Τετάρτη 26 Φλεβάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΚΟΡΟΝΟΪΟ
Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με πολλούς αστερίσκους

Την έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για τη λήψη μέτρων αποφυγής και τον περιορισμό διάδοσης του κορονοϊού ανακοίνωσε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Οπως ειπώθηκε, η ΠΝΠ θα περιλαμβάνει πέντε βασικά άρθρα:

  • Το πρώτο άρθρο αφορά τα μέτρα πρόληψης, υγειονομικής παρακολούθησης και περιορισμού της διάδοσης της νόσου. Μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται: Η επιβολή προληπτικών ελέγχων σε σημεία εισόδου και εξόδου από τη χώρα μέσω αεροπορικών, θαλάσσιων, σιδηροδρομικών ή και οδικών συνδέσεων με χώρες μεγάλης διάδοσης της νόσου. Ο προσωρινός περιορισμός, εν όλω ή εν μέρει, των αεροπορικών, θαλάσσιων, σιδηροδρομικών ή και οδικών συνδέσεων με χώρες μεγάλης διάδοσης της νόσου. Ο περιορισμός της κυκλοφορίας μέσων μεταφοράς. Η προσωρινή αναστολή της λειτουργίας σχολείων και πάσης φύσεως εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, χώρων θρησκευτικής λατρείας, θεάτρων, κινηματογράφων, χώρων αθλητικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, επιχειρήσεων, δημόσιων υπηρεσιών και οργανισμών, καθώς και γενικά περίκλειστων χώρων συνάθροισης κοινού.

Βέβαια, το μέτρο αναστολής της λειτουργίας σχολείων, ιδιαίτερα για τους παιδικούς σταθμούς και τα Δημοτικά, πρέπει να συνοδευτεί και από την εξασφάλιση της απαιτούμενης και αποζημιούμενης γονικής άδειας, προκειμένου ο γονιός να συνδράμει το παιδί του.

  • Το δεύτερο άρθρο αφορά ζητήματα προσωπικού για την αντιμετώπιση της διάδοσης του κορονοϊού, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται: Η μετακίνηση ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, καθώς και προσωπικού του ΕΚΑΒ. Η δυνατότητα πρόσληψης, κατά παρέκκλιση όλων των κείμενων διατάξεων, υγειονομικού, ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

Και στη συγκεκριμένη περίπτωση αναδεικνύεται η επιτακτική ανάγκη για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, όλων των ειδικοτήτων, και πλήρη ανάπτυξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας (πρωτοβάθμιο, δευτεροβάθμιο και τριτοβάθμιο). Η διαχρονική μέθοδος των μετακινήσεων έχει αποδειχθεί ότι δεν λύνει κανένα πρόβλημα. Ηδη η διαχρονική πολιτική εμπορευματοποίησης και υποχρηματοδότησης του δημόσιου συστήματος Υγείας αφήνει ακάλυπτες τις τρέχουσες ανάγκες, πολύ περισσότερο τις έκτακτες, καθώς είναι χιλιάδες τα κενά σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Η λύση του εποχιακού προσωπικού - στην πραγματικότητα γι' αυτό μιλά η κυβέρνηση όταν κάνει λόγο για προσλήψεις - όχι μόνο δεν λύνει κανένα πρόβλημα, αλλά αξιοποιείται η σημερινή κατάσταση ως δούρειος ίππος για την παραπέρα καταστρατήγηση των εργασιακών σχέσεων.

  • Το τρίτο άρθρο αφορά ζητήματα δημοσίων συμβάσεων και ειδικότερα την απευθείας αγορά, κατά παρέκκλιση όλων των κείμενων διατάξεων, υγειονομικού υλικού, ατομικών μέτρων προστασίας και φαρμάκων.

Η κυβέρνηση οφείλει να εξασφαλίσει τη δωρεάν παροχή των παραπάνω για όλο τον πληθυσμό.

  • Το τέταρτο άρθρο αφορά ζητήματα αναγκαστικής διάθεσης στο Δημόσιο κλινών ιδιωτικών θεραπευτηρίων και κλινικών, κλινών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), ξενοδοχείων, ιδιωτικών χώρων παροχής υπηρεσιών στέγασης, άλλων δημόσιων ιδιοκτησιών ή ιδιοκτησιών Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου.

Επανειλημμένα έρχεται στο προσκήνιο το αίτημα να ανοίξουν τα εκατοντάδες δημόσια κρεβάτια σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας που είναι κλειστά λόγω έλλειψης μόνιμου προσωπικού και να αναπτυχθούν τουλάχιστον άλλα 2.500 δημόσια κρεβάτια σε ΜΕΘ προκειμένου να καλυφθούν οι τρέχουσες και πάγιες ανάγκες. Από τη στιγμή που το ρημαγμένο δημόσιο σύστημα Υγείας είναι αδύνατο να αντιμετωπίσει τις πάγιες ανάγκες, πολύ περισσότερο τις έκτακτες, η κυβέρνηση οφείλει η δαπάνη από τις υπηρεσίες που θα δοθούν σε ιδιωτικά θεραπευτήρια και κλινικές να εξασφαλιστεί από τον κρατικό προϋπολογισμό και όχι να φορτωθεί άμεσα ή έμμεσα (δηλαδή στα ασφαλιστικά ταμεία) στην πλάτη των εργαζομένων.

  • Το πέμπτο άρθρο αφορά την έκτακτη οικονομική επιχορήγηση του υπουργείου Υγείας για την κάλυψη των έκτακτων αναγκών πρόσληψης ιατρικού, νοσηλευτικού και υγειονομικού προσωπικού, για την αγορά υλικών και τη λήψη μέτρων προστασίας.

Είναι απαραίτητο να εξασφαλιστεί πλήρης και επαρκής κρατική χρηματοδότηση των δημόσιων μονάδων Υγείας, να καταργηθεί η επιχειρηματική δράση στην Υγεία και να δημιουργηθεί ένα σύγχρονο, αποκλειστικά δημόσιο, δωρεάν σύστημα Υγείας, που θα καλύπτει πλήρως τις λαϊκές ανάγκες και θα εξασφαλίζει μόνιμη, σταθερή εργασία με πλήρη δικαιώματα σε όλους τους εργαζόμενους.

Καταγγελία από εργαζόμενους στο Νοσοκομείο «Σωτηρία»

Οι εργαζόμενοι ενός ακόμη νοσοκομείου αναφοράς, του «Σωτηρία», «μελετώντας τις συνθήκες υποδοχής και νοσηλείας πασχόντων με το εν λόγω άκρως μεταδιδόμενο νόσημα» καταγγέλλουν ότι «οι επαγγελματίες Υγείας εκτιθέμεθα σε μεγάλο κίνδυνο επικείμενης λοίμωξης από τον ιό αλλά και εκθέτουμε και τους άλλους ασθενείς, δεδομένου ότι νοσηλεύονται στους ίδιους χώρους της κλινικής». Καλούν την ηγεσία του υπουργείου Υγείας σε άμεση συνάντηση με το προσωπικό των κλινικών αναφοράς, ώστε «να έχετε ιδία αντίληψη του χώρου για να διαπιστώσετε το ανέφικτο της απόφασης να νοσηλευτούν με ασφάλεια ασθενείς με τον ιό covid19». Οπως καταγγέλλουν συγκεκριμένα: «Οι χώροι που ορίστηκαν για νοσηλεία ασθενών είναι εντελώς ακατάλληλοι. Η ελλιπέστατη πρακτική εκπαίδευση, που περιορίστηκε σε απλή επίδειξη ένδυσης των Μέτρων Ατομικής Προστασίας σε κάποιους από το προσωπικό, όμως τα δεδομένα αλλάζουν σε πραγματικές συνθήκες. Τα μέσα προστασίας συνεχίζουν να είναι ανεπαρκή, δεδομένου ότι δεν έχουμε προμηθευτεί ακόμη προσωπίδες, οι οποίες είναι απαραίτητες σε διοπτροφόρους επαγγελματίες Υγείας. Υπάρχει υποστελέχωση των τμημάτων αναφοράς, τα οποία θα νοσηλεύουν και τους λοιπούς ασθενείς εφημερίας».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ