Τρίτη 31 Μάρτη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΤΩΡΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
Κλιμακώνεται η επίθεση στα δικαιώματα και την υγεία των εργαζομένων

Τα εργασιακά δικαιώματα απειλεί η πανδημία του κορονοϊού, καθώς οι επιχειρήσεις αξιοποιούν τους αντεργατικούς νόμους και τα νέα εργαλεία που τους προσφέρει η κυβέρνηση για να φορτώσουν στους εργαζόμενους τις επιπτώσεις της και να διαμορφώσουν μια «επόμενη μέρα» με ακόμα χειρότερους όρους δουλειάς και αμοιβής. Χιλιάδες εργαζόμενοι σε διαφορετικούς κλάδους αντιμετωπίζουν την αναστολή των συμβάσεών τους, την εκ περιτροπής εργασία, με ανάλογη συρρίκνωση του μισθού τους, ενώ στις περιπτώσεις που δουλεύουν με «ευέλικτες» εργασιακές σχέσεις πετιούνται στην ανεργία χωρίς καμία προστασία. Στις συνθήκες γενίκευσης της τηλεργασίας κάνει την εμφάνισή της πιο έντονα η προσπάθεια επιμήκυνσης του ωραρίου και παραβίασης του ελεύθερου χρόνου των εργαζομένων. Παράλληλα, οι συνθήκες της επιδημίας αποκαλύπτουν την ασυδοσία της εργοδοσίας όσον αφορά τα μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων και την αξιοποίηση της έξαρσης του ιού ως «ευκαιρίας» για περισσότερα κέρδη.

Απροστάτευτοι οι εργαζόμενοι με «ευέλικτες» μορφές

Μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους με συμβάσεις μίας μέρας, τους εργαζόμενους εταιρειών προσωρινής απασχόλησης και εργολαβικών εταιρειών, που «δούλευαν σχεδόν 300 μέρες το χρόνο με συμβάσεις μίας μέρας ή μίας βδομάδας» ζητά με υπόμνημά του το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Ν. Αττικής. Οπως εξηγεί, οι εργαζόμενοι αυτοί «είναι σήμερα εντελώς απροστάτευτοι και εξαιρούνται ακόμα και από τα στοιχειώδη μέτρα που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση».

«Διαλέγουν» ανάμεσα στο ξεπάτωμα και την επιβίωση με επιδόματα

Σε επισιτιστικά καταστήματα και αλυσίδες που παραμένουν σε λειτουργία, πολλοί εργοδότες σχεδιάζουν να αναστείλουν τις συμβάσεις μέρους των εργαζομένων και να βγάλουν τη δουλειά ξεπατώνοντας τους υπόλοιπους. Αυτήν την τακτική, που ακολουθεί η εργοδοσία της επιχείρησης «Λαός και Καλαμάκι», που με μήνυμα στα κινητά τους τηλέφωνα καλεί τους εργαζόμενους να αποφασίσουν «ποιος θα δουλέψει νυχθημερόν μέσα στην πανδημία και ποιος θα την βγάλει με τα επιδόματα», καταγγέλλει το Παράρτημα Νοτίων του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής. Μάλιστα, εργοδότες συμβουλεύουν τους εργαζόμενους να βάλουν πλάτη στις «δύσκολες ώρες» και φτάνουν στο σημείο να απειλούν πως «μέσα από αυτήν την κρίση θα γίνει και ένα καλό ξεκαθάρισμα».

«Η απάντηση και σε αυτήν την περίπτωση είναι ξεκάθαρη. Επιλογή στη σφαγή των δικαιωμάτων μας δεν υπάρχει!», τονίζει το Συνδικάτο, και συνεχίζει: «Οι καταγγελίες που φτάνουν στο Συνδικάτο καθημερινά από εργαζόμενους, για αξιώσεις και εκβιασμούς της εργοδοσίας, ξεπερνούν κάθε πρόκληση». Καλεί δε τους εργαζόμενους να επικοινωνούν με το Συνδικάτο τους για κάθε πρόβλημα που αντιμετωπίζουν.

«Ξεχειλώνει» το ωράριο των εργαζομένων η τηλεργασία

Το «ξεχείλωμα» του καθημερινού ωραρίου και η δουλειά τα Σαββατοκύριακα αποτελούν τις «παρενέργειες» της τηλεργασίας, που αυτήν την περίοδο γενικεύεται. Τέτοια κρούσματα καταπάτησης του ελεύθερου χρόνου των εργαζομένων καταγγέλλει η Ενωση Λογιστών - Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής (ΕΛΕΠΑ), υπενθυμίζοντας ότι από την αρχή είχε επισημάνει ότι η τηλεργασία δεν πρέπει να θίξει το ωράριο εργασίας και να αξιοποιηθεί για να αυξήσει τον εργάσιμο χρόνο. Οπως καταγγέλλει η ΕΛΕΠΑ, στελέχη των ελεγκτικών εταιρειών στέλνουν mail μετά το πέρας του ωραρίου, μέχρι αργά το βράδυ, για την πραγματοποίηση διαφόρων εργασιών. Το ωράριο καταργείται «αφού υπάρχει η "απαίτηση" εφόσον κάποιος εργάζεται από το σπίτι να είναι ανά πάσα στιγμή στον υπολογιστή». Στο στόχαστρο έχει βρεθεί και το Σαββατοκύριακο «αφού πλέον θεωρείται καλή ευκαιρία για την πραγματοποίηση τηλεφωνικών συνδιαλέξεων (conference call) με τα μέλη των ομάδων για το πώς προχωράει η δουλειά», ενώ μέχρι πρότινος «τέτοιες κλήσεις πραγματοποιούνταν πάντα στα πλαίσια του ωραρίου λειτουργίας και αν όχι, χρεώνονταν σαν υπερωρία». Πρόσφατο παράδειγμα της παραπάνω τακτικής αποτελεί η απόφαση της διοίκησης της «PwC» να καλέσει την Κυριακή 29/3 σε «conference call», που διήρκεσε μία ώρα, την πλειοψηφία του ελεγκτικού της προσωπικού.

Η ΕΛΕΠΑ απαιτεί να σταματήσει οποιαδήποτε πρακτική που σκοπό έχει να μετατρέψει όλο το 24ωρο σε εν δυνάμει εργάσιμο χρόνο, να προστατευτεί ο σταθερός εργάσιμος χρόνος. 8ωρο 5ήμερο για όλους τους εργαζόμενους, όχι στην εντατικοποίηση. Ενώ σε όσους εργαζόμενους κρατάνε τα παιδιά τους να τους δοθεί η άδεια «ειδικού σκοπού» που δικαιούνται.

Τους στέλνει σε ιδιώτη γιατρό και τους χρεώνει την επίσκεψη!

Να επισκέπτονται ιδιώτη γιατρό και να τον πληρώνουν οι ίδιοι, υποχρεώνει η πτηνοτροφική εταιρεία «ΠΙΝΔΟΣ» εργαζομένους της, σύμφωνα με καταγγελία του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων (ΕΚΙ). Η απαράδεκτη πρακτική της εργοδοσίας αναδείχθηκε από καταγγελία εργαζόμενου της εταιρείας στο Εργατικό Κέντρο. Οπως σημειώνει το ΕΚΙ, ο συγκεκριμένος εργαζόμενος «αισθανόμενος αδιαθεσία ζήτησε από τον προϊστάμενό του να επικοινωνήσει με τον γιατρό εργασίας της εταιρείας, για να παρθούν τα αναγκαία προληπτικά μέτρα για την υγεία του και των συναδέλφων του. Αντί αυτού ο εργαζόμενος παραπέμφθηκε σε συνεργαζόμενη, ιδιώτη γιατρό. Ο εργαζόμενος επισκέφτηκε το ιατρείο της συνεργαζόμενης ιατρού (στέλεχος της δημοτικής αρχής Ιωαννίνων) και με την ολοκλήρωση της ιατρικής επίσκεψης κλήθηκε να πληρώσει 20 ευρώ για την παροχή των ιατρικών υπηρεσιών». Μάλιστα, η συγκεκριμένη πρακτική εφαρμόζεται «με ευθύνη της διοίκησης της εταιρείας», όπως αποδεικνύεται και από τις αναρτημένες ειδοποιήσεις της στον πίνακα ανακοινώσεων, με τις οποίες καλεί τους εργαζόμενους που εμφανίζουν συμπτώματα να απευθύνονται στη συγκεκριμένη γιατρό.

«Η εταιρεία οφείλει να διασφαλίζει την προστασία της υγείας και ασφάλειας του προσωπικού. Αν θέλει να αξιοποιεί ιδιώτη γιατρό, ας πληρώνει η ίδια το κόστος», τονίζει το ΕΚΙ. Απαιτεί από την εργοδοσία να ενημερώνει, όπως οφείλει, για κάθε περίπτωση εργαζόμενου με συμπτώματα τον γιατρό εργασίας.

Απαιτούν απολυμάνσεις και μέσα προστασίας

Μέτρα για την προστασία των εργαζομένων διεκδικεί το Συνδικάτο Εργαζομένων Φαρμάκου - Καλλυντικού Αττικής στηρίζοντας την πρωτοβουλία του επιχειρησιακού σωματείου στη «ΦΑΜΑΡ».

«Με αίσθημα ευθύνης παίρνουμε όλα τα μέτρα αυτοπροστασίας και προστασίας των συναδέλφων μας, όμως παράλληλα καταθέτουμε προτάσεις για να θωρακιστούν όσο είναι δυνατό οι εργαζόμενοι», τονίζει το Συνδικάτο. Μεταξύ άλλων διεκδικεί: Εβδομαδιαία απολύμανση όλων των χώρων και των λεωφορείων που μεταφέρουν τους εργαζόμενους από εξειδικευμένο συνεργείο. Πλήρη εξοπλισμό με τα προβλεπόμενα είδη απολύμανσης και προφύλαξης (αντισηπτικά υγρά, μάσκες, γάντια κ.ά.). Να διασφαλιστεί η αναγκαία απόσταση 1,5 - 2 μέτρων μεταξύ των εργαζομένων, με αποσυμφόρηση γραφείων ή άλλων χώρων (π.χ. χημείο, εστιατόριο).

Επίσης, να μην πραγματοποιηθεί καμιά απόλυση και να υπάρχει δέσμευση από την εταιρεία ότι θα ανανεωθούν όλες οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου («ΦΑΜΑΡ», «ICAP», «ADECCO», «ΓΕΝ-ΚΑ»). Να καταβληθεί το Δώρο του Πάσχα το πρώτο 15ήμερο του Απρίλη.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ