Τετάρτη 26 Φλεβάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Τιμούν τα 75 χρόνια της Αντιφασιστικής Νίκης

Με επισκέψεις σε σοβιετικά μνημεία στη Γερμανία ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις

Στο Βερολίνο
Στο Βερολίνο
Σειρά εκδηλώσεων με αφορμή τη συμπλήρωση 75 χρόνων από την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών οργανώνουν οι ΚΟ Εξωτερικού του ΚΚΕ. Οι πρωτοβουλίες, που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων επισκέψεις σε 75 αντιφασιστικά μνημεία σε όλη την Ευρώπη, έχουν σύνθημα «1945 - 2020, 75 χρόνια της Αντιφασιστικής Νίκης, 75 Αντιφασιστικά Μνημεία, Φόρος Τιμής στους Λαούς».

Η δραστηριότητα θα κορυφωθεί με κεντρική εκδήλωση στις 9 Μάη στο Βερολίνο, και οι Οργανώσεις του Κόμματος σημειώνουν ότι «η καμπάνια αυτή αποτελεί μια δυναμική απάντηση στις συνεχείς προσπάθειες της ΕΕ και των αστικών τάξεων να παραχαράξουν την Ιστορία και να διαγράψουν την ιστορική μνήμη των λαών που έχυσαν το αίμα τους στην πάλη κατά του φασισμού», τονίζοντας ότι η πρωτοβουλία τους δίνει απάντηση και «στη χυδαιότητα του αντικομμουνισμού. ΕΕ και κυβερνήσεις έχουν βασικό πυλώνα της πολιτικής τους την αμαύρωση του κομμουνισμού με βάση τη θεωρία των "δύο άκρων".

Μέσα από τις δράσεις αυτές αναδεικνύουμε ότι ο φασισμός είναι γέννημα - θρέμμα του καπιταλισμού, ότι η αστική τάξη διαλέγει τα ναζιστικά και φασιστικά μορφώματα, τα χρηματοδοτεί, τους δίνει άλλοθι και βήμα, όπως σήμερα σε διάφορες χώρες της Ευρώπης, ενώ την ίδια ώρα απαγορεύει τα κομμουνιστικά σύμβολα και διώκει τα Κομμουνιστικά Κόμματα.

Η καμπάνια συμβάλλει στην προβολή της μόνης ουσιαστικής απάντησης στο φασισμό, συμβάλλει στην πάλη για ανατροπή της αστικής εξουσίας, του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος που γεννάει το φασισμό, τον εθνικισμό, το ρατσισμό, που δημιουργεί χιλιάδες πρόσφυγες, φτώχεια, πολέμους. Απαντά στο γιατί δεν αρκεί μια γενικόλογη αντιφασιστική δράση που δεν στοχεύει στο κύριο: Στον αγώνα για ξεπέρασμα του γερασμένου καπιταλισμού.

Τιμώντας την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών, τιμάμε εκείνους που έχουν "τη ζωή πολύ, πάρα πολύ αγαπήσει". Εμπνεόμαστε από τους αγώνες τους, διδασκόμαστε. Επαγρυπνούμε και οργανωνόμαστε μπροστά στις επικίνδυνες εξελίξεις. Αυτοί που σήμερα τσακίζουν τα εργασιακά και λαϊκά δικαιώματά μας, σε κάθε χώρα, αυτοί θα μας στείλουν και στην κρεατομηχανή του πολέμου».

Οι εκδηλώσεις μνήμης και τιμής ξεκίνησαν την Κυριακή 23 Φλεβάρη, «Μέρα του Κόκκινου Στρατού». Σε κλίμα συγκίνησης, μέλη και φίλοι του ΚΚΕ κατέθεσαν λουλούδια στα πρώτα μνημεία που ανεγέρθηκαν σε γερμανικό έδαφος το 1945. Πιο συγκεκριμένα, στο Σοβιετικό Μνημείο στο Tiergarten, λίγα μέτρα από την Πύλη του Βρανδεμβούργου, το οποίο ανεγέρθηκε από τον Κόκκινο Στρατό στη μνήμη των 80.000 Σοβιετικών στρατιωτών οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της Μάχης του Βερολίνου. Επίσης, στη Δρέσδη, στο Μνημείο του Σοβιετικού Στρατιώτη (πλατεία Olbrichtplatz). Να σημειωθεί ότι το Μνημείο αυτό βρισκόταν από το 1945 σε κεντρικό σημείο της πόλης και μετά τις ανατροπές μεταφέρθηκε σε απομακρυσμένο χώρο, κοντά στο Μουσείο Στρατιωτικής Ιστορίας, άλλη μια προσπάθεια να το διαγράψουν από τη συλλογική ιστορική μνήμη.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ