Τρίτη 31 Μάρτη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΤΩΡΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
ΠΛΟΙΟ «ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ»
Θετικός στον κορονοϊό βρέθηκε 73χρονος επιβαίνων

Θετικός στον κορονοϊό βρέθηκε επιβαίνων στο πλοίο «Ελ. Βενιζέλος» της ΑΝΕΚ, το οποίο βρίσκεται στη ράδα του Πειραιά από τις 21 Μάρτη με 33 Ελληνες ναυτεργάτες πλήρωμα και 383 συνολικά επιβαίνοντες.

Πέρα από το πλήρωμα, οι υπόλοιποι που βρίσκονται στο πλοίο είναι ναυτεργάτες διαφόρων εθνικοτήτων (Ουκρανοί, Τούρκοι, Αιγύπτιοι, Ινδονήσιοι κ.ά.), οι οποίοι επρόκειτο να ναυτολογηθούν σε άλλα πλοία της εταιρείας.

Το πλοίο είχε αποπλεύσει από την Τουρκία και είχε προορισμό την Ισπανία, όπου θα γινόταν η αποβίβαση των ναυτεργατών, όμως λόγω κορονοϊού, του απαγορεύτηκε ο κατάπλους στην Ισπανία, όπως και στη συνέχεια στην Τουρκία. Τελικά επέστρεψε στην Ελλάδα, αγκυροβολώντας στη ράδα του Πειραιά.

Ο επιβαίνων που βρέθηκε θετικός στον ιό είναι 73 ετών, από την Ελβετία, και φέρεται να είναι εκπρόσωπος της εταιρείας. Τη μέρα που επιβεβαιώθηκε το κρούσμα (28/3), στο πλοίο επιβιβάστηκε κλιμάκιο του ΕΟΔΥ, λαμβάνοντας, σύμφωνα με το υπουργείο Ναυτιλίας, δείγμα και από άλλους επιβαίνοντες, «όχι πάντως από όλους». Το πλοίο βρίσκεται πλέον σε καραντίνα, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι αδιαθεσία έχουν παρουσιάσει και άλλοι επιβαίνοντες.

Στο μεταξύ, αρνητικό ήταν το δείγμα που είχε ληφθεί το περασμένο Σάββατο, από δύο ναυτεργάτες μέλη του πληρώματος του επιβατηγού - οχηματαγωγού πλοίου «Θεολόγος Π», οι οποίοι είχαν παρουσιάσει ύποπτα συμπτώματα και είχαν μεταφερθεί στο Λαϊκό Νοσοκομείο.

Με αλλεπάλληλες ανακοινώσεις τους, τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», παράλληλα με τα μέτρα για την πραγματική ενίσχυση και θωράκιση του δημόσιου συστήματος Υγείας, απαιτούν για την προστασία ναυτεργατών και επιβατών «ουσιαστικό έλεγχο της υγείας των ναυτεργατών πριν από την αναχώρηση για τη ναυτολόγησή τους στα καράβια αλλά και με τον επαναπατρισμό τους - την άφιξή τους στη χώρα μας.

Με ευθύνη της κυβέρνησης και των εφοπλιστικών εταιρειών, κάθε πλοίο να εξοπλιστεί με όλα τα απαραίτητα υλικά για τον καθαρισμό και την απολύμανση όλων των χώρων και για την ατομική προστασία των ναυτεργατών, όπως κατάλληλα καθαριστικά, μάσκες, αντισηπτικά, κ.ά.».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ