Τετάρτη 26 Φλεβάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΔΗΜΙΑ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ
«Εκκληση» του ΟΗΕ για λήψη των απαιτούμενων μέτρων

Εικόνα από το Μιλάνο, όπου έχει μειωθεί κατά πολύ η κίνηση πολιτών

LaPresse

Εικόνα από το Μιλάνο, όπου έχει μειωθεί κατά πολύ η κίνηση πολιτών
«Είναι ακόμη εφικτό να περιοριστεί η επιδημία, όμως αν κάποιοι αποτύχουν, αν κάποιοι δεν κάνουν όλα όσα απαιτούνται, η κατάσταση θα μπορούσε να ξεφύγει από τον έλεγχο με δραματικές συνέπειες για την υγεία και για την οικονομία παγκοσμίως», δήλωσε ο γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, καλώντας τις χώρες «να κάνουν το παν ώστε να είναι προετοιμασμένες», προσεγγίζοντας ωστόσο και αυτός το ζήτημα στη λογική κόστους - οφέλους, όπως άλλωστε έχουν κάνει και οι εκπρόσωποι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Γκουτέρες χαρακτήρισε την έκκληση του ΠΟΥ για συγκέντρωση κεφαλαίων «καίριας σημασίας», με το επιχείρημα ότι πρέπει να προσφερθεί βοήθεια σε κυβερνήσεις που δεν έχουν στη διάθεσή τους μέσα και να «αποφευχθεί» το ενδεχόμενο αυτή η «τραγική επιδημία» να μετατραπεί σε «παγκόσμιο εφιάλτη».

Βέβαια, την ίδια στιγμή, οι συνθήκες εξάπλωσης του COVID-19 επιβεβαιώνουν τη μεγάλη ανησυχία που προκαλεί η κατάσταση καταρχήν στα δημόσια συστήματα Υγείας. Είναι ενδεικτικές οι περιπτώσεις ασθενών (με χρόνια προβλήματα υγείας) που προσβλήθηκαν από τον ιό ενώ ήδη νοσηλεύονταν, ακόμα και σε αναπτυγμένες χώρες, όπως η Ιαπωνία και η Ιταλία.

Στην Ιταλία, ο πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε, αναγνώρισε τη Δευτέρα ότι ο κορονοϊός εξαπλώθηκε και εξαιτίας των συνθηκών που επικρατούσαν σε ένα νοσοκομείο. Ο ίδιος βέβαια προσπάθησε να ρίξει την ευθύνη «στη μη πλήρη τήρηση του επιβεβλημένου πρωτοκόλλου», ωστόσο με δεδομένες τις τραγικές ελλείψεις που προκαλούν η συνειδητή υποβάθμιση των δημόσιων νοσοκομείων και τη μετατροπή της Υγείας σε εμπόρευμα είναι απορίας άξιο αν το προσωπικό διαθέτει τις υποδομές, τις συνθήκες και τον εξοπλισμό ώστε να ανταποκριθεί κάθε φορά στον κρίσιμο ρόλο της υπεράσπισης της δημόσιας υγείας, όχι μόνο στην Ιταλία αλλά συνολικότερα. Πάντως, τα θύματα χτες έφταναν πλέον τα 10 και τα κρούσματα τα 322, με ασθενείς πλέον να εντοπίζονται εκτός από τη Βόρεια Ιταλία (επαρχίες της Λομβαρδίας και του Βένετο) και στην κεντρική και νότια χώρα (π.χ. Σικελία).

Τα θύματα είναι 5 άνδρες από 62 έως 88 χρόνων και 2 γυναίκες πάνω από 70, όλα με περισσότερο ή λιγότερο σοβαρά προβλήματα υγείας.

Στο Μιλάνο έχει μειωθεί κατά πολύ η κίνηση, 12 κωμοπόλεις και χωριά έχουν τεθεί σε καραντίνα, έχουν περιοριστεί οι συναθροίσεις σε ανοιχτούς και κλειστούς χώρους, ενώ η κερδοσκοπία στην πώληση μασκών έχει χτυπήσει «κόκκινο», με την Εισαγγελία του Μιλάνου να ξεκινά έρευνα για τις καταγγελίες ότι επιτήδειοι, εκμεταλλευόμενοι την εξάντληση αποθεμάτων σε μάσκες μιας χρήσης, τις πουλάνε στο διαδίκτυο ακόμα και 10 ευρώ τη μία!

Επίσης, πιο αυστηρά μέτρα παίρνονται και σε γειτονικές χώρες, ενώ καταγράφονται 2 κρούσματα στην Αυστρία και 1 στην Κροατία.

Πάντως, χτες, ο Ιταλός πρωθυπουργός δήλωσε ότι «δεν γίνονται αποδεκτοί οι περιορισμοί που επιβάλλουν οι άλλες χώρες στην Ιταλία, γιατί είναι μια ασφαλής χώρα». Κάποιες χώρες, όπως το Κατάρ, και η βουλγαρική αεροπορική εταιρεία αποφάσισαν να αναστείλουν τις πτήσεις από και προς τη Βόρεια Ιταλία. Οι βρετανικές αρχές συμβούλευσαν χτες τους Βρετανούς που είχαν επισκεφθεί τη Βόρεια Ιταλία να τεθούν από μόνοι τους σε απομόνωση εάν έχουν εμφανίσει συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά της γρίπης.

Ακόμα, για τις συνέπειες της επιδημίας στην ιταλική οικονομία, η υφυπουργός Οικονομικών, Λάουρα Καστέλι, είπε ότι η χώρα της «ίσως χρειαστεί να προστρέξει στην Ευρωπαϊκή Ενωση προκειμένου να της προσφέρει ευελιξία στους στόχους για τον προϋπολογισμό».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χτες συνέστησε στο προσωπικό της να μην ταξιδεύει στη Λομβαρδία της Βόρειας Ιταλίας λόγω των ανησυχιών για τον κορονoϊό και ζήτησε από τους αξιωματούχους που μετέβησαν στις πλέον πληγείσες περιοχές της Βόρειας Ιταλίας να παραμείνουν στα σπίτια τους για δύο βδομάδες. «Συνιστούμε στο προσωπικό μας να αντικαταστήσει τα ταξίδια στη Λομβαρδία με τηλεδιασκέψεις», δήλωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες.

Στο Ιράν, χτες, ανακοινώθηκε ότι οι νεκροί έφτασαν τους 16. Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι η προσβολή στον COVID-19 επιβεβαιώθηκε μετά θάνατον για τα δύο τελευταία θύματα, γεγονός που μεγαλώνει την ανησυχία για την εξάπλωση του ιού στη χώρα. Τα κρούσματα είχαν φτάσει χτες τα 95, στα οποία περιλαμβανόταν ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Ιράζ Χαριρτσί.

Στην ίδια την Κίνα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, χτες το πρωί είχαν καταγραφεί 71 νέοι θάνατοι (οι 68 στη Χουμπέι, εκ των οποίων οι 56 στην πρωτεύουσα Γουχάν) και 508 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα (σύνολο 77.658), απ' τα οποία τα 499 αφορούσαν τη Χουμπέι. Σύμφωνα με τις αρχές, για 7η συνεχή μέρα ο αριθμός των αποθεραπευθέντων (2.589) ξεπέρασε αυτόν των νέων κρουσμάτων και τα θύματα μετριούνται σε 2.663.

Η εταιρεία «China Southern Airlines» (μία από τις μεγαλύτερες αεροπορικές εταιρείες στην Κίνα) άρχισε τη διεξαγωγή περίπου 2.100 εσωτερικών πτήσεων που είχαν ανασταλεί εξαιτίας της επιδημίας.

Ομάδα του ΠΟΥ που επισκέφτηκε πρόσφατα την Κίνα συγκέντρωσε στοιχεία που δείχνουν ότι στο διάστημα 23/1 - 2/2 η επιδημία έφτασε στην κορύφωσή της και μετά έδειξε στοιχεία στασιμότητας, ενώ από τότε έχει αρχίσει να υποχωρεί. Ακόμα, κατέληξαν στο ότι: Δεν υπάρχει σημαντική αλλαγή στο DNA του ιού. Το ποσοστό θνησιμότητας στη Γουχάν (την πρωτεύουσα της Χουμπέι) είναι μεταξύ 2% και 4% και εκτός Γουχάν είναι 0,7%. Σε ασθενείς με ήπια συμπτώματα ο χρόνος αποθεραπείας διαρκεί περίπου 2 βδομάδες, ενώ για ασθενείς με συμπτώματα σε σοβαρό ή κρίσιμο βαθμό η αποθεραπεία διαρκεί 3 - 6 βδομάδες. Χτες, ο επικεφαλής της αποστολής (που ήταν κοινή, ΠΟΥ - Κίνας) δρ. Μπρους Εϊλγουορντ χαρακτήρισε «εντυπωσιακή» την κινητοποίηση της Κίνας για τη διαχείριση της επιδημίας, εκτιμώντας ότι ο υπόλοιπος κόσμος «απλώς δεν είναι έτοιμος» για να αντιμετωπίσει την επιδημία και ότι οι αρχές στις άλλες χώρες θα πρέπει να προετοιμάσουν κλίνες στα νοσοκομεία, ζώνες απομόνωσης και αναπνευστικές συσκευές για τις πιο σοβαρές περιπτώσεις.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ