Τετάρτη 26 Φλεβάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΧΙΟΣ
Γυναίκα τραυματίστηκε στο πρόσωπο από βολή δακρυγόνου!

Απάντηση στο όργιο καταστολής από τους κατοίκους του νησιού, στην πρώτη γραμμή του ξεσηκωμού οι δυνάμεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ

Eurokinissi

Το όργιο καταστολής επαναλήφθηκε και στη Χίο. Από το πρωί της Τρίτης μέχρι και το απόγευμα της ίδιας μέρας, ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έκαναν διαρκείς επιθέσεις με χημικά και δακρυγόνα σε κατοίκους που έκαναν κινητοποιήσεις ενάντια στα καταστροφικά σχέδια της κυβέρνησης. Μάλιστα, από την επίθεση των αστυνομικών, σε συγκέντρωση που έγινε το απόγευμα της Τρίτης, σε γήπεδο του Βροντάδου τραυματίστηκαν μία γυναίκα και ένα 16χρονο κορίτσι! Η γυναίκα τραυματίστηκε από κατευθείαν βολή δακρυγόνου στο πρόσωπο, με αποτέλεσμα να της σπάσουν δόντια και μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο τμήμα Επειγόντων του νοσοκομείου.

Aπό τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης, όταν και αποβιβάστηκαν οι δυνάμεις των ΜΑΤ στο λιμάνι των Μεστών, «συνοδεύοντας» τα σκαφτικά μηχανήματα που θα ξεκινήσουν τις εργασίες κατασκευής των στρατοπέδων συγκέντρωσης για τους ξεριζωμένους, βρίσκεται σε εξέλιξη ένα μπαράζ καταστολής.

Εκατοντάδες Χιώτες και Χιώτισσες απάντησαν στον αυταρχισμό της κυβέρνησης και εκδήλωσαν την ξεκάθαρη απόφασή τους να συνεχίσουν τον αγώνα τους κατά του κυβερνητικού σχεδιασμού για συνέχιση της πολιτικής εγκλωβισμού των προσφύγων και μεταναστών στα νησιά. Οι συγκεντρωμένοι πραγματοποίησαν στη συνέχεια πορεία από την πλατεία στο γραφείο του Μηταράκη.

Και στη Χίο χτυπήθηκαν οι συγκεντρώσεις των κατοίκων από δυνάμεις των ΜΑΤ
Και στη Χίο χτυπήθηκαν οι συγκεντρώσεις των κατοίκων από δυνάμεις των ΜΑΤ
Παρούσες σε όλες τις κινητοποιήσεις οι δυνάμεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στο νησί, καθώς και οι εκλεγμένοι με τα ψηφοδέλτια της «Λαϊκής Συσπείρωσης». Ανάμεσά τους ο Γιώργος Αμπαζής, περιφερειακός σύμβουλος, και ο Μάρκος Σκούφαλος, δημοτικός σύμβουλος.

Οι αστυνομικές δυνάμεις, αμέσως μόλις πάτησαν το πόδι τους στο νησί, διέλυσαν τον κόσμο με χημικά και δακρυγόνα, τραυμάτισαν ανθρώπους και κατευθύνθηκαν προς το σημείο που έχει επιλεγεί για να χτιστεί το στρατόπεδο συγκέντρωσης για τους πρόσφυγες και μετανάστες, όπου τους περίμεναν οι κάτοικοι στα μπλόκα που είχαν στήσει καθ' οδόν. Να σημειωθεί ότι το πλοίο «Blue Star Naxos» αποβίβασε στο νησί τουλάχιστον 300 άνδρες των ΜΑΤ, το όχημα καταστολής «Αίας» (αύρα) και γερανοφόρα οχήματα.

Από την επίθεση των ΜΑΤ υπήρξαν τραυματίες. Ο δήμαρχος Χίου Στ. Κάρμαντζης μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας, καθώς χτυπήθηκε από χημικό. Επίσης, ιατρική βοήθεια χρειάστηκε και ο ιερέας Γ. Κωνσταντίνου, πρόεδρος του Συλλόγου Ιερέων Χίου. Από το βράδυ της Δευτέρας, να υπενθυμίσουμε χτυπούσαν οι καμπάνες στις γειτονιές του Βροντάδου και καλούσαν τον κόσμο να συγκεντρωθεί στα μπλόκα.

Οι κάτοικοι της περιοχής έστησαν οδοφράγματα με κορμούς δέντρων για να φράξουν το δρόμο στις αστυνομικές δυνάμεις που κατευθύνονταν στην περιοχή «Ψείρα», που έχει επιταχθεί έκταση. Το ένα μπλόκο στήθηκε στην περιοχή του Αγίου Μακαρίου, στους πρόποδες του όρους Αίπους, όπου έγιναν μάχες σώμα με σώμα με τα ΜΑΤ και τραυματίστηκαν πέντε κάτοικοι, ο ένας μάλιστα συνελήφθη, ενώ νωρίτερα είχε υποστεί σύμφωνα με μαρτυρίες την άγρια επίθεση των αστυνομικών, που χτυπούσαν το κεφάλι του στην άσφαλτο (υπάρχουν σχετικές φωτογραφίες). Πολλοί συγκεντρωμένοι παρουσίασαν αναπνευστικά προβλήματα από τη χρήση των χημικών. Το δεύτερο μπλόκο στήθηκε στην περιοχή του Πιτυούς, στον Αγιο Ισίδωρο. Και εκεί εκτός από τα χημικά επιστρατεύτηκαν και δεκάδες βαριά οχήματα και της Πυροσβεστικής, ακόμη και από τη Λαμία, και στρατιωτικό προσωπικό με βαριά μηχανήματα, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για την απομάκρυνση κορμών κ.λπ. Ειδικό γερανοφόρο όχημα της αστυνομίας απομάκρυνε γκρέιντερ του δήμου, για να απελευθερώσει τον δρόμο πρόσβασης.

Χτες το πρωί έγινε δυναμικό συλλαλητήριο στην πλατεία Βουνακίου της Χίου, με πρωτοβουλία των φορέων του νησιού. Το Νομαρχιακό Τμήμα Χίου της ΑΔΕΔΥ είχε προκηρύξει στάση εργασίας από τις 11 έως τη λήξη του ωραρίου. Σε παλλαϊκό ξεσηκωμό κατά του ωμού κυβερνητικού αυταρχισμού και της επίδειξης αδιαλλαξίας καλούσε σε σχετική ανακοίνωση και η ΤΕ Χίου του ΚΚΕ. «Ο αγώνας για μαζικό απεγκλωβισμό όλων των προσφύγων και μεταναστών. Για κλείσιμο όλων των hot spots, για να μην ανοίξει κανένα νέο, ούτε κλειστό ούτε ανοικτό στο νησί, είναι δίκαιος», σημείωνε χαρακτηριστικά.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ