεχόμενη διακοπή των διμερών σχέσεων μιλά για «το παροιμιώδες άγχος που υπέστησαν οι ΗΠΑ από τότε που η Κίνα ξεκίνησε την παγκόσμια άνοδό της...». Μεταξύ άλλων τονίζει ότι «δεν είναι απαραίτητο να εκφοβίζεται η Κίνα από απειλές από την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Η διατήρηση των εμπορικών σχέσεων είναι αμοιβαία επωφελής και όχι φιλανθρωπική πράξη από κάθε πλευρά. Η Κίνα δεν πιστεύει ότι η Ουάσιγκτον θα "διακόψει ολόκληρη τη σχέση" μαζί της, καθώς θα παραβίαζε τις βασικές αρχές της λογικής του 21ου αιώνα» και προσθέτει: «Ωστόσο, η Κίνα πρέπει να είναι προετοιμασμένη για μερική ή πλήρη αποσύνδεση σε ζωτικούς τομείς, συμπεριλαμβανομένων της τεχνολογίας, της οικονομίας, των ανθρωπιστικών επιστημών και των κοινωνικών επιστημών...». Μάλιστα, καταλήγει ότι «η Κίνα θα μπορούσε εύκολα να ξεπεράσει το συναίσθημα της "αποσύνδεσης" εστιάζοντας στην εγχώρια ανάπτυξη. Η χώρα πρέπει να παραμείνει προσηλωμένη στην ανάπτυξη προηγμένης τεχνολογίας χωρίς να βασίζεται στις ΗΠΑ και στις ικανότητές της να επεκτείνει την εγχώρια αγορά. Ταυτόχρονα, η Κίνα πρέπει να βελτιστοποιήσει τις πολιτικές της για το άνοιγμα και την επέκταση των ανταλλαγών με τις ανεπτυγμένες χώρες. Η ελκυστικότητα της Κίνας θα διαλύσει τη φαντασίωση της Ουάσιγκτον».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ