Τρίτη 19 Μάη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΑΡΔΙΤΣΑ
Σύσκεψη σωματείων ενάντια στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στα Αγραφα

Με αφορμή την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στις κορυφογραμμές των Αγράφων, το Συνδικάτο Οικοδόμων και ο Σύλλογος Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών Καρδίτσας καλούν τα σωματεία και τους μαζικούς φορείς της πόλης σε σύσκεψη για τον περαιτέρω συντονισμό της δράσης, την Παρασκευή 22 Μάη, στις 7.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο.

Στην ανακοίνωσή τους σημειώνουν μεταξύ άλλων πως «τα σχέδια για τη συνολική εγκατάσταση των 650 ανεμογεννητριών προμηνύουν τεράστιες καταστροφές του φυσικού περιβάλλοντος, ενώ η μαζική αλλαγή χρήσεων γης και η αλλοίωση της ιστορικής και οικολογικής φυσιογνωμίας της περιοχής θα έχουν σοβαρές οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις στους αγρότες, στους κτηνοτρόφους, στους μελισσοκόμους αλλά και στον τουρισμό της περιοχής». Τονίζουν ακόμη πως «οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα δεν έχουμε να κερδίσουμε τίποτα από αυτά τα έργα, που μετά την ολοκλήρωσή τους δεν αφήνουν ούτε μια θέση εργασίας στην περιοχή (...) Απεναντίας, εκτός από τις παραπάνω άμεσες και σοβαρές επιπτώσεις, μετά τη λήξη της λειτουργίας τους θα γεμίσουν τα βουνά με παλιοσίδερα. Επίσης, ήδη τα λαϊκά στρώματα επιβαρύνονται με το τέλος ΑΠΕ για τη χρηματοδότηση των έργων, χωρίς να υπάρχει κανένα κέρδος από την παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια για το λαό». Θυμίζουν ακόμη πως «στις αντιδράσεις του λαϊκού κινήματος, η προηγούμενη και η τωρινή κυβέρνηση επιστράτευσαν τις αστυνομικές δυνάμεις και τις διώξεις. Ηδη διώκονται εργαζόμενοι της περιοχής μας που εξέφρασαν τη διαμαρτυρία τους με κινητοποιήσεις».

Το Συνδικάτο και ο Σύλλογος διεκδικούν:

-- Να σταματήσει η καταστροφή των Αγράφων με την άμεση ανάκληση των αδειών για τα δύο αιολικά πάρκα, καθώς και των υπόλοιπων αδειών ΑΠΕ στην περιοχή.

-- Την εκπόνηση συνολικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων από την εγκατάσταση του συνόλου των αιολικών πάρκων και των συνοδών τους έργων (οδοποιία, γραμμές μεταφοράς κ.λπ.) στην περιοχή των Αγράφων και όχι για κάθε ξεχωριστό αιολικό πάρκο.

-- Απαγόρευση εγκατάστασης ανεμογεννητριών μέσα ή κοντά σε προστατευόμενες περιοχές και περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. Χωροθέτηση ειδικών ζωνών για τέτοιου είδους εγκαταστάσεις.

-- Ενιαίο, αποκλειστικά κρατικό ενεργειακό φορέα και αξιοποίηση της αιολικής ενέργειας υπέρ του λαού. Οχι στην ιδιωτικοποίηση της Ενέργειας και την απολιγνιτοποίηση της χώρας.

-- Την κατάργηση των «πράσινων» τελών ΑΠΕ και άμεση μείωση των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος κατά 30% για τη λαϊκή οικογένεια.

-- Να σταματήσουν η αστυνομοκρατία και οι διώξεις όσων αγωνίζονται για την προστασία των Αγράφων.

-- Ολοκλήρωση της εκτροπής του Αχελώου, για την κάλυψη των αρδευτικών αναγκών της αγροτικής παραγωγής, με παράλληλη κατασκευή υδροηλεκτρικών εργοστασίων για την παραγωγή φτηνού ρεύματος για το λαό.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ