Τρίτη 19 Μάη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Παρεμβάσεις για τη Μέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού

Παρεμβάσεις και εξορμήσεις με αφορμή τη 19η Μάη, Μέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, προγραμματίζουν οι ΚΟΒ Καλαμαριάς της ΤΟ Ανατολικής Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ. Σήμερα Τρίτη, στις 7.30 μ.μ., προγραμματίζουν περιοδεία στον πεζοδρόμο Καλαμαριάς, και την Πέμπτη 21/5, την ίδια ώρα, στα πάρκα της Νέας Κρήνης.

Με ανακοίνωσή τους για την επέτειο της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου σημειώνουν ότι «ο ποντιακός ελληνισμός έζησε στο πετσί του την προσφυγιά και έμαθε τι θα πει να μετακινείσαι σε εμπόλεμες ζώνες, τι θα πει εξαθλίωση, αρρώστιες, ρατσισμός. Μέσα σε όλα αυτά οι ξεριζωμένοι εκείνης της περιόδου είχαν να αντιμετωπίσουν την περιφρόνηση - ακόμα και το μίσος - μιας μερίδας "εθνικοφρόνων γηγενών", που τους στιγμάτιζαν ως "τουρκόσπορους", επιτίθονταν στους συνοικισμούς, απαιτούσαν τον "εξαγνισμό" της χώρας από την παρουσία τους και άλλα. Οι απόγονοι αυτών, οι φασίστες της Χρυσής Αυγής και άλλες φασιστικές οργανώσεις, είναι οι ίδιοι που προσπαθούν σήμερα να καπηλευτούν τα γνήσια αισθήματα του ποντιακού ελληνισμού. Γι' αυτό, το σύνολο του ποντιακού πληθυσμού πρέπει να τους απομονώσει».

Θυμίζουν ότι «οι κομμουνιστές έδωσαν τότε μια τιτάνια μάχη καταγγέλλοντας τις διαχωριστικές γραμμές που ήθελε να επιβάλει ο αστικός κόσμος μεταξύ προσφύγων και γηγενών εργαζομένων, στη λογική "διαίρει και βασίλευε" (...) Το Κομμουνιστικό Κόμμα, λόγω της διεθνιστικής και ταξικής αντίληψής του, ήταν η μόνη πολιτική δύναμη που στάθηκε ειλικρινά δίπλα στους πρόσφυγες από την πρώτη στιγμή».

Τέλος, θυμίζουν ότι το ΚΚΕ όλα αυτά τα χρόνια στηρίζει κάθε δίκαιη διεκδίκηση του οργανωμένου ποντιακού κινήματος, όπως και όλες τις διεκδικήσεις του λαού, κόντρα στις επιλογές της εκάστοτε κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. «Στεκόμαστε στο πλευρό των χιλιάδων ομογενών που ύστερα από τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης και την καπιταλιστική παλινόρθωση εγκαταστάθηκαν στην πατρίδα μας και συνεχίζουν μετά από τόσα χρόνια να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα αποκατάστασης. Θεωρούμε ότι πρέπει να αναδειχθεί και να στηριχθεί από το ελληνικό κράτος η πολιτιστική και πνευματική δραστηριότητα των Ποντίων όλων των γενεών. Η αξιοποίηση της ιστορικής μνήμης από το λαό οφείλει να οδηγεί στην αποκάλυψη της εθνικιστικής ρητορικής, στην εξουδετέρωση του δηλητηρίου του εθνικιστικού μίσους», τονίζουν οι ΚΟΒ Καλαμαριάς.

  • Στο πλαίσιο της Μέρας Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων, σήμερα στις 6.30 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί περιοδεία στην περιοχή της Γκορίτσας, στον Ασπρόπυργο, με τον Δημήτρη Μπακάλη, μέλος του Τομεακού Γραφείου Βορειοδυτικής Αττικής του ΚΚΕ και δημοτικό σύμβουλο Ασπρόπυργου.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ