ΜΟΝΑΧΟ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΤΡΙΠΟΛΗ.--
Στη συγκρότηση μίας «διεθνούς επιτροπής παρακολούθησης» των αποφάσεων της λεγόμενης «διαδικασίας του Βερολίνου» για τη Λιβύη, κατέληξε η Σύνοδος υπουργών Εξωτερικών των πέντε μόνιμων μελών του ΟΗΕ και άλλων διεθνών και περιφερειακών δυνάμεων που συνήλθε την Κυριακή στο Μόναχο, στο περιθώριο της ομώνυμης Διεθνούς Συνδιάσκεψης για την Ασφάλεια.
Σε κοινό ανακοινωθέν που εξεδόθη μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου υπουργών Εξωτερικών περίπου 10 χωρών και την οποία δημοσιοποίησε ο Γερμανός ομόλογός τους, Χάικο Μάας, αναφέρθηκε στην «ανάγκη εφαρμογής» του διεθνούς εμπάργκο όπλων που έχει επιβληθεί στη Λιβύη, ψελλίζοντας μισόλογα για «συνέπειες» που μπορεί να υποστούν κάποιοι παραβάτες. Αντίρρηση σε αυτό δεν φάνηκε να φέρνει ο ομόλογός του από την Τουρκία (χώρα που παραβιάζει, μεταξύ άλλων, συστηματικά το εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ) Μ. Τσαβούσογλου.
Η υπουργική Σύνοδος στο Μόναχο για τη Λιβύη επιχείρησε να καθορίσει επόμενα στάδια διπλωματικών διαβουλεύσεων, θέτοντας το χρονοδιάγραμμα της επόμενης συνάντησής τους στη Ρώμη τον Μάρτη υπό την «προεδρία» του Αραβικού Συνδέσμου και της ΕΕ. Χαιρέτισαν επίσης τη σύγκληση των στρατιωτικών πενταμελών επιτροπών των δύο εμπόλεμων πλευρών της Λιβύης στη Γενεύη, που συναντήθηκαν μεταξύ 3 και 8 Φλεβάρη, και την πρόθεσή τους να ανανεώσουν το ραντεβού τους στην ίδια πόλη, για σήμερα, 18 Φλεβάρη.
Ζήτησαν από τις εμπόλεμες πλευρές να επιταχύνουν τις διαδικασίες για την υπογραφή «βιώσιμης» συμφωνίας εκεχειρίας και ανακοινώθηκε η πιθανότητα σύγκλησης ενός «πολιτικού» ενδολυβικού φόρουμ τον Μάρτη στη Γενεύη, αν και αρκετοί από τους συμμετέχοντες στη συνάντηση του Μονάχου άφησαν ανοικτό το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί μόνο εφόσον έως τότε συνεχίσει η αμφιλεγόμενη «παύση πυρός» που παραβιάζεται καθημερινά, έστω και σε περιορισμένο βαθμό.
Εξέφρασαν επίσης «ανησυχία» για το πετρελαϊκό εμπάργκο που έχουν επιβάλει εδώ και ένα μήνα φύλαρχοι και διοικητές του «Λιβυκού Εθνικού Στρατού» (LNA) του στρατηγού Χαλίφα Χάφταρ, στην κυβέρνηση του δοτού πρωθυπουργού Φαγέτζ Σάρατζ, που έχει την έδρα της στην Τρίπολη.
Αίσθηση στο μεταξύ στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου προκάλεσαν νωρίτερα οι επικρίσεις του Σαουδάραβα υπουργού Εξωτερικών πρίγκιπα Φάισαλ μπιν Φαρχάν αλ Σαούντ για τη στρατιωτική επέμβαση της Τουρκίας στη Λιβύη, διαπιστώνοντας ότι «δεν βοηθά και απλά δημιουργεί μεγαλύτερη αστάθεια». Αφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να υποστηρίξει η χώρα του «μια διεθνή ειρηνευτική αποστολή» στη Λιβύη στο μέλλον, αν και παρατήρησε ότι επί του παρόντος δεν υπάρχουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις.
Στο μεταξύ, ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου Προέδρου, χαρακτήρισε «ανυπόστατες» τις πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Ρ. Τ. Ερντογάν στο κανάλι NTV, πως η Ρωσική Ομοσπονδία «χειρίζεται ρωσικά στρατεύματα στη Λιβύη στο υψηλότερο επίπεδο».
Την ίδια ώρα την ανάπτυξη μιας νέας «αναβαθμισμένης» αεροναυτικής επιχείρησης στη Μεσόγειο - με πρόσχημα την τήρηση του εμπάργκο όπλων στη χώρα - αποφάσισε το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) της ΕΕ, που συνεδρίασε χθες στις Βρυξέλλες, με στόχο την ακόμα ενεργότερη εμπλοκή της ιμπεριαλιστικής ένωσης στο μέτωπο της Λιβύης, αλλά και ευρύτερα.
Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ, αρμόδιος για θέματα Εξωτερικών και Ασφάλειας, Ζ. Μπορέλ, οι μετέχοντες υπουργοί Εξωτερικών κατέληξαν σε μια «πολιτική συμφωνία» που θα «ολοκληρωθεί» στο επόμενο ΣΕΥ, ώστε με το πέρας της τωρινής ευρωενωσιακής επιχείρησης «Σοφία» (ανεπτυγμένη στην περιοχή με το πρόσχημα του προσφυγικού) στις 20/3, θα ξεκινήσει αμέσως μετά, πιθανόν και στα τέλη Μάρτη, νέα αποστολή, εστιασμένη στην εφαρμογή του εμπάργκο όπλων.
Οπως διευκρίνισε ο Μπορέλ, η επιχείρηση θα περιλαμβάνει δορυφορικά, εναέρια μέσα επιτήρησης (αεροσκάφη ή μη επανδρωμένα αεροσκάφη) και πολεμικά πλοία. Διευκρίνισε ότι η ζώνη περιπολιών και ελέγχου θα είναι διαφορετική από αυτή της «Σοφία» (καλύπτει κατά μήκος τη λιβυκή συνοριογραμμή), και θα εστιάζει στα ανατολικά, εκεί από όπου και έρχονται τα πλοία που φέρνουν τα όπλα όπως είπε, παραπέμποντας πάντως για περισσότερες λεπτομέρειες σε όσα θα αποφασίσουν τα αρμόδια όργανα της ΕΕ τις αμέσως επόμενες μέρες και αποφεύγοντας κάθε αναφορά στην Τουρκία που έχει καταγγελθεί πολλάκις για την αποστολή όπλων και μισθοφόρων στον Σάρατζ.