Τετάρτη 26 Φλεβάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΕ ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ
Απεμπλοκή από τα ιμπεριαλιστικά σχέδια, με το λαό πραγματικά κυρίαρχο στον τόπο του

Εκδήλωση με ομιλητή τον Ελ. Βαγενά

Σε εκδήλωση με θέμα «Οι επικίνδυνες εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις στη δίνη γεωπολιτικών ανταγωνισμών και αντιλαϊκών συμφερόντων που χωρίζουν τους λαούς και γεννούν φτώχεια, πολέμους, προσφυγιά», που διοργάνωσε το απόγευμα της Δευτέρας 24/2 η ΤΕ Τρικάλων του ΚΚΕ, μίλησε ο Ελισαίος Βαγενάς, μέλος της ΚΕ του Κόμματος και υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ.

Ο Ελ. Βαγενάς μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στις εξελίξεις στην οικονομία, στη συνέχιση της αντιλαϊκής επίθεσης από την κυβέρνηση της ΝΔ, στις προσπάθειές τους «να προικίσουν και την καπιταλιστική ανθοφορία της λεγόμενης ανάπτυξης, μακελεύοντας κι άλλο το σύστημα της Κοινωνικής Ασφάλισης», «να επιβάλουν σιγή νεκροταφείου στο λαό, στο εργατικό κίνημα, μην τυχόν και θιγούν τα κέρδη του κεφαλαίου, ή αλλιώς "οι αντοχές της οικονομίας", όπως μας τα μεταφράζουνε».

«Είναι αυτές οι "αντοχές"», συνέχισε, «δηλαδή τα κέρδη των καπιταλιστών, ο ακρογωνιαίος λίθος όπου στηρίζεται ολόκληρο το σύστημά τους, το σύστημα της ταξικής εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Είναι ταυτόχρονα κι εκείνο που σέρνει τη χώρα μας στην άβυσσο των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, που εκθέτει το λαό μας σε τεράστιους κινδύνους και συνδέουν την "ειρήνη" τους με τους πολέμους τους. Γιατί, όπως πολύ εύστοχα είχε γράψει ο Μπρεχτ: "Ο πόλεμος γεννιέται απ' την ειρήνη τους / καθώς ο γιος από την μάνα / έχει τα δικά της απαίσια χαρακτηριστικά / ο πόλεμός τους σκοτώνει / ό,τι άφησε όρθιο η ειρήνη τους"».

Ο Ελ. Βαγενάς
Ο Ελ. Βαγενάς
Ο ομιλητής αναφέρθηκε επίσης στις εκδηλώσεις που οργανώνουν αυτό το διάστημα αστικά επιτελεία με στόχο να καλλιεργήσουν την ανοχή του λαού στους επικίνδυνους σχεδιασμούς, φέρνοντας ως παράδειγμα «το "Δίκτυο για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη", της κ. Αννας Διαμαντοπούλου, που διοργάνωσε συζήτηση με την παρουσία τριών πρεσβευτών - των ΗΠΑ, του Ισραήλ και της Τουρκίας - και εκπροσώπου του ελληνικού ΥΠΕΞ, για να συζητήσουν τις "προϋποθέσεις για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο". Κάλεσε δηλαδή εκπροσώπους τριών χωρών που είναι "μάστορες" στην καταπίεση ολόκληρων λαών, όπως ο Παλαιστινιακός, που δεν διστάζουν να εισβάλουν σε άλλες χώρες, όπως η Τουρκία σε Κύπρο - Συρία και οι ΗΠΑ σε Αφγανιστάν, Ιράκ κ.α., τους εκπροσώπους τριών χωρών που καμία τους δεν έχει υπογράψει το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, το οποίο έχουν υπογράψει 168 κράτη, να μας πούνε για την ειρήνη στη θάλασσα της Ανατολικής Μεσογείου. Με λίγα λόγια, κάλεσαν τους εμπρηστές για να μας πούνε για τον ...πυροσβεστήρα».

Τέλος, ο Ελ. Βαγενάς αναφέρθηκε στη δυνατότητα οι λαοί να ζήσουν ειρηνικά, τονίζοντας: «Οι εργαζόμενοι και η νεολαία της χώρας μπορούμε να διαμορφώσουμε μια εντελώς διαφορετική άποψη και στάση ζωής. Σε αυτήν τη διαφορετική πορεία της χώρας και του λαού, με κριτήριο τα δικά του συμφέροντα, για την απεμπλοκή από ιμπεριαλιστικά σχέδια και οργανώσεις, με το λαό πραγματικά κυρίαρχο στον τόπο μας, θα συμβάλει με όλες του τις δυνάμεις το ΚΚΕ».

Συνεχίζονται οι συγκεντρώσεις για τις επικίνδυνες εξελίξεις στην περιοχή

Σήμερα Τετάρτη:

Στις 7 μ.μ. στον Αγιο Δημήτριο Αττικής (Δημοτικό Θέατρο «Μ. Μερκούρη», Αγ. Δημητρίου 55, δημαρχείο). Θα μιλήσει ο Πέτρος Μαρκομιχάλης, μέλος του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ.

Αύριο Πέμπτη:

Στις 8 π.μ. ο Γιώργος Κρητικός, μέλος του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟ Αττικής, θα επισκεφτεί το Ιδρυμα Εκτύπωσης Τραπεζογραμματίων και Αξιών (ΙΕΤΑ) και θα μιλήσει σε συγκέντρωση των εργαζομένων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ