Τρίτη 18 Φλεβάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ
«Δημοσιονομικός χώρος» στο κεφάλαιο με αντιλαϊκά ισοδύναμα

Τα ζητήματα που σχετίζονται με την πορεία «εμβάθυνσης» της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης (ΟΝΕ) κυριάρχησαν στη χτεσινή συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο του οποίου συνεχίστηκε η «ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τη φορολογική επιβάρυνση της εργασίας, με έμφαση στη μετάβαση από τη φορολόγηση της εργασίας σε άλλες μορφές φορολόγησης». Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται, «η συζήτηση αυτή θα αφορά κυρίως τη μετάβαση από τη φορολογία της εργασίας στην περιβαλλοντική φορολογία».

Ουσιαστικά, πρόκειται γα τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών που καταβάλλονται μέσω της εργοδοσίας, με αντιστάθμισμα τα νέα χαράτσια που σχεδιάζουν απέναντι στη λαϊκή κατανάλωση με φόντο βέβαια τη λεγόμενη «περιβαλλοντική βιωσιμότητα». Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε πρόσφατη έκθεσή της τονίζει ότι το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο «μπορεί επίσης να βοηθήσει τα κράτη - μέλη να εντοπίσουν και να εξετάσουν βασικά αντισταθμίσματα, για παράδειγμα με την αντιμετώπιση των κοινωνικών επιπτώσεων της αύξησης των τιμών της Ενέργειας μέσω των κατάλληλων κοινωνικών και φορολογικών πολιτικών», ομολογώντας την προετοιμασία και νέου κύκλου ανατιμήσεων στην Ενέργεια, που βέβαια θα φορτωθεί στα λαϊκά νοικοκυριά.

Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ Μ. Σεντένο συμπεριέλαβε τον κορονοϊό στα πιθανά καθοδικά ρίσκα για την οικονομία της Ευρωζώνης, εκτιμώντας ότι «το σοκ και οι συνέπειες θα είναι προσωρινά».

«Τρέχουν» τα «προαπαιτούμενα»

Στο περιθώριο της χτεσινής συνεδρίασης του Γιούρογκρουπ, ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας έθεσε τα «αιτήματα» της ελληνικής κυβέρνησης (ύψος πλεονασμάτων κ.ά.), προκειμένου να βρεθεί πρόσθετος «δημοσιονομικός χώρος» για παρεμβάσεις στήριξης των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων. Τα παραπάνω προϋποθέτουν την ολοκλήρωση της νέας δέσμης με τα αντιλαϊκά «προαπαιτούμενα» της 5ης «αξιολόγησης» και πέραν αυτής.

Την ίδια ώρα, το υπουργείο Οικονομικών προωθεί σειρά παρεμβάσεων που σχετίζονται, άμεσα ή έμμεσα, με το αίτημα για περισσότερο «δημοσιονομικό χώρο». Μεταξύ αυτών:

-- Η ενεργοποίηση του σχεδίου «Ηρακλής» για τη δραστική μείωση των «κόκκινων» δανείων. Ερχεται να κουμπώσει με τον νέο λεγόμενο «πτωχευτικό κώδικα», με την κλιμάκωση των πλειστηριασμών απέναντι στην πρώτη κατοικία αλλά και τη συνολική διαχείριση των κάθε είδους «οφειλών» της λαϊκής οικογένειας σε κρατικούς φορείς.

-- Η κατάρτιση του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2021-2024. Αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή τον Μάη με δύο «εναλλακτικά» παζάρια ως προς το ύψος των «πλεονασμάτων», καθώς τα αντιλαϊκά παζάρια αναμένεται να συνεχιστούν για αρκετούς μήνες στη συνέχεια.

-- Η αναθεώρηση των αντικειμενικών τιμών (αναμένεται τον ερχόμενο Μάη). Αποτελεί μία ακόμα «εφεδρεία» στήριξης του επόμενου κρατικού προϋπολογισμού. Σε αυτό το πλαίσιο, η Κομισιόν εστιάζει στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης για τον ΕΝΦΙΑ και άλλους φόρους περιουσίας, δηλαδή για σειρά από χαράτσια που επίσης συνδέονται με τις αντικειμενικές τιμές, όπως οι φόροι σε γονικές παροχές, κληρονομιές, μεταβιβάσεις ακινήτων, το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ) που καταβάλλεται στους ΟΤΑ μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ