Τετάρτη 26 Φλεβάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΡΙΑ
Αντιπαραθέσεις Ρωσίας - Τουρκίας και προσπάθειες συγκερασμού διαφορών

Αντικαθεστωτικοί Σύροι τους οποίους στηρίζει η Τουρκία, σε μάχες στο Ιντλίμπ

Copyright 2020 The Associated

Αντικαθεστωτικοί Σύροι τους οποίους στηρίζει η Τουρκία, σε μάχες στο Ιντλίμπ
ΑΓΚΥΡΑ.--

Η αντιπαράθεση της Ρωσίας με την Τουρκία, που διευρύνει την επέμβασή της στη Συρία, διαφάνηκε και στη χτεσινή ομιλία του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στην έναρξη της 43ης συνόδου του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, στην έδρα του Οργανισμού στη Γενεύη.

Ο Ρώσος αξιωματούχος απέρριψε κατηγορηματικά κάθε κουβέντα για «πιθανή εκεχειρία» με «τρομοκράτες και εξτρεμιστικές οργανώσεις», τονίζοντας πως κάτι τέτοιο θα ισοδυναμούσε με «ενθάρρυνση των τρομοκρατών». «Θα ήταν σαν παράδοση στους τρομοκράτες», είπε χαρακτηριστικά, καλώντας το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων να δημιουργήσει «φραγμό κατά εξτρεμιστών και τρομοκρατικών οργανώσεων» και τονίζοντας ότι «κάποιες δυνάμεις» προσπαθούν να δικαιολογήσουν «ωμότητες ριζοσπαστικών και εξτρεμιστικών ομάδων». Εξέφρασε επίσης «σοβαρή ανησυχία» για την προσπάθεια χρήσης της θρησκείας σε «γεωπολιτικά παιχνίδια».

Νωρίτερα, χτες το πρωί, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν προτού αναχωρήσει για το Αζερμπαϊτζάν παραδέχθηκε πως επί του παρόντος οι ρωσοτουρκικές διαφωνίες στο Ιντλίμπ παραμένουν τέτοιες που δεν επιτρέπουν καν την οριστικοποίηση της τετραμερούς συνάντησης που αναγγέλθηκε προ ημερών από τους ηγέτες της Γαλλίας Εμ. Μακρόν και της Γερμανίας Αγκ. Μέρκελ, με στόχο τη συζήτηση των εξελίξεων στη βορειοδυτική Συρία με τους ηγέτες Ρωσίας και Τουρκίας στις 5 Μάρτη, πιθανότατα στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Ερντογάν πρότεινε να συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογό του για να συζητήσει τις εξελίξεις στο Ιντλίμπ, αξιοποιώντας ξανά το πρόσχημα μίας νέας προσφυγικής κρίσης. Το βέβαιο είναι ότι η αστική τάξη της Τουρκίας, έχοντας προφανώς και αμερικανοΝΑΤΟικές πλάτες, δεν είναι διατεθειμένη να χάσει τα ερείσματα που έχει κερδίσει στην περιοχή.

Οι αντιθέσεις με τη Ρωσία, πάντως, δεν κρύβονται. Ο εκπρόσωπος Τύπου στο Κρεμλίνο, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ορθά κοφτά πως η Μόσχα δεν συζητά «τέτοιες διμερείς επαφές», αλλά την «πιθανότητα μίας πολυμερούς συνάντησης», εφόσον προηγηθεί συντονισμός των προγραμμάτων των Προέδρων. Αλλες πληροφορίες διεθνών δικτύων, τα οποία επικαλούνται Ρώσους αξιωματούχους, ανέφεραν πως η Μόσχα δεν βλέπει ευνοϊκά μία τετραμερή με Γερμανία, Γαλλία και Τουρκία, αλλά μία τριμερή με Τουρκία και Ιράν. Οπως και να 'χει, σήμερα Τετάρτη αναμένεται στην Αγκυρα ρωσική αντιπροσωπεία αξιωματούχων, οι οποίοι θα επιχειρήσουν να βρουν «κοινά σημεία» συνεννόησης με Τούρκους ομολόγους τους για την κατάσταση στο Ιντλίμπ.

Στα πεδία συγκρούσεων, πάντως, οι εξελίξεις παραμένουν ραγδαίες όσο και ρευστές. Χτες το πρωί, το αντικυβερνητικό «Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», που εδρεύει στο Λονδίνο, υποστήριξε ότι τη Δευτέρα σκοτώθηκαν από πυρά φιλότουρκων αντικαθεστωτικών 21 Σύροι στρατιώτες. Το πρακτορείο «Ρόιτερς» μετέδωσε αργότερα πως μισθοφόροι του «Ελεύθερου Συριακού Στρατού», που δρουν σε συνεννόηση με τις δυνάμεις του τουρκικού στρατού στο Ιντλίμπ και αλλού, ανακατέλαβαν για κάποιες ώρες το χωριό Ναϊράμπ, ωστόσο η πληροφορία δεν επιβεβαιώθηκε από άλλη πλευρά. Αραβικά δίκτυα, από την άλλη, μετέδωσαν φωτογραφίες από σημαντικό αριθμό κατεστραμμένων τουρκικών αρμάτων μάχης στο Ιντλίμπ.

Συνάντηση Δένδια με τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ

Με τον Γκάιρ Πέντερσεν, ειδικό εκπρόσωπο του γγ του ΟΗΕ για τη Συρία, συναντήθηκε χτες ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, στη Γενεύη, στο περιθώριο της παρουσίας του στη Διάσκεψη για τον Αφοπλισμό. Φέρονται να συζήτησαν την κατάσταση στη Συρία, υπό το πρίσμα και των τελευταίων εξελίξεων, και τις προεκτάσεις της συνεχιζόμενης κρίσης στη «σταθερότητα της περιοχής». Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε τη στήριξη της κυβέρνησης «στις προσπάθειες υπό τα Ηνωμένα Εθνη για την επίτευξη πολιτικής λύσης στη Συρία», την ώρα που όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις συνέβαλαν και συμβάλλουν, με την ενεργή συμμετοχή τους, στους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς στη διάλυση της Συρίας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ