Πέμπτη 24 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗΣ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗΣ
Προτάσεις θωράκισης των ΟΤΑ ως αντιλαϊκών μηχανισμών

Με τα υπό αναθεώρηση άρθρα (101, 102, 112, 113, 114, 115 και 119) του Συντάγματος που αφορούν τον τρόπο λειτουργίας και τις εκλογές στους ΟΤΑ, τις λαϊκές συνελεύσεις, τοπικά δημοψηφίσματα κ.λπ., συνεχίστηκε χτες η συζήτηση στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος, με τους βουλευτές της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων αστικών κομμάτων να υπερθεματίζουν για την «αυτοτέλεια» της Τοπικής Διοίκησης, την αποκέντρωση και άλλα παρόμοια, πίσω από τα οποία βρίσκεται η θωράκιση των ΟΤΑ ως αντιδραστικών μηχανισμών φορολεηλασίας και διαχείρισης των συμφερόντων των επιχειρηματικών ομίλων πνίγοντας κάθε λαϊκή ανάγκη.

Το επίκεντρο της συζήτησης ήταν οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ ως απελθούσα κυβέρνηση στην προτείνουσα Βουλή για την εφαρμογή της απλής αναλογικής στην εκλογή των οργάνων των ΟΤΑ, την ενίσχυση της «νησιωτικότητας», τις προϋποθέσεις για λαϊκές συνελεύσεις, δημοψηφίσματα κ.λπ., με τη ΝΔ να απορρίπτει πρώτα και κύρια τις προτάσεις περί απλής αναλογικής.

Τοπικός μηχανισμός του κράτους

Ο ειδικός εισηγητής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής, με αφορμή αυτήν τη συζήτηση, επανέφερε την πάγια θέση του Κόμματος «για τη συνταγματική κατοχύρωση της υποχρέωσης του κράτους να εξασφαλίζει τους αναγκαίους οικονομικούς πόρους στους ΟΤΑ με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό».

Η θέση του ΚΚΕ, σημείωσε, είναι φανερό πως βρίσκεται στον αντίποδα με τα όσα προωθεί η αντιλαϊκή πολιτική των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων, δηλαδή τη μεταφορά αρμοδιοτήτων «η οποία συνοδεύεται από τον οικονομικό στραγγαλισμό, μετατρέποντας την Τοπική Διοίκηση σε έναν ακόμη φορομπηχτικό μηχανισμό, σε έναν μοχλό για την ενίσχυση της ανταποδοτικότητας και της εμπορευματοποίησης, σε τελική ανάλυση, των κοινωνικών υπηρεσιών».

Ειδικά για την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με το εκλογικό σύστημα στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, σημείωσε ότι «η πρόταση, έτσι όπως είναι διατυπωμένη και την οποία ψηφίσαμε κι εμείς στην Προτείνουσα Βουλή, αφήνει περιθώρια για καλπονοθευτικά εκλογικά συστήματα, όπως άλλωστε είχε συμβεί και με την πρόταση για τις γενικές βουλευτικές εκλογές, αφού γίνεται απλά λόγος για αναλογικό εκλογικό σύστημα και όχι για την εφαρμογή της ανόθευτης απλής αναλογικής».

Οσο για την πρόταση της θέσπισης τοπικών λαϊκών συνελεύσεων και τοπικών δημοψηφισμάτων, ο Γ. Δελής σημείωσε ότι «αντικειμενικά τα προορίζει να λειτουργούν ως μοχλοί ενσωμάτωσης στην κυρίαρχη πολιτική, όπως ορίζεται από τη γενικότερη στρατηγική της ΕΕ. Και βέβαια, ελάχιστη σχέση έχουν με κινηματικού χαρακτήρα πρωτοβουλίες, από τα κάτω, από τις λαϊκές επιτροπές, για παράδειγμα, που με την αγωνιστική τους δράση μεταξύ άλλων βοήθησαν πάρα πολλούς πολίτες απέναντι στους πλειστηριασμούς ή στην επανασύνδεση του οικιακού ρεύματος που συχνά - πυκνά έκοβε και συνεχίζει να κόβει η ΔΕΗ σε πολλά λαϊκά νοικοκυριά».

Σχετικά με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τα τοπικά δημοψηφίσματα, ανέφερε ότι όπως και αυτά σε εθνικό επίπεδο, έχει σημασία «το ποιος θέτει το ερώτημα, με ποιον τρόπο τίθεται, μέσα σε ποιες συνθήκες», ενώ επισήμανε ότι δεν προβλέπεται «το αποτέλεσμά τους να έχει χαρακτήρα δεσμευτικό».

Σε κάθε περίπτωση, τόνισε, οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και των υπόλοιπων αστικών κομμάτων φέρουν τη σφραγίδα των επιλογών της αστικής τάξης στο πλαίσιο των κατευθύνσεων της ΕΕ, όπως αυτές αποτυπώνονται στα όσα αντιδραστικά έχουν προωθηθεί σε βάρος των ΟΤΑ με τη συνταγματική αναθεώρηση του 2001, με τους νόμους «Καποδίστρια», τώρα «Κλεισθένη». Δηλαδή τη δημιουργία ενός ασφυκτικού πλαισίου λειτουργίας των ΟΤΑ, στενά, όπως επισήμανε ο Γ. Δελής, «ελεγχόμενου από τα κεντρικά όργανα του κράτους» για να υλοποιεί μεγάλο μέρος των αντιλαϊκών πολιτικών που αποφασίζονται σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο. Ενώ «ταυτόχρονα αναλαμβάνει και αρμοδιότητες που έπρεπε να ανήκουν στο κράτος κεντρικά, όπως είναι η Παιδεία ή η Υγεία, και που αφορούν κυρίως τις κοινωνικές υπηρεσίες, χαρατσώνοντας πολλαπλά τους πολίτες, προκειμένου η κεντρική κυβέρνηση να απελευθερώνει κονδύλια τα οποία προορίζονται για το μεγάλο κεφάλαιο, μέσα από φοροαπαλλαγές, αναπτυξιακούς νόμους, επιδοτήσεις απασχόλησης κ.ο.κ., στο όνομα πάντα της περιβόητης ανάπτυξης».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ζητούμενο η παραπέρα θωράκιση του βάρβαρου εκμεταλλευτικού συστήματος(2019-11-23 00:00:00.0)
Πάνω από όλα η «ιερή» πολιτική σταθερότητα(2018-12-13 00:00:00.0)
Τα συμφέροντα του κεφαλαίου πίσω από τον κουρνιαχτό που σηκώνει η κυβέρνηση(2016-07-20 00:00:00.0)
Η τροπολογία - προσθήκη του ΚΚΕ(2016-07-19 00:00:00.0)
Στήνει αντιπερισπασμούς με συνταγματική αναθεώρηση και εκλογικό νόμο(2016-06-09 00:00:00.0)
Στην κατεύθυνση υποβάθμισης του λαϊκού ρόλου του θεσμού(2000-06-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ