Τρίτη 18 Φλεβάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
Βαθαίνει η εμπλοκή στα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, «απέναντι στον ανταγωνισμό με Ρωσία και Κίνα»

Από τη συνάντηση του υπουργού Αμυνας με τους Αμερικανούς γερουσιαστές
Από τη συνάντηση του υπουργού Αμυνας με τους Αμερικανούς γερουσιαστές
Η βαθύτερη εμπλοκή της χώρας σε επικίνδυνα σχέδια του ευρωατλαντικού άξονα, στην αντιπαράθεση με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, Ρωσία και Κίνα, αναδείχτηκε (και) από τη συμμετοχή του υπουργού Αμυνας Ν. Παναγιωτόπουλου στην 56η Διάσκεψη Ασφαλείας που πραγματοποιήθηκε στο Μόναχο, Παρασκευή και Σάββατο, και όσα συζήτησε εκεί με υψηλόβαθμους Αμερικανούς αξιωματούχους.

Ο υπουργός Αμυνας συναντήθηκε εκεί με τους Αμερικανούς γερουσιαστές Τζέιμς Ινχόυφ, Ρότζερ Ουίκερ, Μάικ Ρουντς, Κέβιν Κράμερ, Τζον Μπούζμαν και τους βουλευτές Τζον Φ. Κέλλυ και Τίμοθι Λη Γουόλμπεργκ.

Επισήμως, συζητήθηκαν «η στρατηγική σχέση της Ελλάδος με τις ΗΠΑ, η σημασία του προσφάτως υπογραφέντος Πρωτοκόλλου Τροποποιήσεως της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συμφωνίας (MDCA) για την εντατικοποίηση της διμερούς συνεργασίας στον αμυντικό και αμυντικοτεχνικό τομέα και την προώθηση της ασφάλειας και σταθερότητας». Αλλωστε, στη συνάντηση, πέρα από όσα ειπώθηκαν, παρουσιάστηκαν και αναλυτικοί χάρτες με το «περιβάλλον ασφαλείας» της Ανατ. Μεσογείου, όσο και με τις στρατιωτικές υποδομές στην Ελλάδα που παραχωρούνται σε ΗΠΑ και ΝΑΤΟ.

«Υπογραμμίστηκε επίσης η συμβολή των τριμερών σχημάτων συνεργασίας με την Κύπρο, το Ισραήλ και την Αίγυπτο για την προαγωγή της ειρήνης, της ασφάλειας και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή», αναφέρεται από πλευράς υπουργείου.

Ο, δε, γερουσιαστής Ινχόυφ, κάνοντας μια σύνοψη από αμερικανικής πλευράς όσων συζητήθηκαν με την ελληνική και άλλες αντιπροσωπείες, έγραψε σε σχόλιό του στο διαδίκτυο: «Οι συναντήσεις στη Διάσκεψη του Μονάχου υπογράμμισαν τη σημασία των συμμάχων και των εταίρων, ειδικά καθώς αντιμετωπίζουμε τον στρατηγικό ανταγωνισμό με την Κίνα και τη Ρωσία.Η Αμερική είναι ευλογημένη με φίλους σε όλο τον κόσμο που μοιράζονται τα συμφέροντα και τις αξίες μας. Είμαι ευγνώμων που συναντήθηκαν με τους υπουργούς από τη Νορβηγία, την Ινδία και την Ελλάδα».

Απ' όλα έχει ο «μπαξές» της εμπλοκής

Και πώς αλλιώς, εφόσον εκμεταλλεύονται πλήρως το πάτημα που πήραν στη χώρα διαδοχικά από τις κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, σε βάσεις και πέραν της Σούδας, όπως στην Αλεξανδρούπολη και το Στεφανοβίκειο, όπου αύριο Τετάρτη η αμερικανική πρεσβεία σε συνεργασία με τις ελληνικές αρμόδιες αρχές ετοιμάζουν «επίδειξη» της συνεργασίας, των συνεκπαιδεύσεων και κοινών ασκήσεων των αμερικανικών ελικοπτέρων που σταθμεύουν εκεί (της αμερικανικής 3ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού - CAB), σε συνεργασία με ελικόπτερα της ελληνικής 1ης ΤΑΞΑΣ.

Παραπέρα, η «Καθημερινή» αναφέρει πως με χρηματοδότηση του αμερικανικού Κογκρέσου, οι ΗΠΑ εγκατέστησαν ένα υπερσύγχρονο σύστημα επιτήρησης, τοποθετημένο σε σταθμούς του ΠΝ σε νησιά αλλά και την ηπειρωτική χώρα, με σκοπό την ακριβή παρακολούθηση όποιας κίνησης στο Αιγαίο και πέραν από αυτό βασικά των ρωσικών πλοίων. Κατά το δημοσίευμα, η τέτοια «συνέργεια» εξυπηρετεί πάγιους σχεδιασμούς των Αμερικανών να έχουν καθαρή εικόνα από τη Μαύρη Θάλασσα έως την Ανατολική Μεσόγειο.

Να σημειωθεί πως σήμερα το πρωί αναμένεται η φρεγάτα «Ψαρρά» να προσεγγίσει και να τοποθετηθεί δίπλα στο γαλλικό αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκολ», ως ένα από τα πλοία προστασίας του, στα ανοικτά της Κύπρου. Η φρεγάτα το τρίτο δεκαήμερο του Φλεβάρη θα συμμετάσχει στη Ναυτική Δύναμη «Task Force 473» του αεροπλανοφόρου «Σαρλ ντε Γκολ», στο πλαίσιο της επιχείρησης «FOCH 2020», των Γάλλων, στην περιοχή Νοτιοανατολικής Μεσογείου, ενώ θα συνοδεύσει στην πορεία του έως τα νότια της Κρήτης, αντίστροφο δρομολόγιο από αυτό που είχε κάνει για τον ίδιο σκοπό η φρεγάτα «Σπέτσαι».

Επικίνδυνες κολιγιές

Στο μεταξύ, πληθαίνουν οι διμερείς και πολυμερείς συνεργασίες που διευρύνουν το ευρωατλαντικό «αποτύπωμα» στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή.

Σε αυτό το πλαίσιο, την προηγούμενη Πέμπτη υπεγράφη το Πρόγραμμα Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας - Ισραήλ για το έτος 2020, που επισήμως περιλαμβάνει δράσεις οι οποίες αφορούν στους τομείς της επιχειρησιακής και ατομικής εκπαίδευσης με το κράτος - δολοφόνο.

Παράλληλα, αύριο Τετάρτη πραγματοποιείται στην Αθήνα «συνάντηση εργασίας» του λεγόμενου Φόρουμ Διευρυμένης Στρατηγικής Συνεργασίας Ελλάδας - Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, στο πλαίσιο του οποίου ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον επικεφαλής της αντιπροσωπείας, υπουργό Επικρατείας των ΗΑΕ, Sultan Al Jaber, και στη συνέχεια, θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις υπουργών και στελεχών της κυβέρνησης με τα 30 μέλη της αντιπροσωπείας των ΗΑΕ, για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που εκτείνεται από την οικονομία και τις «επενδύσεις» έως την Αμυνα, την Ενέργεια, το Περιβάλλον, τον Πολιτισμό και τον Τουρισμό. Σε στρατιωτικό επίπεδο, θυμίζουμε, η ελληνική κυβέρνηση έχει διαθέσει το στρατιωτικό προσωπικό που υπηρετεί στα ΗΑΕ (στο νότιο άκρο των Στενών, απέναντι από το Ιράν) για τη συλλογή, ανάλυση και ανταλλαγή πληροφοριών για λογαριασμό των Αμερικανών. Σε αυτό το πλαίσιο, πρόσφατα, ο Α/ΓΕΕΘΑ Κ. Φλώρος υποδέχτηκε στο Επιτελείο τον ομόλογό του των ΗΑΕ και τον πρέσβη τους στην Ελλάδα.

Την ίδια ώρα, όπως ανακοινώθηκε την ερχόμενη Τετάρτη 26/2 θα πραγματοποιηθεί στην Αλεξανδρούπολη το 4ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας - Βουλγαρίας, με τη συμμετοχή των πρωθυπουργών Ελλάδας και Βουλγαρίας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ