Τρίτη 21 Γενάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΕΕΕΝ ΔΥΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΕΡΓΟΛΑΒΙΚΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΔΕΗ
Κινητοποίηση ενάντια στην απληρωσιά

Παράσταση διαμαρτυρίας στους υπεύθυνους του Κεντρικού Βιομηχανικού Συγκροτήματος της ΔΕΗ ΑΕ πραγματοποίησαν χτες εργολαβικοί εργαζόμενοι διεκδικώντας την καταβολή των δεδουλευμένων τους, έχοντας στο πλευρό τους το Σωματείο Εργατοτεχνιτών και Εργαζομένων στην Ενέργεια (ΣΕΕΕΝ) Δυτικής Μακεδονίας.

Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι παρέμειναν για δεύτερο μήνα απλήρωτοι και χωρίς να τους έχει καταβληθεί το επίδομα αδείας, την ίδια στιγμή που τα χρήματα για τις εργολαβίες έχουν καταβληθεί από πλευράς ΔΕΗ. Μετά την κινητοποίησή τους πέτυχαν να πληρωθούν τον ένα μήνα και το επίδομα αδείας.

Παράλληλα, σε άλλη εργολαβία, στον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου, εργαζόμενοι έχουν μείνει απλήρωτοι για 3 συνεχόμενους μήνες.

Το ΣΕΕΕΝ σε ανακοίνωσή του καταγγέλλει την απληρωσιά, επισημαίνοντας ότι «λαμβάνει πλέον εκρηκτικές διαστάσεις στους χώρους εργασίας της ΔΕΗ ΑΕ, καθώς το ίδιο το καθεστώς του σκλαβοπάζαρου των εργολαβιών διαμορφώνει τέτοιες συνθήκες».

Το Συνδικάτο εκφράζει τη συμπαράστασή του στους εργαζόμενους που διεκδικούν αγωνιστικά το δίκιο τους, απαιτεί την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων καθώς και μόνιμη και σταθερή δουλειά με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

Προειδοποιεί εξάλλου ότι το επόμενο διάστημα τα προβλήματα της απλήρωτης δουλειάς θα οξυνθούν ακόμα περισσότερο με την απολιγνιτοποίηση και την επέκταση των εργολαβιών σε βάρος της μόνιμης και σταθερής δουλειάς, όπως και ότι η συρρίκνωση της δραστηριότητας της εξόρυξης και λιγνιτικής παραγωγής φέρνει προ των πυλών χιλιάδες απολύσεις.

Οι εργατοπατέρες επιχειρούν ξανά να εμποδίσουν σύσκεψη για την οργάνωση της πάλης

Την ίδια ώρα, τονίζει το ΣΕΕΕΝ, «οι συνδικαλιστικές παρατάξεις ΔΑΚΕ - ΠΑΣΚΕ όχι μόνο δεν καταδικάζουν την απλήρωτη εργασία και την ύπαρξη εργολαβιών μέσα στη ΔΕΗ ΑΕ, αντιθέτως έχουν μετατρέψει τα Εργατικά Κέντρα Κοζάνης και Πτολεμαΐδας σε γκέτο των εργοδοτών».

Επιβεβαιώνοντας πλήρως τα παραπάνω, για δεύτερη συνεχόμενη φορά ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πτολεμαΐδας (ΕΚΠ), αντιμετωπίζοντάς το σαν τσιφλίκι του, προσπαθεί να βάλει με κάθε τρόπο εμπόδια στην προσπάθεια των ταξικών δυνάμεων να οργανώσουν την αγωνιστική απάντηση του λαού της περιοχής στο κλείσιμο μονάδων και ορυχείων της ΔΕΗ ΑΕ και συνολικά στην απολιγνιτοποίηση.

Οπως καταγγέλλει το ΣΕΕΕΝ, «ο πρόεδρος του ΕΚΠ αρνείται με αστείες δικαιολογίες να παραχωρήσει την αίθουσα του ΕΚΠ για τη διεξαγωγή σύσκεψης για το μέλλον των εργαζομένων και του λαού της περιοχής μας». Και επισημαίνει: «Ο πρόεδρος του ΕΚΠ συμφωνεί πλήρως με την πολιτική της απολιγνιτοποίησης, όπως άλλωστε τόσα χρόνια έβαζε πλάτη να περάσουν η "απελευθέρωση" της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και η παραπέρα ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ ΑΕ. Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση που θα βιώσουμε τα επόμενα χρόνια αντιλαμβανόμαστε πως κάποιοι επιδιώκουν να βάλουν εμπόδια και φρένο στους αγώνες που θα αναπτυχθούν. Οι εργαζόμενοι και ο λαός της περιοχής να τους βάλουν στο περιθώριο».

Η σύσκεψη μαζικών φορέων και σωματείων που οργανώνει το ΣΕΕΕΝ από κοινού με άλλα ταξικά σωματεία και μαζικούς φορείς θα διεξαχθεί την Πέμπτη 23/1 στις 7 μ.μ., στο Επιμελητήριο Πτολεμαΐδας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ