Τρίτη 31 Μάρτη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΤΩΡΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
ΓΑΛΛΙΑ
Αποθήκη της «Amazon» παραμένει ανοιχτή παρά την επιβεβαίωση κρούσματος

Ο αμερικανικός κολοσσός αποκαλύπτει την αδιαφορία συνολικά του κεφαλαίου για το πώς θα περιοριστεί η εξάπλωση

ΠΑΡΙΣΙ.--

Σοβαρούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία προκαλεί η στάση της μεγαλοεργοδοσίας και στη Γαλλία, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη στάση του αμερικανικού κολοσσού της «Amazon», που διατηρεί ανοιχτή μεγάλη αποθήκη στην κεντρική Γαλλία, παρά την επιβεβαίωση κρούσματος.

Η εταιρεία - οπλισμένη με το θράσος που της δίνει φυσικά η κυβέρνηση Μακρόν - αρνείται να κλείσει τον τεράστιο αυτό χώρο εργασίας (όπου απασχολεί κατά περιόδους τουλάχιστον 1.500 άτομα) που μαζί με πολλούς άλλους υπάρχει κίνδυνος να μετατραπεί σε κέντρο διασποράς της επιδημίας. Επιπλέον, εξέδωσε ανακοίνωση ξεκαθαρίζοντας ότι θα αξιοποιήσει όσο το δυνατόν περισσότερο τις νέες συνθήκες για να αυξήσει την κερδοφορία της, «τρίβοντας τα χέρια της» για τις νέες ευκαιρίες που διαμορφώνονται για τον κλάδο του ηλεκτρονικού εμπορίου (βλ. περιορισμούς μετακινήσεων) και επιδεικνύοντας αδιαφορία για τις απειλές που μπορεί να γεννά η διατήρηση ανοιχτών τόσο μεγάλων χώρων εργασίας για εργαζόμενους και συνολικά τη δημόσια υγεία.«Καθώς η ζήτηση συνεχίζει να αυξάνεται, εμείς θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε να φτάσουμε στους πιο επηρεαζόμενους πελάτες μας», αναφέρει. Εκφράζει μάλιστα και ...συμπόνοια επειδή «πολλοί πελάτες μας δεν έχουν άλλο μέσο να αποκτήσουν βασικά αγαθά», αναφέρει σε σημείωμα με το οποίο ανακοίνωσε την επιβεβαίωση της μόλυνσης ενός εργαζόμενου με το νέο κορονοϊό.

Μάλιστα, το «ενδιαφέρον» της εργοδοσίας για το προσωπικό είναι τέτοιο που του έχει φορτώσει και τα καθήκοντα της καθαριότητας, σε μία περίοδο μάλιστα που η εκτέλεση τέτοιων εργασιών από το κατάλληλα ειδικευμένο προσωπικό και με επαγγελματικό τρόπο γίνεται περισσότερο κρίσιμη από ποτέ. Υπενθυμίζει λοιπόν «την υποχρέωση των μισθωτών (μας) να απολυμαίνουν και να καθαρίζουν τις θέσεις εργασίας και τα οχήματά τους στην αρχή και στο τέλος κάθε βάρδιας με αντισηπτικά / καθαριστικά μαντιλάκια...». Μεταξύ άλλων συστάσεων, αξίζει και αυτή για την υποχρέωση «των εργαζομένων να πλένουν τακτικά με νερό τα χέρια τους και για 20 δευτερόλεπτα, ειδικά αφού έχουν πάει τουαλέτα, πριν φάνε, αφού φυσήξουν τη μύτη τους, βήξουν ή φταρνιστούν. Αν το σαπούνι και το νερό δεν είναι εύκολα προσβάσιμα, να χρησιμοποιούν το απολυμαντικό (τζελ) με αλκοολική βάση (με περιεκτικότητα τουλάχιστον κατά 60%)...».

Σημειωτέον, η συγκεκριμένη αποθήκη βρίσκεται στην περιοχή Σαράν, κοντά στην πόλη της Ορλεάνης, 100 περίπου χλμ. από το Παρίσι, όπου οι γιατροί από την Παρασκευή ακόμα προειδοποιούσαν ότι το δημόσιο σύστημα Υγείας είναι στα όρια της κατάρρευσης, εξαιτίας των πολλών ασθενών που χρειάζονται νοσηλεία, χωρίς να έχει στελεχωθεί και εξοπλιστεί κατάλληλα. Στα εγκαίνια της αποθήκης αυτής είχε παραστεί το 2007 ο ίδιος ο ιδρυτής της «Amazon», Τζεφ Μπέζος. Φαίνεται λοιπόν ότι έχει κομβικό ρόλο στην ευρύτερη ανέλιξη και αύξηση της κερδοφορίας του ομίλου, κάτι φυσικά που για τους μεγαλοκαπιταλιστές είναι από μόνο του αρκετό για να «τσακίσει» την ασφάλεια και τη ζωή εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων που δουλεύουν ή επηρεάζονται από τη λειτουργία της...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ