Τετάρτη 26 Φλεβάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΕΙΚΤΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΗΠΑ
Σε εφαρμογή η νέα Συμφωνία για τις βάσεις με επίκεντρο την Αλεξανδρούπολη

Από προηγούμενη «διεκπεραίωση» ΝΑΤΟικών δυνάμεων μέσω του λιμανιού της πόλης
Από προηγούμενη «διεκπεραίωση» ΝΑΤΟικών δυνάμεων μέσω του λιμανιού της πόλης
Με γοργούς ρυθμούς και δίχως διακοπή συνεχίζει η κυβέρνηση της ΝΔ την παραπέρα σύσφιξη των διμερών σχέσεων με τις ΗΠΑ, πάνω στο δρόμο που της άνοιξε ο ΣΥΡΙΖΑ, αναδεικνύοντας την Αλεξανδρούπολη ως τον νέο βασικό κόμβο των αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδιασμών στην ευρύτερη περιοχή.

Στο πλαίσιο αυτό, χτες πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα η 106η συνάντηση της λεγόμενης Μεικτής Επιτροπής Ελλάδας - ΗΠΑ. Επρόκειτο για την πρώτη συνάντηση της Μεικτής Επιτροπής μετά την κύρωση της αναθεωρημένης Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) από τη Βουλή, στις 30/1, το περιεχόμενο της οποίας είχε συμφωνηθεί στα βασικά του επί ΣΥΡΙΖΑ και καταλήχθηκε επί ΝΔ. H τελευταία συνάντηση της Μεικτής Επιτροπής είχε λάβει χώρα στην Αθήνα στις 30/5/18, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Επισήμως, «οι δύο πλευρές συζήτησαν για τις πρόσθετες δυνατότητες διευρυμένης συνεργασίας και βελτίωσης υποδομών, σύμφωνα με τις προβλέψεις της αναθεωρημένης MDCA, καθώς και για τον ρόλο του λιμένα της Αλεξανδρούπολης στην πολυεθνική άσκηση "Defender 2021"».

Θυμίζουμε, την προηγούμενη Τρίτη, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζ. Πάιατ έκανε σαφές ότι οι Αμερικανοί θα αξιοποιήσουν περαιτέρω την Αλεξανδρούπολη, ώστε η Ελλάδα να χρησιμεύσει ως βασικός κόμβος διεκπεραίωσης αμερικανικών δυνάμεων στην Ευρώπη, βασικά στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία, για τη γιγαντιαία αμερικανοΝΑΤΟική άσκηση «Defender Europe 2021».

Εξ ου και την Τετάρτη επισκέφτηκε την Αλεξανδρούπολη και επιθεώρησε το λιμάνι ο Αμερικανός αρχιστράτηγος (Maj. General) Christofer Mohan, διοικητής της 21ης Διοίκησης Υποστήριξης Πολεμικών Επιχειρήσεων του Στρατού των ΗΠΑ (21st Theater Sustainment Command - US Army), θηριώδης σχηματισμός υπεύθυνος για την τέτοια υποστήριξη αναπτύξεων του αμερικανικού στρατού σε όλο το μήκος και πλάτος της ευρωπαϊκής ηπείρου, με αρμοδιότητες και στην Αφρική.

Ο Αμερικανός αρχιστράτηγος συζήτησε με εμπλεκόμενους φορείς της περιοχής τεχνικά ζητήματα καθώς και λεπτομέρειες αναφορικά με τη μεταφορά αρμάτων και στρατιωτικού εξοπλισμού από την πρωτεύουσα του Εβρου στις χώρες διεξαγωγής της προαναφερόμενης άσκησης. Εξέτασαν, γι' αυτό, σημείο το σημείο την προβλήτα όπου θα ελλιμενιστεί πλοίο των ΗΠΑ, το οποίο θα μεταφέρει στρατιωτικό εξοπλισμό, άρματα και ελικόπτερα.

Για το τι ετοιμάζουν να γίνει του χρόνου τέτοιο καιρό στην Αλεξανδρούπολη, αρκεί μια αναφορά στην άσκηση «Defender Europe 2020» που θα γίνει φέτος την άνοιξη ως μια πραγματική «πρόβα πολέμου», καθώς προβλέπει τη μεγαλύτερη ανάπτυξη αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων στην Ευρώπη τα τελευταία 25 χρόνια, στο πλαίσιο της οποίας θα κινητοποιηθούν συνολικά 37.000 άτομα: 20.000 θα φτάσουν από τις ηπειρωτικές ΗΠΑ, συν 9.000 που ήδη υπηρετούν στην Ευρώπη, συν 8.000 Ευρωπαίοι. Αντίστοιχα, θα αξιοποιηθούν 20.000 κομμάτια υλικού σταλμένα από τις ΗΠΑ, συν άλλα 13.000 που βρίσκονται ήδη στην Ευρώπη σε αποθήκες.

Δεν είναι ακόμα καθαρό τι και πόση δύναμη θα διεκπεραιωθεί του χρόνου από την Αλεξανδρούπολη γι' αυτήν την «εκπαιδευτική δραστηριότητα». Ωστόσο οι Αμερικανοί έχουν ήδη «τεστάρει» τις πολλαπλές δυνατότητες της πόλης στο παρελθόν, τις οποίες θέλουν να επαυξήσουν, με έργα που έχουν ήδη γίνει (απομάκρυνση ναυαγίου από την προβλήτα) συν άλλα στο άμεσο μέλλον.

Θυμίζουμε, π.χ. τον Μάη του 2019 έπιασε λιμάνι στην ακριτική πόλη το αμερικανικό οχηματαγωγό «GREEN RIDGE», το οποίο μετέφερε περισσότερα από 800 οχήματα και εξοπλισμό για τις αμερικανοΝΑΤΟικές ασκήσεις «Saber Guardian» και «Decisive Strike» που έλαβαν χώρα σε Ρουμανία και Βαλτικές χώρες.

Ασκήσεις με Γάλλους και Αμερικανούς

Στο μεταξύ, νότια της Κρήτης αναμένεται να κινηθεί σήμερα και αύριο το γαλλικό αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκολ», συνοδευόμενο από τη φρεγάτα «Ψαρά», στην επιστροφή του από το σκέλος της αποστολής νότια της Κύπρου. Προγραμματίζονται συνεκπαιδεύσεις των «Rafale» που κουβαλά με τα μαχητικά «F-16» της Πολεμικής Αεροπορίας που εδρεύουν στην 115 Πτέρυγα Μάχης στη Σούδα.

Στο μεταξύ, πραγματοποιήθηκε 12 με 22/2 η προγραμματισμένη ανθυποβρυχιακή άσκηση «Αναπνευστήρ», στη θαλάσσια περιοχή που εκτείνεται από τα Κύθηρα έως το Καρπάθιο πέλαγος, με τη συμμετοχή του συνόλου των υποβρυχίων, φρεγατών και ελικοπτέρων του Πολεμικού Ναυτικού αλλά και αεροσκαφών θαλάσσιας επιτήρησης (Maritime Patrol Aircrafts) των ΗΠΑ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ