Τη σύγκληση του Γιούρογκρουπ στις 7 Απρίλη, με ατζέντα τη συζήτηση των προτάσεων αναφορικά με την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων του κορονοϊού, ανακοίνωσε χτες ο επικεφαλής του συμβουλίου Μ. Σεντένο.
Στο κάδρο βρίσκονται οι ενδοαστικές αντιθέσεις σχετικά με τη λεγόμενη «αμοιβαιοποίηση» κρατικού χρέους με έκδοση ευρωομολόγου, ενώ στο τραπέζι πέφτουν σειρά προτάσεων γύρω από τους τρόπους και τους μηχανισμούς χρηματοδότησης επιχειρηματικών ομίλων, στο φόντο και της Συνόδου Κορυφής της περασμένης Πέμπτης.
Χαρακτηριστικές των αντιθέσεων είναι και οι αντιδράσεις και δηλώσεις που συνεχίστηκαν στον απόηχό της, με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε να καλεί την ΕΕ «να μη διαπράξει τραγικά λάθη» εκτιμώντας ότι «ολόκληρο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα κινδυνεύει να χάσει το λόγο ύπαρξής του». Μιλώντας στην εφημερίδα «ll Sole 24 Ore», ο Κόντε είπε ότι στη συνεδρίαση «περισσότερο από διαφωνία υπήρξε μια σκληρή και ειλικρινής αντιπαράθεση» με την Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ. Πρόσθεσε ότι «ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας δεν είναι αυτό που χρειαζόμαστε τώρα» και ότι «ο κορονοϊός προκαλεί ένα συμμετρικό σοκ, με αποτέλεσμα να ρίχνει στην ύφεση, με συγχρονισμένο και εντελώς αναπάντεχο τρόπο, τα οικονομικά και κοινωνικά συστήματά μας».
Την ίδια ώρα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στις εφημερίδες «Corriere de la Serra», «La Stampa» και «La Repubblica», ο Γάλλος Πρόεδρος Εμ. Μακρόν σημείωνε ότι «δεν θα ξεπεράσουμε αυτή την κρίση χωρίς ισχυρή ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, σε υγειονομικό και σε δημοσιονομικό επίπεδο», ότι τα κράτη - μέλη πρέπει «να δράσουν μαζί» και αυτό «μπορεί να πρόκειται για μια δυνατότητα έκδοσης κοινού χρέους, όποιο κι αν είναι το όνομά της, ή κάλλιστα για μια αύξηση του προϋπολογισμού της ΕΕ, ώστε να μπορέσει να προσφερθεί αληθινή υποστήριξη στις χώρες που πλήττονται περισσότερο από αυτή την κρίση».
Από την πλευρά του, εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης ξεκαθάρισε αναφορικά με το ζήτημα της έκδοσης ευρωομολόγων ότι η αλληλεγγύη στην Ευρώπη εκφράζεται και με άλλους τρόπους, ουσιαστικά δείχνοντας στην κατεύθυνση άλλων παρεμβάσεων.
Την ίδια ώρα, το Συμβούλιο της ΕΕ προχωρά στην άμεση εκταμίευση κονδυλίων από τον προϋπολογισμό της ΕΕ ύψους ύψους 37 δισ. ευρώ για παρεμβάσεις όπως αυτές στις οποίες προχωρά και η ελληνική κυβέρνηση για τη θωράκιση της καπιταλιστικής κερδοφορίας. Παράλληλα, τα κράτη - μέλη «θα έχουν μεγαλύτερη ευελιξία να πραγματοποιούν μεταφορές μεταξύ των προγραμμάτων» προκειμένου να ανακατανέμουν κονδύλια «στους τομείς που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη», δηλαδή με αντίστοιχες περικοπές σε άλλους τομείς.
Παράλληλα, οι ευρωπαϊκοί «θεσμοί» σχεδιάζουν τη χαλάρωση του κανονιστικού πλαισίου και για τις τράπεζες της Ευρωζώνης, μεταξύ άλλων, σε ό,τι αφορά τον τρόπο υπολογισμού των «κόκκινων» δανείων στους ισολογισμούς τους. Σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο της ΕΕ, «παρακολουθούμε την κατάσταση και την εφαρμογή της υφιστάμενης ευελιξίας, ώστε να εξετάσουμε τα επόμενα βήματα. Στόχος μας είναι να προσφέρουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη επιχειρησιακή ανακούφιση στις τράπεζες εντός του ισχύοντος πλαισίου».
Τέλος, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ Π. Τόμσεν υποστήριξε ότι η χαλάρωση των δημοσιονομικών κανόνων της Ευρωζώνης και η στήριξη από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας είναι κρίσιμης σημασίας για την ισχυρή απάντηση της περιοχής στην πανδημία του κορονοϊού. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι μεγάλες οικονομίες της Ευρώπης χάνουν το 3% του ΑΕΠ τους για κάθε μήνα που βασικοί τομείς τους δεν λειτουργούν.«Μια βαθιά ευρωπαϊκή ύφεση φέτος είναι προδιαγεγραμμένη», επεσήμανε.