Τρίτη 18 Φλεβάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΡΙΑ
Ανακαταλήψεις εδαφών στο φόντο αντιπαραθέσεων

Στρατιώτες του συριακού στρατού ανακατέλαβαν το Χαλέπι
Στρατιώτες του συριακού στρατού ανακατέλαβαν το Χαλέπι
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Οι διαδοχικές ανακαταλήψεις εδαφών της βορειοδυτικής Συρίας από το συριακό στρατό, με κορυφαία αυτή του Χαλεπίου, των περιχώρων και άνω των 30 κωμοπόλεων και χωριών, την Κυριακή, δείχνουν να δημιουργούν νέα δυναμική στα πεδία των συγκρούσεων αλλά και των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων και στις λυκοσυμμαχίες. Ο Σύρος Πρόεδρος, Μπασάρ Ασαντ, αναγνώρισε ότι αυτό από μόνο του «δεν αρκεί για να μιλήσει κανείς για συντριβή των αντιπάλων», ωστόσο, δήλωσε (σε χτεσινό του διάγγελμα) αποφασισμένος να ανακαταλάβει κάθε ίντσα συριακού εδάφους. «Γνωρίζουμε ότι η απελευθέρωση του Χαλεπίου δεν σημαίνει το τέλος του πολέμου ούτε την αποτυχία των σχεδίων των αντιπάλων ή την εξαφάνιση της τρομοκρατίας και την παράδοση των εχθρών αλλά είναι... πρελούδιο για την πλήρη ήττα τους, αργά ή σύντομα», τόνισε ο Πρόεδρος της Συρίας, προσθέτοντας ότι «στην Ιστορία κανένας στρατός δεν αποδείχθηκε νικητής εκτός και εάν ο λαός είναι ενωμένος σε αυτήν τη μάχη».

Λίγες ώρες αργότερα ο Σύρος υπουργός Μεταφορών, Αλί Χαμούντ, ανακοίνωσε την επαναλειτουργία του διεθνούς αεροδρομίου του Χαλεπίου από αύριο, Τετάρτη, με την εκτέλεση του πρώτου δρομολογίου να έχει τελικό προορισμό τη Δαμασκό και το επόμενο το Κάιρο.

Το ίδιο διάστημα, δεν περνούν απαρατήρητες οι επιπτώσεις αυτών των εξελίξεων σε επίπεδο ενδοϊμπεριαλιστικών συνεργασιών ή και αντιπαραθέσεων. Χαρακτηριστική ήταν την Κυριακή η θερμή υποστήριξη του Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, στην απαίτηση του Τούρκου ομολόγου του, Ρ. Τ. Ερντογάν, για την άσκηση πιέσεων στη Ρωσία προκειμένου να σταματήσει ο συριακός στρατός τις ανακαταλήψεις εδαφών στη βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ λόγω «ωμοτήτων» και «βίας». Εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου σε σχετική δήλωση ανέφερε πως ο Πρόεδρος Τραμπ «εξέφρασε ανησυχία για τη βία στο Ιντλίμπ» και πως «ευχαρίστησε τον Ερντογάν για τις προσπάθειες της Τουρκίας να εμποδίσει ανθρωπιστική καταστροφή». Μετέφερε επίσης την επιθυμία του Τραμπ να δει «πολιτική λύση στη συριακή σύρραξη».

Τι είπαν Τσαβούσογλου και Λαβρόφ

Ωστόσο, παρά τη δυσφορία που προκαλεί στην Αγκυρα η κλιμάκωση των επιχειρήσεων του συριακού στρατού στο Ιντλίμπ σε βάρος φιλοτουρκικών αντικαθεστωτικών οργανώσεων (π.χ. «Ελεύθερος Συριακός Στρατός»), επιχειρείται να διατηρηθεί η τουρκο-ρωσική συνεργασία. «Η Ρωσία έχει πολύ καλές σχέσεις με την Τουρκία», επιβεβαίωσε ο Λαβρόφ στο Μόναχο, προσθέτοντας πως «αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να υπάρξουν διαφωνίες για ορισμένα ζητήματα». Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μ. Τσαβούσογλου, επανέλαβε το αίτημα για ανάσχεση των επιχειρήσεων στο Ιντλίμπ χωρίς να βρει άμεσα ανταπόκριση, σπεύδοντας παράλληλα να διευκρινίσει πως δεν επηρεάζεται η προμήθεια των ρωσικών πυραύλων «S-400»...

Επίσης, Ρώσοι αξιωματούχοι (με επικεφαλής τον ειδικό εκπρόσωπο του Πούτιν στη Συρία, Αλεξάντερ Λαβρεντρίεφ) και Τούρκοι ομόλογοί τους (με επικεφαλής τον υφυπουργό Εξωτερικών, Σεντάτ Ονάλ) θα έχουν και σήμερα συνάντηση στη Μόσχα.

Στο πρακτορείο ΤΑΣΣ πάντως ανώνυμη ΝΑΤΟική διπλωματική πηγή φέρεται να δήλωσε πως το ΝΑΤΟ δεν σχεδιάζει να υποστηρίξει στρατιωτικά την Τουρκία εάν κλιμακώσει τις επιχειρήσεις στη Συρία ούτε θα ενεργοποιήσει το άρθρο 5 περί συλλογικής υποστήριξης, επειδή η υπόθεση αφορά «μία μονομερή στρατιωτική επιχείρηση σε ξένο έδαφος».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ