Τετάρτη 26 Φλεβάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δ. ΜΑΝΩΛΑΚΟΥ
Αυξάνονται οι ασφαλιστικές εισφορές για τους αγρότες

Η Διαμάντω Μανωλάκου χαρακτήρισε ελπιδοφόρους τους αγώνες που γίνονται από τους εργαζόμενους τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλες χώρες της ΕΕ, όπως στη Γαλλία, επισημαίνοντας ότι οι ανατροπές στο κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα, η μείωση των συντάξεων, φτωχοποιούν εκατομμύρια ανθρώπους για να ενισχύεται η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.

Το Ασφαλιστικό που προωθείται, πρόσθεσε, είναι «ελκυστικό για την εργοδοσία και όχι για τους εργαζόμενους, αφού την απαλλάσσει από την υποχρέωση να επιστρέφει ένα μέρος της κλεμμένης υπεραξίας μέσω των εισφορών για το κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα. Και μετά μας μιλάτε για τη βιωσιμότητα του Ασφαλιστικού». Ταυτόχρονα σημείωσε πως η κυβέρνηση εξασφαλίζει έναν νέο κερδοφόρο τομέα για τους επιχειρηματικούς ομίλους και συγκεκριμένα τις ιδιωτικές ασφαλιστικές, ενώ «τα επαγγελματικά ταμεία αποτελούν μία μορφή τζόγου που στηρίζει η απαξιωμένη πλειοψηφία της ΓΣΕΕ».

Χαρακτήρισε αντιδραστική την αρχή της ανταποδοτικότητας διότι είναι «ταυτισμένη με τις συντάξεις πείνας, την υποβάθμιση των υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας, και συγκρούεται με την απαίτηση των εργαζομένων για την κάλυψη των διευρυμένων σύγχρονων αναγκών».

Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα έφερε ότι «πάνω από το 50% των αγροτών χρωστάει εισφορές. Οι άνθρωποι αυτοί είναι ανασφάλιστοι και τώρα επανέρχονται οι ασφαλιστικές κατηγορίες, με την κατώτατη να είναι στα 1.452 ευρώ το χρόνο, ενώ σήμερα είναι 1.360. Πώς λοιπόν λέτε ότι δεν αυξάνονται οι ασφαλιστικές εισφορές;». Συμπλήρωσε πως «μέχρι 10.000 ευρώ εισόδημα έχει σήμερα περίπου το 80% των αγροτικών νοικοκυριών και δεν μπορούν να πληρώσουν αυτές τις εισφορές, αφού στο ζευγάρι αντιστοιχούν 2.904 ευρώ, που είναι περίπου το 30% του εισοδήματός τους». «Θα αυξηθούν οι ανασφάλιστοι, από αδυναμία και όχι από επιλογή. Αυτή είναι η ελευθερία που λέτε. Η ελευθερία στη φτώχεια», τόνισε.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ