Τετάρτη 26 Φλεβάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
Περαιτέρω πρόσδεση των ΟΤΑ στις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων

Πολυνομοσχέδιο - «σκούπα» κατατέθηκε από την κυβέρνηση στη Βουλή, με το οποίο εισάγονται πλήθος απαραίτητων διατάξεων για να περάσει το «επιτελικό» αστικό κράτος στην επόμενη φάση των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων, που προωθούνται από την ΕΕ και χρειάζεται το κεφάλαιο, με το βάρος να πέφτει στην ακόμα μεγαλύτερη διασύνδεση των ΟΤΑ με τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Το νομοσχέδιο έχει τίτλο «Στρατηγική αναπτυξιακή προοπτική των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ρύθμιση ζητημάτων αρμοδιότητας Υπουργείου Εσωτερικών και άλλες διατάξεις» και συζητείται από την Τρίτη σε επίπεδο κοινοβουλευτικών Επιτροπών της Βουλής.

Αποτελείται από 2 ενότητες και 93 άρθρα, με πιο «εμβληματικά» αυτά που αφορούν τις αναδιαρθρώσεις στην Τοπική Διοίκηση. Για την ακρίβεια ξεχωρίζουν τα άρθρα που αφορούν τη συγκρότηση Επιτροπής Αναπτυξιακού Σχεδιασμού Τοπικού και Περιφερειακού Επιπέδου που θα είναι ΝΠΙΔ, η οποία, όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, είναι «επιβεβλημένη μετεξέλιξη» των υπαρχουσών ανώνυμων αναπτυξιακών εταιρειών των ΟΤΑ για την αποτελεσματικότερη διαχείριση και εκτέλεση «αναπτυξιακών» προγραμμάτων των ΟΤΑ και έχει ως έργο την «επιστημονική, συμβουλευτική και τεχνική υποστήριξη», προκειμένου να αξιοποιηθούν «αναπτυξιακά, επενδυτικά και ειδικά προγράμματα χρηματοδοτούμενα από εθνικούς ή ενωσιακούς πόρους».

Η επιδίωξη ουσιαστικά είναι να συνδεθεί πιο οργανικά ο όποιος σχεδιασμός στους δήμους με τις ιεραρχήσεις και τις επιδιώξεις κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, όπως π.χ. διαχείριση απορριμμάτων, ΑΠΕ, μεταφορικό έργο, τουρισμός, ιαματικές πηγές, αλλαγή στις χρήσεις γης που διευκολύνουν την επιχειρηματικότητα κ.ά.

Ξεχωρίζει, επίσης, η σύσταση «Μητρώου δεδομένων ΤΑ για τη χάραξη αποτελεσματικών και ενισχυμένων αναπτυξιακών πολιτικών ΤΑ», που έρχεται με αυτοματοποιημένες πλατφόρμες να συγκεντρώσει την εικόνα όσον αφορά την οικονομική κατάσταση των ΟΤΑ, που έχει να κάνει με τη σχετική ενημέρωση που θέλουν οι επενδυτές για το αν υπάρχουν δυνατότητες για επενδύσεις.


Η μεγαλύτερη πρόσδεση των ΟΤΑ με τις ανάγκες του κεφαλαίου θα συνοδευτεί, όπως γίνεται πάντα, με νέες αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις και σε επίπεδο προσωπικού των ΟΤΑ. Στην προκειμένη περίπτωση, εισάγει σε βάρος των εργαζομένων στους ΟΤΑ την αντιδραστική αξιολόγηση και κινητικότητα.

Η σύμπλευση των αστικών κομμάτων στους στόχους αυτούς επιβεβαιώθηκε και κατά την πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής, όπου ο υπουργός Εσωτερικών Π. Θεοδωρικάκος επανέλαβε σε όλους τους τόνους ότι πρόκειται για νομοσχέδιο που προσβλέπει οι ΟΤΑ να αποτελέσουν «μοχλό για την ανάπτυξη της χώρας», ενώ από τον ΣΥΡΙΖΑ ο εισηγητής του Χρ. Σπίρτζης επιδόθηκε σε διάφορες «εποικοδομητικές προτάσεις» τις οποίες έκανε δεκτές ο υπουργός. Διαχειριστικού τύπου ήταν οι παρατηρήσεις και των άλλων αστικών κομμάτων.

Αντιλαϊκές διατάξεις ραμμένες στα μέτρα των επενδυτών

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης, αναδεικνύοντας ότι είναι ένα ακόμα αντιλαϊκό νομοσχέδιο ραμμένο στα μέτρα του κεφαλαίου, επισήμανε όσον αφορά την Επιτροπή Αναπτυξιακού Σχεδιασμού ότι εκφράζει τη βασική επιδίωξη της κυβέρνησης «να "τρέξουν" σε επίπεδο δήμων διάφορα αναπτυξιακά έργα με πολλαπλές στοχεύσεις, όπως από τη μια ο κατευνασμός λαϊκών αντιδράσεων για ελλείψεις και ασυντήρητες υποδομές, που για χρόνια έχουν αφεθεί στην τύχη τους χωρίς χρηματοδότηση και, από την άλλη, η ανάγκη εκσυγχρονισμού υποδομών ως στοιχείο που διευκολύνει την κερδοφορία και ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου, έργα στήριξης της επιχειρηματικότητας με αιχμή τους δήμους, διασύνδεσή τους με τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα και την κερδοφορία τους», σημειώνοντας πως από τα κυβερνητικά σχέδια «απουσιάζουν σχεδιασμένες και εκτεταμένες παρεμβάσεις αντισεισμικής θωράκισης, αντιπλημμυρικής - αντιπυρικής προστασίας, των κοινωνικών υποδομών Υγείας - Πρόνοιας».

Τόνισε ακόμη πως το νομοσχέδιο διαμορφώνει εξελίσσοντας τον «Κλεισθένη Ι» της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ νέα «ευέλικτα διαχειριστικά εργαλεία», που θα μπορούν να προσπερνούν τις όποιες δικλίδες ασφαλείας υπάρχουν στις υπηρεσίες των ΟΤΑ και λειτουργώντας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια θα στηρίζουν την επιχειρηματική δραστηριότητα, δηλαδή τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ χαρακτήρισε άκρως αντιδραστικές τις διατάξεις για την «αξιολόγηση», σημειώνοντας πως αυτή «υπηρετεί την αντιδραστική αναδιοργάνωση του αστικού κράτους, ώστε αυτό να γίνει πιο αποτελεσματικό στην υπηρεσία της καπιταλιστικής ανάπτυξης, πιο ταξικό, πιο αυταρχικό απέναντι στο εργατικό κίνημα και τους λαϊκούς αγώνες».

Κατά τη χτεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής και στο πλαίσιο της ακρόασης φορέων, εκ μέρους της Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών Ελλάδας (ΟΣΥΑΠΕ) τοποθετήθηκε η πρόεδρός της, Βέτα Πανουτσάκου, η οποία τόνισε πως το νομοσχέδιο κινείται στην ίδια ρότα των ρυθμίσεων του «Καλλικράτη», του «Κλεισθένη» και του «Καποδίστρια». Δηλαδή, «στη ρότα των προγραμματικών συμβάσεων, των ιδιωτικοποιήσεων και των εκχωρήσεων αρμοδιοτήτων», προσθέτοντας πως με τους «αναπτυξιακούς οργανισμούς», όπως παλιότερα με τις «αναπτυξιακές εταιρείες», επιχειρείται να περάσουν μέσα από την Τοπική Διοίκηση κομμάτια αρμοδιοτήτων και υποδομών στο ιδιωτικό κεφάλαιο. Αναφέρθηκε ακόμη αναλυτικά και σε μια σειρά διατάξεις που προχωράνε παραπέρα την αντιδραστική «αξιολόγηση», στα ζητήματα της «κινητικότητας», στην κατάργηση της συμμετοχής των αιρετών των εργαζομένων στα συμβούλια επιλογής προσωπικού, σημείωσε πως οι τεχνικές υπηρεσίες των ΟΤΑ εξακολουθούν να λειτουργούν ως «αποθετήρια ευθυνών», καθώς οι σχετικές μηνύσεις στρέφονται κατά των υπαλλήλων τους.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ