Τρίτη 19 Μάη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Επενδυτικό τείχος» στους ανταγωνιστές στήνουν οι ΗΠΑ

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι αντιπαραθέσεις ιμπεριαλιστικών κέντρων γύρω από τον έλεγχο στρατηγικών υποδομών στη χώρα, με την κυβέρνηση για τα συμφέροντα της αστικής τάξης να βάζει εργαζόμενους και λαϊκά στρώματα βαθιά στο «στόμα του λύκου».

Την Παρασκευή ο υπουργός Ανάπτυξης, Αδ. Γεωργιάδης, είχε τηλεδιάσκεψη με την ηγεσία του λεγόμενου Development Finance Corporation (DFC, αμερικανικός κρατικός οργανισμός χρηματοδότησης, που στηρίζει «επενδύσεις» με αρχικά κεφάλαια), τον βοηθό υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδιο για τα Ενεργειακά, Φρ. Φάνον, και τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζ. Πάιατ.

Οπως έγινε γνωστό, εστίασαν στις μπίζνες των ΗΠΑ στην Ελλάδα και, ειδικότερα, στα σχέδια για τη μεταπώληση των Ναυπηγείων Ελευσίνας στην ΟΝΕΧ (έχει και το Νεώριο Σύρου) και για τα λιμάνια της Αλεξανδρούπολης και της Καβάλας, που θέλουν να μετατρέψουν σε κόμβους μεταφοράς υγροποιημένου αερίου αμερικανικών συμφερόντων. «Η συζήτηση έγινε σε εξαιρετικά θερμό κλίμα και αναμένονται, το προσεχές διάστημα, θετικά νέα», διαχέεται από την κυβέρνηση.

Εξάλλου, πηγές αναφέρουν ότι μέσα και από την εμπλοκή του DFC για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας οι ΗΠΑ θέλουν να υψώσουν «επενδυτικό τείχος» απέναντι στην κινεζική COSCO και τη ρωσική «Rosoboronexport» (δι' αντιπροσώπων έδειξαν να ενδιαφέρονται για την απόκτησή τους). Ενώ ενδεικτικά για το πώς βάζουν το λαό κυριολεκτικά στο στόχαστρο των ανταγωνισμών είναι τα όσα συζητιούνται για μετατροπή των ναυπηγείων σε κύριο σταθμό συντήρησης και επισκευής των πλοίων του 6ου Στόλου, πλοία του οποίου επιχειρούν σε Ευρώπη και Αφρική, και σήμερα χρησιμοποιούν για ελαφρά τεχνική υποστήριξη τη Σούδα.

Εξάλλου, για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας υπάρχει στο υπουργείο Αμυνας πρόταση για τη ναυπήγηση τεσσάρων φρεγατών αμερικανικής σχεδίασης καθώς και πρόβλεψη για τη ναυπήγηση ακόμη δύο πλοίων, ενώ και ο υπουργός Αμυνας, Ν. Παναγιωτόπουλος, σχεδιάζει να επισκεφτεί τις ΗΠΑ το καλοκαίρι προκειμένου να συζητήσει και αυτό και άλλα θέματα, όπως την αγορά τεσσάρων ελικοπτέρων «MH-60R Seahawk».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ