Τρίτη 31 Μάρτη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΤΩΡΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
Καταγγελίες και παρεμβάσεις ενάντια στο μπαράζ απολύσεων σε χώρους δουλειάς

Και απολυμένοι και χωρίς κανένα μέτρο προστασίας, οι συμβασιούχοι του αεροδρομίου Αθήνας κλήθηκαν όλοι μαζί να πάρουν το χαρτί της απόλυσης...
Και απολυμένοι και χωρίς κανένα μέτρο προστασίας, οι συμβασιούχοι του αεροδρομίου Αθήνας κλήθηκαν όλοι μαζί να πάρουν το χαρτί της απόλυσης...
Το γεγονός ότι η εργοδοσία, με ακόμα πιο λυμένα τα χέρια από τα νέα όπλα που προσθέτει η κυβέρνηση στο ήδη τεράστιο αντεργατικό νομοθετικό οπλοστάσιο, συνεχίζει ακάθεκτη το μπαράζ απολύσεων, διαθέτοντας όλα τα εργαλεία για να παρακάμπτει τις προσχηματικές «ρήτρες διατήρησης των θέσεων εργασίας», αναδεικνύουν με καταγγελίες και παρεμβάσεις τους συνδικαλιστικές οργανώσεις, τονίζοντας ότι οι εργαζόμενοι δεν θα μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια!

Νέα παρέμβαση στο αεροδρόμιο

Νέα παρέμβαση στην εργοδοσία της «Swissport» και της «Skyserv» στο αεροδρόμιο της Αθήνας έκανε χτες το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής, ενάντια στις απολύσεις 300 συμβασιούχων. Οι δύο εταιρείες επίγειας εξυπηρέτησης, οι οποίες ανήκουν στον όμιλο «Aviareps», προχώρησαν την προηγούμενη βδομάδα σε μαζικές απολύσεις όλων των εργαζομένων που δουλεύουν με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Πρόκειται για 300 και πλέον εργαζόμενους (πάνω από το 70% του προσωπικού) που δουλεύουν με συμβάσεις ορισμένου χρόνου που ανανεώνονται για χρόνια, χωρίς να γίνονται ποτέ αορίστου χρόνου... Οι εταιρείες προχώρησαν επίσης σε αναστολή των συμβάσεων του υπόλοιπου προσωπικού τους, που αριθμεί περίπου 100 άτομα.

Το Εργατικό Κέντρο διεκδικεί να παρθούν πίσω οι απολύσεις και να συνεχίσουν να δουλεύουν οι εργαζόμενοι με συμβάσεις αορίστου χρόνου, μαζί με τους υπόλοιπους συναδέλφους τους, όταν ξεκινήσει ξανά η λειτουργία της εταιρείας. Με παρέμβασή του στην Επιθεώρηση Εργασίας, έχει αναδείξει το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι δεν γνωρίζουν πότε στην πραγματικότητα λήγουν οι συμβάσεις τους, καθώς μετά την πρώτη σύμβαση που υπέγραψαν οι ανανεώσεις γίνονται «αυτόματα», χωρίς οι ίδιοι να έχουν τις συμβάσεις στα χέρια τους, χωρίς να τις έχουν υπογράψει...

Καταγγέλλει επίσης το γεγονός ότι η εταιρεία κάλεσε χτες μαζικά τους εργαζόμενους να παραλάβουν τις απολύσεις τους, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν συνθήκες συνωστισμού έξω από τα γραφεία της, εν μέσω πανδημίας. Την ίδια στιγμή, οι εκπρόσωποί της, με τους οποίους έχει ζητηθεί συνάντηση, παρέμειναν και χτες άφαντοι...

Το Εργατικό Κέντρο έχει ζητήσει συνάντηση και με το υπουργείο Εργασίας, το οποίο όμως έχει «κατεβάσει ρολά» για τους εργαζόμενους. Σχολιάζοντας με χιουμοριστικό βίντεο την «εξαφάνιση» του υπουργού, Γ. Βρούτση, το Εργατικό Κέντρο εκπέμπει ...«silver alert»! «Εξαφανίστηκε μετά τις απολύσεις στο αεροδρόμιο», σημειώνει και προσθέτει πως «εξαγριώνεται όταν ακούει για "δικαιώματα" και συχνάζει σε χνουδωτούς καναπέδες του ΣΕΒ».

Τις εξελίξεις στο αεροδρόμιο αναδεικνύει το Εργατικό Κέντρο και με διαδικτυακή εκπομπή (διαθέσιμη στη διεύθυνση https://youtu.be/xDJQAGFiWgQ).

Αντίστοιχα, απολύσεις εργαζομένων και αναστολή συμβάσεων γίνονται και στα υπόλοιπα αεροδρόμια, όπως σε αυτό της Θεσσαλονίκης. Τις απολύσεις συμβασιούχων και την αναστολή των συμβάσεων αορίστου χρόνου από τις εταιρείες επίγειας εξυπηρέτησης στο αεροδρόμιο του νησιού καταγγέλλει το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χίου.

Στα Τρόφιμα - Ποτά

Σε 24 απολύσεις εργαζομένων στο εργοστάσιό της στον Αγιο Στέφανο προχώρησε η αλλαντοβιομηχανία «Creta Farm». Οι απολύσεις, όπως τονίζει το Συνδικάτο Εργαζομένων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Αττικής, «ήρθαν να προστεθούν στις εκατοντάδες που έχει προχωρήσει η εργοδοσία τους τελευταίους μήνες». Το Συνδικάτο εκφράζει τη στήριξή του στους απολυμένους και στους υπόλοιπους εργαζόμενους, ενώ ταυτόχρονα στηλιτεύει την απραξία του επιχειρησιακού σωματείου απέναντι στην επίθεση της εργοδοσίας και τα σχέδιά της «να κλείσει την παραγωγική μονάδα της Αθήνας και να πετάξει στο δρόμο δεκάδες εργαζομένους».

Απολύσεις πάνω από 15 εργαζομένων στο συσκευαστήριο στη Θεσπρωτία σχεδιάζει η επιχείρηση «SELONDA», σύμφωνα με όσα καταγγέλλει το Εργατικό Κέντρο Θεσπρωτίας. Το Εργατικό Κέντρο, κλιμάκιο του οποίου προχώρησε στις 27/3 σε περιοδεία στο χώρο, ξεκαθαρίζει ότι θα υπερασπιστεί τους εργαζόμενους αν η εργοδοσία προχωρήσει σε απολύσεις ή προσπαθήσει να βάλει στο στόχαστρο τα δικαιώματά τους.

Σε Τηλεπικοινωνίες - Πληροφορική

Δεκάδες απολύσεις στην εταιρεία TTEC, με τους απολυμένους να είναι στην πλειοψηφία τους μετανάστες, καταγγέλλει το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής Αττικής (ΣΕΤΗΠ) και απαιτεί να ακυρωθούν όλες.

Η εταιρεία, αναφέρει το ΣΕΤΗΠ, «αμερικανικών συμφερόντων, με παραρτήματα σε όλο τον κόσμο, προχώρησε σε απολύσεις συναδέλφων που εργάζονταν στο τμήμα booking (κλείσιμο θέσεων σε ξενοδοχεία κ.τ.λ.). (...) Οι διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης, διά στόματος υπουργού Εργασίας, ότι φροντίζουν για τους εργαζόμενους και για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας, έχουν ήδη καταρριφθεί».

Το ΣΕΤΗΠ «σε τηλεφωνική παρέμβαση, σε εκπρόσωπο της εταιρείας απαίτησε να γυρίσουν οι συνάδελφοι στη δουλειά και να ασχοληθούν σε άλλα έργα, κάτι το οποίο αρνήθηκαν».

Στα Μέσα Ενημέρωσης

Τους 35 εργαζόμενους του ραδιοφωνικού σταθμού «Sport24» απέλυσε η εργοδοσία του ομίλου «24 Media», καθώς ανακοίνωσε την οριστική παύση της λειτουργίας του με πρόσχημα την παύση των αθλητικών εκδηλώσεων.

Το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ καταγγέλλει τις απολύσεις, ενώ αναφέρει πως οι εργαζόμενοι ενημερώθηκαν ότι θα πληρωθούν αυτήν τη βδομάδα, «χωρίς να τους γνωστοποιηθεί αν η καταβολή αφορά αποζημιώσεις ή τυχόν άλλες οφειλές μισθοδοσίας».

Καλεί άμεσα όλες τις ενώσεις του κλάδου να απαιτήσουν την ακύρωση των απολύσεων, παρεμβαίνοντας προς την εργοδοσία και το υπουργείο Εργασίας.

«Σε κάθε άλλη περίπτωση», επισημαίνει, «μένει ανοιχτός ο δρόμος σε όλες τις επιχειρήσεις ΜΜΕ που είτε κατέχουν αποκλειστικά μέσα αθλητικού περιεχόμενου είτε διατηρούν αθλητικά τμήματα, είτε και άλλου περιεχομένου Μέσα Ενημέρωσης, να ακολουθήσουν την ίδια κατεύθυνση, αφήνοντας στο δρόμο εκατοντάδες εργαζόμενους όλων των ειδικοτήτων στα ΜΜΕ».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ