Τρίτη 31 Μάρτη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΤΩΡΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
ΗΠΑ
Η απανθρωπιά σε όλο της το μεγαλείο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Με τον πιο αποτρόπαιο τρόπο φαίνεται η απανθρωπιά του καπιταλισμού στις ΗΠΑ την περίοδο της επιδημίας του κορονοϊού. Την ώρα που αυξάνονται ραγδαία οι άνθρωποι που νοσούν (πάνω από 142.000) και αυτοί που καταλήγουν (προσεγγίζουν τις 2.500) ο Αμερικανός Πρόεδρος βγαίνει κυνικά και καυχιέται ότι «αν φτάσουμε τους 100.000 - 200.000 νεκρούς θα έχουμε κάνει μια πολύ καλή δουλειά» γιατί οι προβλέψεις των ειδικών βλέπουν ως χειρότερο σενάριο τους 2.200.000 νεκρούς.

Τέτοια απανθρωπιά, από ένα σύστημα στην πρώτη χώρα στην ιμπεριαλιστική πυραμίδα, που όποιος έχει χρήμα γιατρεύεται και όποιος είναι φτωχός αφήνεται να πεθαίνει. Ειδικά τους μεγάλης ηλικίας ανθρώπους χαμηλών εισοδημάτων το κράτος φαίνεται να τους έχει ήδη ξεγράψει.

Αυτήν τη θλιβερή πραγματικότητα για την πλειοψηφία των λαϊκών στρωμάτων ήρθε να επιβεβαιώσει με τραγικό τρόπο ο 17χρονος έφηβος από το Λος Αντζελες που έχασε τη ζωή του την περασμένη βδομάδα επειδή οι γονείς του ήταν φτωχοί και ανασφάλιστοι και δεν μπορούσαν να πληρώσουν μία θέση σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας! Πιο άμεσα εκτεθειμένοι στη φτώχεια και την αβεβαιότητα πάντως είναι (πέρα από τους 30 εκατομμύρια ανασφάλιστους Αμερικανούς) οι τουλάχιστον 3.300.000 πολίτες που έκαναν την περασμένη βδομάδα για πρώτη φορά αίτηση για επίδομα ανεργίας...

Το βέβαιο είναι ότι θα υπάρξουν και άλλα θύματα μεταξύ των πιο φτωχών λαϊκών στρωμάτων, ιδιαίτερα στην πυκνοκατοικημένη πολιτεία της Ν. Υόρκης, όπου κατέφθασε χτες το τεράστιο στρατιωτικό πλωτό νοσοκομείο «USNS COMFORT» με 1.000 κλίνες και 12 χειρουργεία που λειτουργούν όλο το 24ωρο. Ενώ στη Νέα Υόρκη μεταφέρονται και φορτηγά ψυγεία για να παίξουν ρόλο νεκροτομείου.

Ο Τραμπ τον χαβά του. Δηλώνει ότι «η ζωή θα επανέλθει σε ομαλούς ρυθμούς έως την 1η Ιούνη».

Χωρίς πάντως να μειώνεται η ένταση της αντιπαράθεσης ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα, στο έδαφος της πανδημίας Covid-19, αεροσκάφος με σημαντικά ιατρικά εφόδια (γάντια, ιατρικές στολές και μάσκες) από την Κίνα προσγειώθηκε το Σαββατοκύριακο στη Ν. Υόρκη για να διανεμηθούν σε νοσοκομεία της Νέας Υόρκης, του Νιου Τζέρσι και του Κονέκτικατ, τις τρεις πολιτείες που έχουν πληγεί περισσότερο.

Η αερομεταφορά οργανώθηκε από μια ομάδα με επικεφαλής τον γαμπρό και σύμβουλο του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο, Τζάρεντ Κούσνερ, ο οποίος κατάρτισε το «Σχέδιο Αερογέφυρα» σε συνεργασία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης με μεγάλους διανομείς ιατροφαρμακευτικών προϊόντων στις ΗΠΑ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ