Τετάρτη 26 Φλεβάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ξεκίνησε η συζήτηση για το αντιασφαλιστικό έκτρωμα

Eurokinissi

Αρχισε χτες στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του αντιασφαλιστικού νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας με τίτλο «Ασφαλιστική μεταρρύθμιση και ψηφιακός μετασχηματισμός Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ)», με το οποίο η κυβέρνηση συνεχίζει την αντιλαϊκή επίθεση στο Ασφαλιστικό, «διορθώνοντας» και θωρακίζοντας το νόμο Κατρούγκαλου και όλους τους αντιασφαλιστικούς νόμους των προηγούμενων αντιλαϊκών κυβερνήσεων, προετοιμάζοντας το έδαφος για την επόμενη φάση της επίθεσης στα κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα συνταξιούχων και εργαζομένων, με την εφαρμογή του λεγόμενου «συστήματος των τριών πυλώνων» και την παραπέρα ιδιωτικοποίηση. Η συζήτηση του νομοσχεδίου θα ολοκληρωθεί αύριο Πέμπτη, με την ψηφοφορία στην Ολομέλεια.

Ο υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης, αφού συνέχισε και χτες τα ασύστολα ψεύδη για νομοθέτημα... «τομής», «δίκαιου συστήματος», «αύξησης των συντάξεων» (κάνοντας λόγο όμως για συγκεκριμένες περιπτώσεις), το οποίο «θα εξασφαλίσει το μέλλον των σημερινών όπως και των επόμενων ασφαλισμένων» κ.λπ., παραδέχτηκε πως η κυβέρνηση, πιάνοντας το νήμα από τον ΣΥΡΙΖΑ, έρχεται να θωρακίσει το νόμο Κατρούγκαλου, λέγοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ «έφτιαξε έναν αντισυνταγματικό νόμο, καλούμαστε εμείς να τον διορθώσουμε και αυτό κάνουμε», «απαλείφουμε τα σημεία της αντισυνταγματικότητας» του ν. Κατρούγκαλου ώστε ο νέος νόμος «να μην αμφισβητηθεί» με δικαστικές αποφάσεις. Επιβεβαιώνοντας δε ότι η αντιπαράθεσή τους με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι «στα σημεία» με βάση τους στόχους του κεφαλαίου, κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να πει «ποιον νόμο στηρίζει», τον δικό του που είναι χαρακτηρισμένος αντισυνταγματικός ή τον «διορθωμένο» της ΝΔ.

Στα σημεία που «διορθώνει», τα οποία δείχνουν και τις δήθεν «τεράστιες» διαφορές, ανέφερε «την αντισυνταγματική σύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών με το εισόδημα, ώστε να γίνεται τελικά φορολογικό σύστημα», σημείωσε ότι η ΝΔ αποσυνδέει το εισόδημα από τις ασφαλιστικές εισφορές, «για να ευθυγραμμιστεί με την απόφαση του ΣτΕ», και αυξάνει τις ασφαλιστικές εισφορές. «Ναι, πράγματι, υπάρχει αύξηση εισφορών», παραδέχτηκε φόρα - παρτίδα, ενώ συνεχίζοντας τον εμπαιγμό είπε ότι «αυτό δεν θα φανεί στην τσέπη», γιατί τάχα με τον φορολογικό νόμο της κυβέρνησης υπάρχει μείωση της φορολογίας.

Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Εργασίας, Εφ. Αχτσιόγλου, αφού υπερασπίστηκε το νόμο Κατρούγκαλου, που αποτελεί τη βάση του σημερινού νόμου της ΝΔ, συνέχισε να καλλιεργεί τη γνωστή δηλητηριώδη λογική του «μικρότερου κακού» για το λαό, φτάνοντας να ισχυριστεί πως ναι μεν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μείωσε τις συντάξεις, αυτό όμως ήταν τάχα «συμβιβασμός στο πλαίσιο συγκεκριμένων δεσμεύσεων, αλλά σαφώς ηπιότερος από αυτό που είχε γίνει και παραδοθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση»!

Τα «έργα και τις ημέρες» του ΣΥΡΙΖΑ τα ξέχασε και στα υπόλοιπα, «διαμαρτυρόμενη» προς τη ΝΔ πως «απορυθμίζετε την αγορά εργασίας. Ξαναχτυπάτε τις κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις. Κρατάτε συμπιεσμένους τους μισθούς», χωρίς βέβαια να κάνει πουθενά λόγο για ανάκτηση των απωλειών «τώρα που βγήκαμε από τα μνημόνια». Φτάνοντας δε στο διά ταύτα, είπε ότι στο νομοσχέδιο της σημερινής κυβέρνησης «επαναλαμβάνονται ευνοϊκές ρυθμίσεις που είχαν θεσπιστεί με Υπουργικές Αποφάσεις επί ΣΥΡΙΖΑ και τώρα, ξανανομοθετούνται για να παραχθεί έργο».

Οσον αφορά τα άλλα αστικά κόμματα, από το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ ο Γ. Μουλκιώτης επανακατέθεσε την πρόταση νόμου του κόμματός του για την «κατοχύρωση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος», του πτωχοκομείου δηλαδή που «εγγυώνται» όλα τα αστικά κόμματα με βάση και τις κατευθύνσεις της ΕΕ, από την Ελληνική Λύση η Μ. Αθανασίου για να βγάλει λάδι κυβερνήσεις και κεφάλαιο βρήκε τις αιτίες για τις παρακρατήσεις στους μετανάστες, ενώ η Μ. Αμπατζίδη από το ΜέΡΑ25 επανέλαβε τη θέση του κόμματός της για τη μετατροπή του ΤΑΙΠΕΔ και του Υπερταμείου σε «αναπτυξιακή τράπεζα», της οποίας οι μετοχές, καθώς και οι εισπράξεις «από πώληση περιουσιακού στοιχείου», να «δίνονται στα ασφαλιστικά ταμεία, ενισχύοντας έτσι την κεφαλαιοποίησή τους»...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ